Phoenix incanta. Phoenix contrariaza. Phoenix naste discutii. Dispare perioade lungi si apoi revine in tromba. Este cazul anului de gratie 2005, cand, pornind de la ideea unei maini intinse pentru sinistratii din Banat, romano-germanul Nicu Covaci si aliatii sai au inceput un turneu prin Romania.

Deloc incantat de apatia autoritatilor si a firmelor romanesti, liderul gruparii nu s-a lasat si a decis continuarea periplului.

Fara componenta sociala atat de generoasa, dar cu respect fata de admiratori. La Casa de Cultura a Studentilor din Cluj, veteranii rockului au descins cu piese mai putin cunoscute si au continuat cu baladele de pe primele albume.

O "incalzire" de jumatate de concert, dupa care Nicu si-a pus pe umar chitara-i cu cartusiera si a dat drumul pieselor care au fixat trupa in memoria romanilor.

De diferite generatii, pentru ca, intr-o sala devenita neincapatoare fata de afluxul necontenit de spectatori, existau atat pletosi "cu pantaloni stramti si soiosi", fani ajunsi intre timp directori de firma sau oameni de varsta senectutii, amintindu-si de acesti tineri neintelesi de odinioara.

Nebunia colectiva a inceput atunci cand "neamtul" Mani Neumann si-a rupt coardele arcusului pe "Balada" lui Ciprian Porumbescu si a continuat cu un dublu solo Covaci (in stil clasic) si Cristi Cram (rapid si agresiv), noua achizitie Phoenix, dar mai ales "Hora Staccato", cand jumatate din fanii din sala si-au smuls tricourile si au arborat un imens steag cu numele formatiei.

O sala intreaga a cantat pe clasicele "Mugur de fluier", "Mica tiganiada", "Strunga", dar si pe recentele "In umbra marelui urs" sau "Baba Novac", piesa-titlu de pe noul album promovat, in aceasta luna, in Canada si Statele Unite.

Finalul apoteotic a inclus hit-urile "Negru Voda", cu un solo combinat bas - Iosef Kappl si percutie - Ovidiu Lipan "Tandarica", si doua bis-uri pe "Andrii Popa" si "Fie sa renasca", cantate in fata unei multimi in delir.

Gand la gand cu fanii: "Am vazut un concert foarte bun Phoenix, cu baietii in mare forma. Nicu si Ioji au zburdat pe scena, Mircea Baniciu a cantat impecabil, mai putin "Baba Novac", unde nu a stiut versurile, Cristi a facut solouri asa cum il stim, Mani n-a avut stare, Tandarica a caftit tobele cu pofta obisnuita. Ioji si Nicu s-au miscat cat pentru zece.

Asa concerte sa tot vezi!". "A fost incredibil! Incomensurabil! Absolut grozav. Eram tot o apa, a fost o caldura infernala, cand dadea mai tare Nicu la chitara, sarea literalmente apa.

Dupa aia, am luat taxiul pana la Hotelul Sport, unde am luat autografe de la toti, mai putin de la Mircea, care n-a coborat - ceilalti spuneau ca se simte rau. Am stat poate o jumatate de ora in prezenta lui Nicu. In orice caz, acum trebuie sa-i mai vad!".

Ecourile au ajuns si in alte continente, dupa cum povestesc cei de pe pagina de Internet a formatiei: "Ma bucur enorm ca baietii nostri sunt in asa forma de zile mari. Sunteti niste oameni fericiti ca aveti sansa sa ii vedeti prin concerte in tara.

Ca eu, la capatul pamantului, in Osaka - Japan, nu stiu cand am sa mai apuc sa ii vad. Cand or intra in Rock'n'Roll Hall of Fame. Ca prin Japan nu sunt asa de multi romanasi incat sa vrea Phoenixu' sa dea o raita si pe aici.

Am auzit ca, la Marea Expozitie Internationala din Nagoya, Romania are un stand unde isi prezinta tot ce are ea mai frumos, cultura si traditiile ei vechi de cand neamul. Chiar nu mai exista nici o sansa pentru Phoenix sa fie promovati oficial, ca un tezaur, de cultura moderna a tarii, sau nu au pile indeajuns la Guvern?

Un spectacol impresionant, aranjat pana in cel mai mic amanunt, cu un cor popular sau de copii ca la "Symphoenix", cateva numere de coregrafie pe versuri de "Cantafabule", o combinatie de tulnice si Sambra Oilor pe chitare, "Ciocarlia" cu Zamfir, Covaci, Neumann, Gram sau balada lui Porumbescu, o recitare de Florian Pittis, o "Invocatie" transformata intr-o opera rock-folclorica. Cu un asemenea as in maneca, Phoenix-ul ar fi fost departe acum!".