Printre numeroasele schimbari dictate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cea mai recenta se refera la mutarea sucursalei centrale a Societatii Nationale „Imbunatatiri Funciare", de la Constanta la Tulcea.

Desi responsabilii SNIF Constanta sustin ca nu stiu de ce au devenit dintr-o data din superiori, subordonati, se pare ca nu au fost tocmai curati, insusindu-si din bunurile societatii.

Iar acum trebuie sa suporte consecintele: ordinele vor veni din partea SNIF- ului Tulcea, in vreme ce la Constanta toamna va aduce o reducere drastica de personal. Conform declaratiilor ing. Paul Daniel Balamaci, directorul Societatii Nationale „Imbunatatiri Funciare" Constanta, incepand de miercuri, 1 iunie a.c., sucursala centrala a SNIF Dobrogea a fost mutata la Tulcea.

Faptul pare cel putin suspect, de vreme ce Constanta are o economie mai dezvoltata si a gazduit atata vreme sucursala SNIF Dobrogea, iar explicatiile „oficiale" sunt ori slab argumentate, ori deloc. Care au fost motivele acestei decizii, ing. Paul Daniel Balamaci nu a putut sa spuna.

„Nu stiu de ce s-a luat aceasta hotarare, pentru asta ar trebui sa-i intrebati pe cei de la Bucuresti. Oricum, este o masura luata la nivel national, din 28 de agentii au mai ramas doar 13, fiind reorganizate toate structurile", a declarat ing. Paul Daniel Balamaci.

Mai mult, desi este bine cunoscut faptul ca in SNIF s-a furat ca-n codru, ceea ce nu a trecut neobservat de reprezentantii ministerului de resort, directorul SNIF Constanta, ing. Paul Daniel Balamaci pare a fi, inca o data, in necunostinta de cauza. „Au fost controale de la Bucuresti, dar nu am cunostinta ca s-ar fi descoperit nereguli", ne-a declarat el.

Si cu toate acestea, incepand de miercuri, sefia SNIF-ului Dobrogea a fost data Tulcei, in detrimentul Constantei.

Ca si-a pierdut suprematia, nu ar fi mare lucru, poate sa tina doar de mandrie, dar acest lucru antreneaza si o restructurare de personal destul de masiva, caci in conditiile in care a devenit doar sectie judeteana, SNIF Constanta va suferi o modificare a organigramei, unele posturi urmand sa fie desfiintate.

„Inca nu stim care va fi noua organigrama, vom afla abia luni, caci schimbarile s-au facut in urma cu doar doua zile. E adevarat, e posibil sa fie facute reduceri de personal, dar asta doar de la 1 septembrie a.c., dupa cum se specifica in legislatie, pana la acea data ne-existand posibilitatea sa se faca disponibilizari colective.

Desi intre SNIF si ANIF este doar un culoar, aprobarile vor veni de la Tulcea

Daca Guvernul va devansa data, cum este vorba, la 1 iulie sau 1 august, disponibilizarea colectiva va avea loc mai devreme. Dar pana atunci, nu pleaca nimeni, vor fi mutati pe alte posturi, dar nu vor pleca", ne-a declarat ing. Paul Daniel Balamaci. Si asta in conditiile in care la ora actuala sunt 380 de angajati, iar ministerul de resort nu va putea acoperi salariile tuturor.

O explicatie privind ratiunea schimbarii sediului central a incercat sa ne ofere ing. Gheorghe Iordache, directorul general al Administratiei Nationale Imbunatatiri Funciare Constanta: „Cum in cazul irigatiilor nu prea mai merge treaba, se incearca, si asta de la nivel ministerial, reprofilarea SNIF-ului si pe alte domenii, pentru a putea deservi o gama mai larga de servicii.

S-ar putea ca acest lucru sa fie mai bine pretabil in Tulcea, desi noua o sa ne vina cam peste mana. SNIF-ul are conform legislatiei servicii prioritare pentru ANIF. Acum va trebui sa cer aprobarea de la Tulcea cand voi avea nevoie de ceva", ne-a declarat ing.

Gheorghe Iordaghe, director ANIF, si asta in conditiile in care birourile directorilor celor doua institutii sunt despartite de o singura camera. Se pare ca ministerul de resort a vrut sa dea inca o lectie, probabil pentru a evita debandada din SNIF Dobrogea, iar cum cei din Tulcea au fost mai cuminti, au ramas ei cu jucariile.