In luna iunie a acestui an va demara in principalele orase din tara, printre care si Oradea, proiectul „Tinerii romani impotriva coruptiei". Un proiect care vizeaza educatia tinerilor liceenii in dezvoltarea unei atitudini civice ofensive impotriva coruptiei si care sa conduca la stoparea acestui fenomen social.

La inceput, elevii vor fi familiarizati cu „coruptia mica", mai precis cea care se manifesta sub ochii lor, in scoala.

Liceenii vor lua lectii despre cum sa se fereasca de actele de coruptie, prezente si ii institutiile scolare chiar daca la un nivel mult mai mic decat in mediiile parlamentare — trafic de influenta la examene, profesori care ii obliga pe elevi sa faca meditatii, note pe „ochi frumosi".

Intre util si ridicol

Proiectul, ce se va desfasura sub sloganul „Scoala, libera de coruptie", este coordonat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, cu finantare prin Programul Matra-KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania.

In proiectul de combatere a coruptiei vor fi angrenati 1.150 de elevi si 50 de profesori, urmand ca, dupa incheierea proiectului, grupul de lucru sa preia alt tronson de liceeni pentru promovarea mesajului anticoruptie la nivel national.

Treaba parea serioasa, dar pentru unii profesori si elevi, proiectul anticoruptie din scoli este considerat o gluma proasta. Cu toate acestea, Ministerul Justitiei, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si ONG-urile din Romania, incearca sa treaca de la vorbe la fapte.

Lectiile de „moralitate" si „decenta" se vor tine in timpul alocat in mod normal orelor de educatie civica. Proiectul pilot nu este foarte bine implementat in constiinta civica a profesorilor, deoarece la auzul vestii ca vor trebui sa predea cinstea si onoarea, acestia au reactionat nefiresc.

Parteneriatul intre Ministerul Justitiei, cel al Educatiei si organizatiile neguvernamentale, in valoare de 100.000 de euro, se va desfasura in cate doua scoli din fiecare resedinta de judet.

Pentru fiecare scoala se va repartiza o suma de bani, in functie de numarul de ore pe care scoala respectiva accepta sa le predea elevilor.

„Nu stiu nimic!"

Desi Oradea este cuprinsa in program, in mod surprinzator, conducerea Inspectoratului Scolar al judetului Bihor nu are cunostinta despre orele de anticoruptie, care vor face parte din programa scolara.

Inspectorul general adjunct Silviu Torjoc a dirijat elegant problema inspectorului de specialitate Ioan Fluieras, considerand ca acesta e in masura sa ne puna in tema cine, unde si in ce conditii va preda lectiile anticoruptie. Insa acesta s-a dovedit cu totul in afara problemei.

„Nu s-a primit nici o nota informativa la Inspectoratul Scolar referitoare la acest proiect"! — a fost singura fraza pe care am reusit s-o scoatem de la inspectorul Fluieras.

Lectii antiprostie

Alianta DA a ajuns la guvernare promovand un violent discurs anticoruptie. Insusi presedintele Basescu a proclamat coruptia drept o amenintare la adresa sigurantei nationale. Expertii europeni arata cu degetul spre Romania spunand ca este restanta, pe drumul integrarii, la eficienta luptei impotriva coruptiei.

Si organizatia Transparency International considera coruptia ca fiind cel mai serios obstacol in calea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Din pacate, indiferent cata promptitudine, determinare sau rigurozitate razbat din demersul Ministerului Justitiei, amplul proiect de strategie anticoruptie contine si cateva comicarii strecurate parca special pentru a arunca tot efortul in ridicol.

Cateva prevederi cu iz de ONG strain de realitatile Romaniei, sunt de-a dreptul caraghioase.

Cum altfel poate fi categorisit mai sus amintitul proiect de informare si consultare a liceenilor cu privire la strategia anticoruptie?

Dupa cum am aratat, operatiunea ar urma sa aiba loc la orele de educatie civica, probabil intre religie si educatia sexuala.

Cine sa-i informeze pe elevi despre lupta anticoruptie? Profesorii umiliti, prost platiti si lesinati de foame, care-i obliga sa faca meditatii cu ei?! Si despre ce sa-i consulte? Daca-s mai folositori banii decat produsele?

Mai degraba, proiectul pare sortit din start esecului, aproape imposibil de implementat intr-o societate inca bolnava si saracita. Oricum, banii alocati se vor cheltui, asta-i sigur.