Timpul alocat de Ion Iliescu meditatiei asupra viitorului sau politic se pare ca a expirat. Suparat in continuare pe colegii sai de social-democratie, Iliescu a anuntat ca se retrage sigur de la conducerea grupului parlamentar al senatorilor PSD, ba chiar se gandeste sa renunte la calitatea de membru al partidului condus acum de Mircea Geoana.

Anuntul a fost facut odata cu lansarea ultimei opere literare iliesciene, „Cultura romaneasca si identitate europeana" - eveniment onorat de o multime de pesedisti recunoscuti, in general, drept apropiati ai fostului lider. Printre toti acestia, o prezenta surprinzatoare a avut Miron Mitrea, personaj binecunoscut dar nu in calitate de fan al lui Iliescu.

Usor ironic, Ion Iliescu a afirmat ca nu vrea sa „incurce" sau sa „deranjeze" actuala conducere a PSD, conducere pe care nu a ezitat insa sa o streseze marturisind ca „se discuta" problema infiintarii unui nou partid socialist.

In conditiile in care Iliescu chiar dospeste un nou proiect politic iar PD paraseste segmentul socialist in favoarea taberei populare, se poate spune ca social-democratia damboviteana isi va da cu stangu-n stanga de obarsie, ceea ce ar putea duce si la o scadere masiva a popularitatii – atat a PSD-ului cat si a formatiunii girate de Iliescu.

Nu se stie exact pe ce se bazeaza fostul monarh absolut al social-democratilor atunci cand este de acord sa se inhame la o noua constructie politica, cert este ca au trecut 15 ani de la scrutinul din Duminica Orbului (20 mai 1990) iar alegerile ulterioare au demonstrat ca nici macar Moldova (care, atunci, l-a votat pe Iliescu in proportie de 98%) nu mai este cea fost.

Cat priveste varianta refacerii cuplului Iliescu – Roman, s-ar putea ca nici ea sa nu aiba parte de succesul scontat, daca ne gandim doar la faptul ca nici un personaj marcant, odata eliminat din prim-planul scenei politice, nu a reusit, ulterior, sa revina in forta (exemplele sunt multiple: Radu Campeanu, Theodor Melescanu, Emil Constantinescu, Radu Vasile, Victor Ciorbea).

Prin urmare, daca PSD-ul nu ar fi implinit 15 anisori, s-ar fi putut vorbi de un caz de pruncucidere, implicarea lui Iliescu in alta constructie politica fiind indreptata, in mod evident, impotriva primului sau nascut.