Fundatia Veritas activeaza in Sighisoara de 10 ani, timp in care a reusit sa se incadreze perfect in mediul sighisoarean prin activitatile "educative, de calauzire morala, asistenta sociala si materiala, suport pentru victimele violentei domestice sau a celor cu disabilitati, oferind totodata si invatatura crestina", dupa cum se prezinta ei insisi.

ZIARUL de Mures a dezvaluit latura mai putin cunoscuta a acestei organizatii, si anume de racolare a unor persoane cu care aceasta intra in contact, propavaduind invataturile Bisericii Nazarineanului, tocmai cand persoana respectiva este intr-un moment vulnerabil.

Materialul aparut in ZIARUL a starnit controverse, mai ales in randuri adeptilor acestui cult, majoritatea fiind insa romani plecati, ei bine, ati ghicit, in SUA si Canada. Coincidenta sau nu, este un aspect care da de gandit.

Praf in ochi

Revenind insa la activitatile culturale si sociale, trebuie punctate anumite aspecte interesante. Una din activitatile fundatiei Veritas e legata de cursurile de limba engleza. Acest program educational, fie ca este adresat incepatorilor, fie celor avansati, nu se finalizeaza cu nici o diploma.

Coordonatoarea programelor educationale, Maria Cioanta, a afirmat ca nu obtinerea unei diplome sau a unui atestat este scopul organizatiei si ca nici macar nu s-a cautat o cale legala pentru ca informatiile acumulate de cei care frecventeaza cursurile respective sa fie recunoscute fie pe plan national sau chiar si in alte tari.

In ceea ce priveste programul "Floare de colt", destinat victimelor violentei domestice, cei de la Veritas sustin ca organizatia a oferit suport pentru peste 200 de persoane in ultimii doi ani.

Practic, cei care se adreseaza organizatiei "Floare de colt", femei batute, cu copii, primesc doar consiliere psihologica, dupa care sunt introdusi din nou in mediul de unde ar fi vrut sa evadeze.

Intrebarea fireasca este: in ce consta, in aceste conditii, ajutorul real pe care fundatia il ofera? "Floare de Colt" este doar un centru de consiliere, fara un adapost, un loc de refugiu pentru femeile batute. Construirea adapostului ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru organizatie. In conditiile de fata, insa, rezultatele obtinute de consilierii de la Veritas pot fi deduse cu usurinta.

Antropometrie la Veritas

Intr-o scrisoare trimisa la redactie de conducerea Veritas, se afirma ca "voluntarii americani au lucrat in spitalul municipal si la casa de copii.

Au fost primiti cu caldura in multe scoli din Sighisoara, in special de catre profesorii de engleza din licee, care au apreciat contributia adusa de acesti tineri seriosi, entuziasti si altruisti la orele lor".

Ceea ce a uitat conducerea Veritas sa precizeze e faptul ca voluntarii obisnuiau sa faca si masuratori antropometrice, atat la prescolari cat si la elevi, o indeletnicire cel putin ciudata, avand in vedere faptul ca in scoli exista cabinete medicale si o fisa a evolutiei de sanatate a copiilor.

Tarrant profesoara-preoteasa a unui management dezastru

In scrisoare se precizeaza faptul ca "nici unul din angajatii Veritas nu impune vreo forma de religie asupra vreuneia din persoanele cu care lucreaza, dar cu totii sunt de acord ca este important ca oamenii nevoiasi cu care lucreaza multi dintre cei neglijati sau respinsi de societate trebuie sa inteleaga ca Dumnezeu ii iubeste si vrea ca ei sa Il cunoasca si sa se increada in El".

De aici rezulta si urmatoarea intrebare fireasca: cine ii lamureste pe oamenii nevoiasi sa inteleaga ca Dumnezeu nu i-a parasit?

Daca mai adaugam si faptul ca una din cerintele obligatorii ale angajatilotr si colaboratorilor Veritas este ca acestia sa fie "crestini activi" la care se adauga si sedintele de interpretare a Bibliei - care se desfasoara intr-una din salile imobilului din cetatea Sighisoara - putem sa deducem urmarea.

Un alt aspect interesant este si faptul ca unii dintre fostii angajati de la Veritas, mai ales cei din structurile de conducere, activeaza acum in cadrul fundatiei "Mihai Eminescu", patronata de printul Charles.

De asemenea, oaspete de seama la Veritas a fost in cateva randuri fostul ambasador al SUA, Michael Guest, care nu rata nici o ocazie de a trece pe la fundatie cand ajungea la Sighisoara, aspecte ce ridica semne de intrebare si ne indica un nou aspect al organizatiei conduse de Dorothy Tarrant, fondurile.

Aceasta afirma ca fondurile sunt aduse de voluntari sau prin alte surse de donatii si sponsorizari, venite mai ales din Canada si SUA, iar banii pentru echipamente si imobile au venit prin fonduri de la USAID.

In ultima vreme, insa, se pare ca fondurile s-au cam imputinat si nu mai corespund standardelor profesoarei Tarrant, asa ca mai nou aceasta apeleaza la Primaria Sighisoara pentru a obtine bani, promovandu-si, in acelasi timp, imaginea si pentru a obtine procentul din impozitul de venit pe care contribuabilii il pot directiona catre un ONG.

In general, orice organizatie la inceput de drum primeste donatii substantiale, pentru ca apoi sumele sa se diminueze, iar una din atributiile conducerii este sa continue si sa extinda sfera colaborarilor pentru atragerea de noi fonduri.

Ori, daca mai adaugam si una din afirmatiile profesoarei Tarrant, " in SUA as putea avea un salariu de circa 50.000 de dolari pe an", renuntarea la marea misiune din Romania nu ar fi o surpriza.

Altruism fara bun simt

Unul dintre comentariile celor care au accesat site-ul ZIARULUI, www.ziaruldemures.ro, confirma, de fapt, o problema pusa pe tapet in materialul "Preoteasa lui Dracula" si anume ca "Fundatia Veritas propovaduieste invataturile Bisericii Nazarineanului".

Mai adaugam un fragment din scrisoarea trimisa la redactie de Dorrothy Tarrrant, in ideea de a evidentia altruismul studentilor voluntari americani veniti la fundatia din Sighisoara.

"Acesti studenti au realizat ce situatie privilegiata aveau, crescand intr-o tara cu conditii materiale mult mai bune si astfel au fost motivati sa vina dupa exemplul lui Christos sa ii ajute pe cei mai putin norocosi. Multi dintre ei au muncit din greu si au economisit bani pentru a-si permite o calatorie in Romania".

Ramane de vazut daca intr-adevar altruismul lor serveste pentru binele oamenilor nevoiasi, sau mai mult pentru ei, pentru ca sa traiasca dupa credintele bisericii nazarineanului, care isi indeamna enoriasii sa ajute si in acelasi timp sa propovaduiasca credinta cultului lor. Continuitatea doctrinei sectei poate fi asigurata numai prin acapararea de noi adepti.