Rodica Ardelean a crezut ca-l prinde pe Dumnezeu de picior in campania electorala. Si, a azvarlit cu bani in stanga si-n dreapta doar, doar o prinde postul ravnit la Primaria Sinmartin.

Candidata PRM a vazut cat e de polulara doar dupa alegeri, cand a fost nevoita sa accepte ca popularitatea de care se bucura s-a reflectat in voturile prietenilor si apropiatilor, cateva zeci.

Femeia, care este patroana unei pensiuni cunoscute situate la intrarea in Statiunea Baile 1 Mai, a ajuns „celebra" dupa ce, in urma unui autodenunt, i-a organizat un flagrant unei ziariste oradence.

Cum a ajuns candidata PRM patroana unui stabiliment turistic si a unui teren care valoreaza acum sute de mii de euro si ingineriile imobiliare si financiare s-a implicat ne-a dezvaluit, cu actele pe masa, chiar propria sora a acuzatei. O declaratie incendiara care arunca in spatele Rodicai Ardelean acuzatii grave.

Banul, ochiul dracului

„Ardelean Lucretia este mama vitrega a Rodicai" a spus Elena Ardelean, sora vitrega a patroanei pensiunii. „Tatal meu s-a recasatorit legal cu aceasta femeie. Ea a ramas acolo, in batatura, in casa aceea micuta de langa «Vila Iulia».

Si ea are drepturi de mostenitor, la fel ca mine, insa Rodica, prin tot felul de falsuri, a intabulat totul numai pe ea. Nici una dintre noi nu am primit nimic. Dar sa luam lucrurile cronologic.

Tatal meu a cumparat, impreuna cu prima lui sotie, terenul pe care este situata actualmente vila. Acest CF a disparut, in mod misterios, dar a fost reconstituit in octombrie 2004. In el apar ca proprietare prima si a doua sotie a tatalui meu, eu si sora mea vitrega, Rodica.

Saptamana trecuta am descoperit, insa, un CF fals depus de Rodica la Primaria Sanmartin si in care figureaza ca proprietar doar ea.

Anul trecut m-am hotarat sa o actionez in judecata si atunci am descoperit alte falsuri de toata frumusetea in colile CF. La primaria Sinmartin nu se cunostea situatia, nu stiu cum a ascuns ca nu este singura mostenitoare de drept.

Cert este ca a construit, doar ea stie cum, pe terenul unde era amplasata fosta casa a tatalui meu, «Vila Iulia»"

Femeia a incercat sa puncteze ilegalitatile de care-si acuza propria sora. „Inainte de anul 2000, Rodica a obtinut un credit de 2,2 miliarde lei de la Banca Internationala a Religiilor, credit pentru care a ipotecat pensiunea si statia de benzina din Baile Felix si pe care nu l-a restituit.

BRD a preluat falimentul BIR si a trimis o somatie Primariei Sanmartin, prin care i-a informat ca Vila „Iulia" si benzinaria sunt ipotecate la banca. Dar Rodica a «refacut» colile CF si nu a mai notat ipoteca de la BIR.

Dupa ce a falsificat CF-urile, a apelat la Fundatia Romcom si, sustinand ca nu are datorii fata de nimeni, a obtinut o finantare de 150.000 de franci elvetieni.

Romcom este o fundatie este o fundatie romano-elvetiana, care ii sustine co-finantarea pentru un proiect Sapard, pentru a construi o pensiune" a mai spus Elena Ardelean.

Mai mult, femeia a relatat cum sora sa a devalizat casa mamei vitrege, luandu-i banii si obiectele de pret din casa batraneasca. „Plangerile penale pe care le-am facut au fost musamalizate. Politia si Parchetul o protejeaza pe Rodica Ardelean din motive pe care sper sa le aflu candva.

Poate raspunsul ar trebui cautat in relatia ei apropiata cu fostul sef al UM 0962 Bihor, Terente Merce, care a fost vazut in repetate randuri la «Vila Iulia»".

„Inginerii" made in Haieu

Intr-un memoriu adresat reprezentantilor Sapard — Directia de Control si Antifrauda, cat si Fundatiei Romcom, cele doua mostenitoare (mama si sora vitrega a Rodicai Ardelean-na) care se considera nedreptatite de Rodica Ardelean arata:

„Imobilul asupra carora societatea susnumita doreste sa supra edifice constructii pe care sa le exploateze in regim hotelier, pentru care a solicitat acordare unui credit nerambursabil din partea dvs., face obiectul unor litigii, procesele afandu-se, in momentul de fata, pe rolul Judecatoriei Oradea, avand nr. de dosar 8.528/2004, 10.051/2004 si 1.547/2005, subsemnatele avand calitatea de reclamante.

Prin aceste actiuni am solicitat anularea titlului de proprietate emis pe seama numitei Ardelean Anica Rodica, precum si a actelor subsecvente pe care aceasta le-a incheiat cu fiica ei, Turcau Ardelean Raluca Iuliana si, ulterior, cu SC Teraluca Metal Construct SRL, acestea fiind acte subsecvente incheiate cu rea credinta, in scopul eludarii legii si prejudicierii subsemnatelor.

In fapt, desi Ardelean Rodica este sora co-sanguinara cu Ardelean Elena, Rodica a reusit sa obtina doar ea un titlu de proprietate, ca unica mostenitoare a ascendetilor nostri comuni.

Ulterior, s-a dat in intretinerea fiicei sale, in varsta de 20 de ani, studenta, pentru ca ulterior sa renunte la intretinere, iar fiica sa sa instraineze imobilul inscris in CF NDF 675 Sanmartin catre propria sa societate comerciala, la care este unic administrator, iar intretinuta este si ea administrator.

Primaria Sanmartin nu a eliberat autorizatie de constructie catre SC Teraluca Metal Construct SRL, intrucat terenul asupra caruia se doreste supra-edificarea este un teren aflat in litigiu, in coala funciara fiind inscrise procesele promovate de catre subsemnatele impotriva solicitantei. (…) S.C.

Teraluca Metal Construct a obtinut cofinantarea unui proiect din partea Fundatiei Romcom, proiect care vizeaza construirea unei pensiuni si a unor spatii de cazare in Baile 1 Mai prin fals in declaratii.

Administratoarea Ardelean Rodica a trecut la efectuarea unor lucrari de translatare de la o scara la o alta scara si la transferul unor bunuri imobile aflate in proprietatea sa, din colile funciare existente, in alte coli funciare nedifinitive, transformand numerele topografice existente in numere cadastrale.

A facut aceste transformari fara a se tine seama de ipotecile existente, inscrise asupra imobilelor in litigiu. Aceste ipoteci, in mod normal, se impuneau a fi inscrise in noile carti funciare nedefinitive asupra imobilelor pe care erau inscrise anterior.

Astfel, in CF 711 Haieu era inscrisa ipoteca in favoarea BRD SA pentru suma de 800.000.000 lei asupra a doua numere topografice, respectiv nr. topo 491/4 si 492/1, reprezentand teren si constructii, in speta pensiunea «Vila Iulia» si o benzinarie situata la intrarea in Baile Felix.

Ipoteca a fost inscrisa in coala de carte funciara nedefinitiva doar asupra imobilului ce reprezenta Vila Iulia, nu si asupra benzinariei, fata de care nu s-a inscris nici o sarcina.

Administratoarea Ardelean Rodica, pe propria raspundere, cu rea credinta, a declarat ca nu mai are nici o sarcina care sa greveze imobilul inscris in noua coala funciara si a incheiat un contract de ipoteca cu Fundatia Romcom.

Aceasta i-a acordat un credit de 150.000 franci elvetieni cu ferma convingere ca sunt creditori ipotecari, ipoteca lor avand prim rang. Reprezentantii Fundatiei Romcom au aflat ca nu sunt beneficiarii unei ipoteci de prim rang in momentul in care BRD a intocmit somatia in vederea inceperii executarii silite".

O datorie „uitata"

Conform documentelor, in anul 1986 exista Coala Funciara nr. 540 Haieu, care cuprinndea 4.654 + 2.604 + 1.083 mp teren arabil, casa + curte, proprietari fiind Ardelean Ana, Ardelean Lucretia, Ardelean Elena si Turcau Ardelean Rodica. In octombrie 2004, apare acelasi CF nr. 540 cu aceleasi suprafete si aceiasi proprietari.

Intre 1986 si 2004 au fost fabricate coli funciare noi, nedefinitive, in care apare ca unic proprietar Rodica Ardelean. Ca de exemplu cea din dosarul nr. 21.627/1993.

Abia atunci au descoperit cele doua reclamante ca, in 1994, Serviciul de Carte Funciara eliberase un fals grosolan, respectiv un extras CF, cu acelasi numar 540 Haieu, in care Rodica Ardelan aparea ca unic proprietar.

La data de 12.02.2002, in CF 1104 Haieu este notata adresa nr. 94/02.02.2002 (dosar nr. 10/2001) a Corpului Executorilor Bancari.

Adresa se referea la somatia de a achita o datorie de 1.9945.291.871 lei asupra imobilelor de sub nr. topo 311/2, 312/2, 412/22, 412/23, 411/1, 313/1, 314/1, 286/9, 284/16, 282/21, 487, 488, 489, 491si 277/20 de sub B5-6 in favoarea Bancii Inernationale a Religiilor, banca in faliment, prin lichidator SC Reconversie si Valorificare Active SA, cu interdictie de instrainare si grevare.

Insa cu toate acestea, o parte din imobile, respectiv benzinaria din Baile Felix, au fost ipotecate din nou in favoarea Fundatiei Romcom, desi vechea datorie catre BIR era valabila.

Dosarul cu ipoteca catre BIR a fost ascuns pana in acest an, cand, cu prilejul mutarii Serviciului de Carte Funciara de pe langa Judecatoria Oradea intr-un alt sediu, s-a facut inventarierea dosarelor. Nemaiputand sa-l doseasca, functionara care-l tinuse ascuns pana atunci a fost nevoita sa-l puna la loc.

Teapa cu benzinaria

La scurt timp, mostenitorii au aflat si a izbucnit scandalul, dupa ce a aparut o somatie din partea BRD (dosar executional nr. 89/2004, executor bancar Daniela Maria Iordana Ples) catre Primaria Sanmartin, emisa la 21 martie 2005.

In aceasta se spune: „In vederea executarii silite a imobilului 1, situat in Baile Felix nr. 64/A, compus din statie desfacere produse petroliere, cladire statie si teren inscris in CF nr. 803 Haieu (Benzinaria Iulia-n.n.) si a imobilului 2, situat in Haieu nr. 206, compus din casa cu 5 nivele si teren inscris in CF nr. 711 Haieu (vila Iulia), proprietatea debitoarei Rodica Anica Ardelean, va rugam sa ne eliberati un certificat din care sa rezulte daca imobilele in cauza figureaza in evidetele dvs. cu datorii neachitate la bugetul statului.

In situatia in care acestea au alt proprietar, va rugam sa ne comunicati numele acestora. Totodata, va comunicam ca, urmare a declansarii acestor proceduri, este interzisa instrainarea sub orice forma a acestor imobile".

Insa, in data de 26 ianuarie 2005, intervine contractul de ipoteca al Fundatiei Romcom asupra benzinariei, „mutata", pe hartie, in alte CF-uri. Astfel, CF nr. 803 Haieu, respectiv benzinaria, a fost „transformat" in coli CF nedefinitive (nr. 678 si 679), in care imobilele apar „curate", fara ipoteci sau alte obligatii.

Rodica Ardelean declara, la punctul 4 al contractului cu care i-a pacalit pe cei de la RomCom ca, in calitate de garant ipotecar, „este titularul dreptului de proprietate asupra imobilelor care se ipotecheaza si este singurul indreptatit sa constituie ipoteca in favoare fundatiei RomCom, garanteaza fundatia impotriva evictiunii din partea unui tert, in cazul in care fundatia sau orice tert va dobandi dreptul de proprietate asupra imobilelor cu care se ipotecheaza, detine in deplina posesie imobilele ipotecate" si ca „la data inscrierii prezentei ipoteci (26 ianuarie 2005), imobilele se afla in circuitul civil, nu sunt grevate de privilegii, sarcini sau servituti precum si drepturi de creanta in favoarea unei persoane fizice sau juridice si nu fac obiectul unui litigiu".

E fals sau nu e fals, domnilor?! Documentul a fost intocmit la biroul notarial Berger Tiberiu, sub nr. 154/26.01.2005. Demn de mentionat este faptul ca toate celelalte „inginerii" au fost „coapte" la biroul notarului Teodor Drajan.

Calvarul unei mame vitrege

Lucretia Ardelean, mama de fiica multimiliardara, traieste, din mila statului, intr-o locuinta sociala arondata de Primaria Sanmartin. Batrana a povestit cum a fost batuta in repetate randuri de Rodica si ca aceasta i-a facut viata un calvar.

„Nu ne-a facut nimeni dreptate si am ramas fara casa, desi am stat acolo cu sotul 18 ani, din ‘63 pana anul trecut" spune Lucretia Ardelean. „Dar Rodica isi pusese in gand sa ma scoata afara.

Peste toate s-a intabulat doar ea, desi aveam dreptul atat eu cat si cealalta fata, Elena. Acum, Elena a gasit falsurile. Am dat-o in judecata si casa mi-a ramas mie, dar nu mai este, a distrus-o de tot. Toate lucrurile din casa mi le-a aruncat, am ramas doar cu un tricou cu care eram la spital si o pereche de pantaloni.

Am avut si bani, aur. Am facut plangere la politie, dar nimeni nu a facut nimic. Ea construieste si acum, fara nici un fel de autorizatie, dar nu-i pasa, se are bine cu toti" — ne-a declarat Lucretia Ardelean.

Batrana a mai spus ca fiica sa vitrega ar fi masluit chiar si un act prin care ar fi despagubit-o, in 1996, cu suma de 18,35 milioane lei pentru casa batraneasca, din care a aruncat-o pe drumuri.

„Scrieti ce vreti!"

Rodica Ardelean nu a recunoscut initial ca benzinaria ei nu a mai fost ipotecata. Apoi, s-a razgandit si a spus ca intr-adevar statia a fost ipotecata dar ca si-a rezolvat problemele cu BRD.

Din copia xerox a documentului ce ne-a fost aratat reiese ca firma Iulia Prest SRL, o alta firma a Rodicai Ardelean, nu mai are datorii fata de BRD.

„Coala CF a fost constituita in 2000. S-a facut reconstituire la coala 540 care a fost intocmita inainte de a se face sistarea starii de indiviziune. Starea starii de indiviziune s-a facut in 1987. Tatal meu a murit in 1979. Ne-am judecat pana in 1983, atunci am stiut care cate cote parti avem.

In 1984 eu am cumparat de la sora mea Ardelean Elena partea ei cu 25 de mii de lei. In urma acestei cumparari s-a facut sistarea starii de indiviziune. Eu m-am mutat in 1987pe locul unde am construit vila. Eu in 2004 nu am fost citata si nu am stiut de treaba cu CF-ul.

Am doua ordonante de la Parchet, prin care am fost declarata nevinovata. Ardelean Lucretia a recunoscut in fata prim-procurorului Chirila ca si-a luat banii.

Am doua ordonante din 2005 care se refera la distrugerile care au fost facute la casa" — a incercat sa ne explice Rodica Ardelean.

Desi i-am pus in fata un extras CF din 19 mai a.c., in care figureaza ca proprietari, alaturi de ea, Ardelean Ana (mama sa), Ardelean Elena (sora) si Ardelean Lucretia (mama vitrega), fosta pretendenta la fotoliul de primar al Sanmartinului nu recunoaste in ruptul capului drepturile acestora si sustine ca documentul ar reflecta „situatia din 1984" si nicidecum cea de azi.

Enervata de intrebarile incomode, Rodica Ardelean a punctat sec: „Si asa scrieti la comanda, asa ca scrieti ce vreti!"

Reprezentantii Fundatiei Romcom au refuzat sa dea orice fel de declaratie cu privire la contractul incheiat cu firma Rodicai Ardelean si eventualele masuri ce vor fi intreprinse, pretextand „confidentialitatea" in relatiile cu clientii.

Data fiind rasturnarea de situatie si descoperirea actelor ce dovedesc o serie de falsuri si eludari ale legii, evolutia acestui caz pare a capata conotatii, penale care ar putea reprezenta un punct de interes pentru Justitie.