Unul dintre ministerele care au excelat, gratie conducerii, prin decizii luate dupa ureche sau dupa modelul „hai sa ne lovim singuri cu stangul in dreptul", este Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Iar acest lucru a fost sesizat, dupa cum se stie, nu doar de mass-media, dar chiar si de catre presedintele tarii, Traian Basescu.

Insa, pana la o remaniere a Guvernului, situatia in domeniul Mediului continua sa se taraie.

Pentru ca nu este suficient ca ministrul in cauza face gafe dupa gafe, basca a contribuit copios la compromiterea plajelor, iata ca Sulfina Barbu nu gaseste altceva mai bun de facut decat sa se plimbe.

Plimbarea cu care s-a autogratulat ministrul care, pana sa ocupe fotoliul cald de la Ministerul Mediului, facea educatie eco-civica prin Primaria Capitalei, a vizat, potrivit surselor noastre din cadrul ministerului, judetele Vrancea, Galati, Tulcea si Constanta.

Maratonul ministrului nu a putut fi unul oarecare, asa ca, probabil pentru a nu se plictisi in ceea ce s-a vrut a fi „vizita de lucru" in judetele mentionate si probabil pentru a-si gadila corespunzator orgoliul organizatoric, Sulfina Barbu s-a inconjurat atat de reprezentanti ai ministerului si ai unor institutii subordonate ministerului, dar si de reprezentanti ai mass-media centrale.

Asadar, din delegatia formata de ministrul Sulfina Barbu au mai facut parte, potrivit surselor noastre din Ministerul Mediului, pe langa secretarul de stat Costin Popescu, noul director al Agentiei Nationale de Mediu si alti cativa directori de pe la ministerul pomenit mai sus.

Cat priveste prezenta mass-media, nu intelegem totusi de ce Sulfina Barbu a adoptat o asemenea atitudine exclusivista… Poate ca doamna in cauza nu stie ca presa constanteana se citeste si pe la Bucuresti.

Ori, mai plauzibil, ministrul Sulfina Barbu, tocmai pentru ca a citit in presa locala ce se petrece cu plajele constantene, nu apreciaza obiectivitatea cu care noi am relatat situatia de pe litoral si atunci… este firesc ca doamna ministru sa caute… o alta realitate.

Noi ii dorim succes, numai ca turistii nu sunt prosti, asa cum nici presa, fie ea locala sau centrala, nu este batuta de soare in cap.

Ministrul Mediului nu da doi bani pe autoritatile locale

Revenind la vizitele de lucru ale Sulfinei Barbu in judetele Vrancea, Galati, Tulcea si Constanta, sursele noastre din cadrul Ministerului Mediului ne-au declarat ca ele au avut ca scop „vizionarea diverselor aspecte legate de mediu – in conditiile in care ieri, 5 iunie a.c., a fost sarbatorita chiar Ziua Mediului".

Sa intelegem ca „vizionare" se poate traduce prin „venit, vazut, plecat cu zambetul pe buze", ca si-asa mare lucru nu s-a schimbat si nici n-o sa se schimbe?

De asemenea, un aspect important in contextul plimbarii ministeriale ar fi ca, la Constanta, se pare ca Sulfina Barbu „a uitat" sa anunte sau sa invite oficialitatile – ca de exemplu prefectul judetului, Danut Culetu, sau presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu – la peregrinarea pe litoral.

Una peste alta, mai trebuie spus ca in judetul Constanta delegatia a vizitat obiective legate de Directia Apele Romane – Dobrogea Litoral, referitoare la eroziunea costiera si lucrari legate de aceasta, iar traseul a cuprins: zona Steaua de Mare (din Eforie Nord), Spitalul TBC Osos (Eforie Sud) si plaja din statiunea Venus, in zona unor lucrari ale Directiei Apele Romane – Dobrogea Litoral.

Potrivit surselor noastre, la sfarsitul acestei plimbari pe litoral, ministrul Sulfina Barbu, probabil pentru a inmuia inimile jurnalistilor, i-a invitat pe acestia la masa, la hotel Europa din Eforie Nord.

Dupa care, se poate spune ca a fost pus punct maratonului cu iz de plimbarica doar de dragul plimbarii, ca sa creada lumea ca in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor chiar se munceste.

Iar in acelasi timp, pe parcursul plimbarii ametitoare, fara cap si coada, Sulfina Barbu a incercat, cel putin la nivelul judetului Constanta, sa mascheze faptul ca la nivelul conducerii Directiei Apele Romane – Dobrogea Litoral a numit un chimist pe post de manager – pe Ionel Manafu, o numire din ratiuni strict politice.

Mai mult, aceasta numire nu face altceva decat sa adanceasca problemele la nivel de litoral, plaja aratand, la aceasta ora, mai mult decat dezastruos.

Conducerea DADL, prin noul director Ionel Manafu, nu a facut dovada ca poate manageria situatia, iar in aceste conditii, turistii nu pot decat sa-si ia adio de la mult-visatul sejur placut pe litoralul romanesc si, eventual, sa-si mute destinatia concediului pe litoralul bulgaresc.