Dezvaluirile GAZETEI de Oradea, publicate la inceputul acestei luni, au pus capat sefiei lui Gavril Tor, omul care a transformat Baile Felix in fieful sau personal. Matrapazlacurile fostului directorului, care se credea numit pe viata, au fost desconspirate public iar omului i-a zburat scaunul. Asta-i vestea buna.

Numai ca, dupa una calda, musai sa vina si una rece: inlocuitorul lui Tor nu-i mai breaz, ba dimpotriva. Daca Tor avea macar habar cam cu ce se mananca turismul, urmasul sau la sefie e total pe dinafara. Mai mult, a fost plantat „la comanda". Si, nu e altul decat omul de casa al fratilor Micula, ex-prefectul de Bihor Florian Serac.

S-a bagat in politica imediat dupa '90, ca si multi altii. Si, pentru ca tine tare mult la propria-i imagine, si-a tras si un certificat de revolutionar, calitate contestata cu vehementa de ceilalti revolutionari bihoreni. A fost parlamentar si a stat in primul plen al tarii vreme de zece ani.

Acolo, a reusit sa se remarce printr-o totala indiferenta, fiind primul parlamentar roman care, in zece ani de mandat, nu a luat niciodata cuvantul. Ori nu stia ce sa spuna, ori zece ani tot nu s-a dumirit ce cauta el pe-acolo.

A fost numit prefect de Bihor si sef al PSD Bihor. Demis din fruntea judetului, a fost cercetat de Parchetul National Anticoruptie, banuit de inginerii financiare in care numele fratilor Micula se vehicula des. Rezultatele anchetei PNA nu au ajuns niciodata in fata opiniei publice. Ajuns la carma Finantelor, nici acolo n-a stat mult.

Vreme de cateva luni n-a mai stiut nimeni de el. Acum a venit lovitura: la sfarsitul lunii mai, Serac a fost uns sef la carma SCT Baile Felix. In urma sforilor trase de PSD. Cine poate, oase roade…

Recunoaste, dar nu spune

Florian Serac se poarta ca un adevarat „baron" de PSD. Contactat telefonic de reporterul GAZETEI, ex-prefectul Florian Serac a raspuns scurt: „Si, ce daca sunt noul director executiv al SCT Felix?. Nu vorbesc cu tine! Suntem in proces, uita-ma!". Probabil ca si-ar fi dorit sa-l uitam, dar nu intotdeauna dorintele sunt implinite.

Actionarul principal al SCT Baile Felix SA, societatea SIF Transilvania Brasov, nu a dat nici un raspuns oficial, desi a confirmat din varful buzelor numirea lui Serac, la sfarsitul lunii trecute. Fara concurs si fara ca acesta sa aiba pregatirea necesara pentru un astfel de functie.

„Presedintele Mihai Fercala este singurul abilitat sa ofere informatii presei, dar dansul lipseste". Nici vicele Florin Tiu nu era disponibil sa vorbeasca cu presa despre acest subiect delicat.

Visul Miculestilor

Fostul prefect de Bihor a fost propulsat in consiliul de administratie al SCT Felix SA anul trecut, pe vremea guvernarii PSD. Ramas fidel formatiunii care l-a promovat in cateva functii publice de conducere, acum a primit iarasi cadou o functie.

Intrucat acesta e „paralel" cu turismul, e limpede ca numirea acestuia la carma unei societati cu un patrimoniu de zeci de milioane de euro s-a facut pe alte criterii decat cele de competenta.

Florian Serac este un apropiat al patronilor holdingului „European Drinks", fratii Ioan si Viorel Micula, care, prin firma „Rieni Drinks", detin circa 6,72% din actiunile SCT Felix si urmaresc sa puna mana pe o „felie" cat mai mare din Baile Felix.

Conform unei strategii bine conturate, acum au reusit sa impuna pe inca unul dintre oamenii lor de casa in fruntea unei statiuni la care viseaza inca de multa vreme. Fratii Micula detin in prezent controlul asupra Complexului „Crisana" din Felix, in urma unei asocieri dubioase cu Consiliul Judetean Bihor.

Dedesubturi murdare

Nici in ograda actionarului principal de la SCT Baile Felix SA nu se intampla lucruri tocmai curate. In urma unor jocuri de culise, Mihai Fercala a fost reales pe functia de presedinte, imediat dupa ce fusese invalidat, in aprilie 2004, de catre Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM).

„Urmare a unor sesizari ale unor actionari ai SIF Transilvania, care aduc in atentia CNVM incalcarea statutului SIF de catre domnul Fercala, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a analizat in regim de urgenta si a emis o decizie prin care domnului Fercala ii este invalidata calitatea de membru al Consiliului de

Administratie al SIF Transilvania" — declara la vremea respectiva Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Dar, la presiunile conducerii PSD, s-a revenit asupra deciziei si Fercala a ramas pe „tron", el avand un cuvant hotarator la numirea lui Serac.

SIF Transilvania, una dintre cele cinci mari societati de investitii financiare care au mostenit in anii ‘90 parti importante din economia Romaniei comuniste, e condusa de un pesedist. Ca atare, nu e de mirare ca tot un pesedist i-a succedat lui Tor.

Nascut la 25 martie 1953 in comuna Sacadat, Florian Serac a fost deputat PDSR de Bihor timp de 10 ani.

Pe vremea cand era prefect, presa locala a dovedit implicarea lui in „pulverizarea" patrimoniului SC Mercur SA, fruntasul PSD alegandu-se, in urma unor asocieri dubioase, cu doua spatii comerciale foarte profitabile, cumparate pe bani de nimic.

Serac era la un moment dat asociat la nu mai putin de zece societati comerciale, care ii aduceau (si nu sunt motive sa credem ca nu ii mai aduc si azi) miliarde de lei anual.

Serac a intrat in conflict deschis cu fostul director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Bihor, Ioan Lascau, acum cazut in dizgratie si cercetat de PNA. Intr-o scrisoare deschisa trimisa presei, acesta din urma sustinea ca este victima unei inscenari in care se impletesc influente financiare si politice.

Lascau ii indica drept „artizani" pe prefectul Serac, directorul Administratiei Financiare Ioan Bercea, si pe oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, patronii grupului de firme „European Drinks".

Lascau il acuza, printre altele, pe Serac de „relatii de prietenie si interes" cu fratii Ioan si Viorel Micula, care, prin datoriile si obligatiile neonorate catre stat, ar destabiliza bugetul national.

„Am efectuat controale la care am intampinat dure opozitii din partea acestora (fratii Micula — nn), soldate cu interventii in diverse sfere si niveluri de decizie", arata Lascau.

Destituit ca prefect si numit ulterior director executiv al Finantelor bihorene, Serac a fost schimbat de la carma DGF Bihor iar, la scurt timp, a parasit definitiv institutia. Pana la scandaloasa numire a sa ca director al SCT Felix, nimeni nu stia ce invarte fostul prefect.

Izvoarele cu apa termala situate in perimetru a ceea ce se numeste acum statiunea balneara Baile Felix sunt cunoscute din vremuri imemoriale. Vechile documente atesta prima data utilizarea apei termale de aici in tratamentul diverselor afectiuni inca din jurul anului 1.000.

Atunci, calugarul Felix, parohul manastirii din Sanmartin, a descoperit primele izvoare cu ape tamaduitoare.

Intre anii 1711 — 1721, in Felix apar primele asezaminte stabile, cu o destinatie clara si organizate pentru tratamentul unor afectiuni. Localitatea a prins atunci contur si a capatat numele de „Baia lui Felix".

In anul 1885 se capteaza un nou izvor termal a carui apa avea la iesirea din sonda o temperatura de 49 de grade Celsius.

Statiunea, care a devenit in anii `80 cea mai mare unitate balneoclimaterica cu regim permanent din tara, se bucura de un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate, cu influenta mediteraneana.

Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament si numeroase unitati de cazare si alimentatie publica.

Amplasamentul arondat statiunii, dar si zona adiacenta, a devenit foarte atractiv pentru turisti din intreaga lume si s-a transformat, in ultimii zece ani, intr-un mediu propice pentru afaceristi de tot soiul. In prezent, metrul patrat de teren in Baile Felix se vinde cu 40-60 euro.