Acum mai bine de cinci ani, in toamna anului 1999, Consiliul Local Cluj a oferit grupului francez 5,7 hectare de teren in zona "variantei Grigorescu-Manastur" pentru a ridica un hipermarket Cora. Conform autorizatiilor, lucrarile ar fi trebuit terminate in toamna anului 2004. Terenul concesionat de Primaria Cluj este in continuare viran.

Indiciile acestei afaceri ratate duc spre grupul de interese al fostei administratii locale, controlate de Gheorghe Funar.

Primul semn de intrebare legat de "afacerea Cora" il reprezinta modul in care cele 5,7 hectare, intravilan, au ajuns pe mana grupului "Delhaize". De fapt, aici e cheia.

Pe 31 august 1999, la initiativa primarului Gheorghe Funar, forul local a adoptat o Hotarare de Consiliul Local (HCL) prin care se legalizeaza asocierea dintre Primarie si societatea "B.T.C Tehnical Construction" din Timisoara (locul de bastina al ex-primarului). Nu se facea nici o referire la "grupul Delhaize" sau la brand-ul Cora.

Atunci, consilierii au stabilit ca firma din Timisoara va plati 1 dolar pe metru patrat pe durata asocierii si inca 60.000 de dolari timp de doi ani, cat se preconiza ca va dura ridicarea "unui centru comercial" - fara nume la acea data.

La un calcul sumar, rezulta ca societatea B.T.C. din Timisoara urma sa platesca 57.000 de dolari pe an (pe durata asocierii de 49 de ani), adica 750 de dolari lunar (echivalentul unei chirii in centrul comercial al Clujului). Aceasta intelegere intre Primarie si B.T.C este inca valabila si pe deplin dezavantajoasa pentru administratia locala.

Astazi, terenul in suprafata de 5,7 hectare valoreaza, la pretul real al pietei, circa 1,4 milioane de euro.

Afacerea a fost "reglata" cu acte

La scurt timp, Consiliul Local a adoptat o noua HCL, asemanatoare cu cea din august 1999, in care apare numele hipermarketului CORA. Alaturi de firma B.T.C Timisoara, in acte, apare o alta societate, tot din Timisoara, SC Cluj Napoca Estate SRL, drept partener al acesteia. Tot aici era mentionat prima data faptul ca hipermarketul Cora este reprezentat de cele doua firme.

Din informatiile noastre, intre cele doua hotarari de Consiliu Local, societatea B.T.C. a parafat intelegerea cu grupul "Delhaze- Cora". Miza intelegerii era tocmai terenul, pe care l-au obtinut atat de usor cei de la B.T.C. Aceasta societate este o agentie imobiliara cvasi-falimentara si fara activitate serioasa in ultimii trei ani.

Spre exemplu, in anul fiscal 2003 nici nu a depus bilanturi contabile, iar pe anii anteriori a declarat cifre de afaceri nesemnificative si pierderi. Cealalta societate, "Cluj Napoca Estate", este tot o firma imobiliara, inregistrata in mod ciudat (nu intimplator) pe aceeasi adresa cu firma B.T.C - Str. Lipscani 102, Bucuresti.

De la infiintare, societatea Cluj Napoca Estate are pierderi financiare de miliarde de lei in fiecare an.

5,7 hectare date unor firme fantoma

Oficial, in documentele Primariei, cele doua societati sunt reprezentate de Efraim Eugen Pfeffermann, pentru B.T.C Tehnical si Pascal Demko, pentru Cluj Napoca Estate.

Cele doua persoane sunt de negasit, datele oficiale declarate ale firmelor fiind fie false, fie neactualizate. Totusi, la numarul de telefon mobil al societatii B.T.C. Grup ("sora" societatii B.T.C. Tehnical), un anume domn Zinger ne-a declarat ca Efraim Pfeffermann este plecat in SUA de ceva timp.

Acest Zinger nu cunoaste nimic despre "afacerea Cora Cluj" si sustine ca a primit numarul de telefon imprumut pentru o perioada de timp.

Colateral, surse de pe piata imobiliara acrediteaza informatia potrivit careia de "afacerea Cora" nu ar fi strain arhitectul Claudiu Botea, patronul societatii Arhimar. Botea este un cunoscut al lui Sabin Funar, fiul fostului primar Gheorghe Funar, pe vremea caruia s-a parafat afacerea.

Botea a declarat ca, intr-adevar, a cunoscut-o pe directoarea Cora Cluj, care fusese initial directoarea Profi Cluj - lantul de supermarketuri detinute de acelasi grup francez Delhaize care detine si Cora. Botea sustine ca i-a "presat" pe reprezentantii Cora sa vina la Cluj, dar ca nu are nici un amestec in afacerea care s-a derulat mai apoi.

Interesant este ca arhitectul Botea este cel care a "adus" la Cluj lantul de magazine Profi printr-un partener de afaceri din Austria care detine o firma de consultanta. Botea a realizat proiectele magazinelor Profi de la Cluj, iar Sabin Funar a vandut catre aceeasi marca "Profi- Delhaize" un teren in zona pietei Grigorescu.

Primaria, cu buza umflata

Pana in prezent, Cora nu si-a onorat obligatiile contractuale de a demara si finaliza lucrarile pentru magazinul de pe "varianta Manastur-Grigorescu". Legal, contractul de asociere poate fi anulat. Conform documentelor, lucrarile trebuiau sa fie pornite in termeni de 2 ani de la data adoptarii HCL din 1999 - deci, in toamna anului 2000.

Finalizarea lucrarilor era preconizata pentru sfarsitul anului trecut. Pana in prezent pe terenul Cora nu s-a miscat o piatra. La fata locului, pe tablita de constructie, in dreptul beneficiarului era trecuta doar firma "Cluj Napoca Estate", desi in actele furnizate de Primarie figureaza si societatea care initial a pus mana pe teren - B.T.C Tehnical.

Arhitectul Claudiu Botea ne-a declarat ca proiectul magazinului este deja terminat si ca, chipurile, s-au inceput lucrarile. Cora a cerut prelungirea termenului de realizare a lucrarilor, spune Botea.

Cert este ca administratia locala are blocat, in acest moment, un teren de 5,7 hectare, deosebit de valoros pe piata imobiliara, de pe urma caruia a avut de castigat numai 400.000 de dolari (11,6 miliarde lei). Cam cat profit ar face Cora in zilele bune de Paste. Plata catre Primarie nu ne-a fost confirmata de Biroul de Presa al institutiei, in ciuda solicitarii noastre oficiale.

Este greu de crezut ca societatea Cora a platit vreun leu, din moment ce nici macar nu a ridicat hipermarket-ul. La fel, reprezentantii Cora nu au binevoit sa ne lamureasca cu privire la jongleriile referitoare la terenul respectiv, ignorand mesajele noastre.

Una din posibilele explicatii ale blocarii proiectului Cora Cluj ar fi cea legata de problemele medicale si retragerea de la conducerea Cora a presedintelui Phillipe Bouriez. Noua conducere a grupului Delhaize a decis atunci sa blocheze planurile de extindere, iar conducerea companiei din Romania a fost demisa, in urma unui scandal musamalizat.

Reprezentantii Cora au cumparat un teren infestat chimic in cartierul bucurestean Pantelimon, loc pe care s-a ridicat primul hipermarket Cora din Romania.