Visul ideal, de multe ori de neatins, pentru un parinte este sa fie depasit de proprii copii. Cand se intampla, satisfactia e enorma, incomparabila cu alte realizari proprii. Doar ca, in situatia in care depasirea se regaseste in ceva negativ, insatisfactiile si gustul amar al deziluziilor e pe masura.

Societatea de azi pare intoarsa cu dosu-n sus, comparativ cu cea in care a crescut generatia de azi a adultilor. In multe sensuri.

Adolescentii de azi cauta senzati tari de la varste la care inca nu s-au deprins cu bunele maniere, refulandu-si, fals, „barbatia" fumand, consumand alcool ori facand sex, convinsi fiind ca asta le va estompa marile probleme pe care le intampina in a-si defini personalitatea.

Parintii de adolescenti, cei care au crescut cu Phoenix si Beatles ascultate la Radio Europa Libera, nu-si revin ca, ceea ce, facand, credeau a fi atunci un gest de fronda, are azi alte conotatii. Majoritatea bazate pe exloatarea, improprie, a sexualitatii. Si-atunci se mira. Si cu asta raman.

In urma cu 30 de ani, pustoaice etalandu-si pe Corso buricul gol si jumatatea superioara a feselor dezgolita provocator, era ceva de domeniul fantasticului. Acum, insa, zic tinerii, asta tine de moda. Desi „moda" din zilele noastre are clar conotatii incitant sexuale.

Nu e de mirare, atunci, de ce, in mediile adolescentine, tinerii pe care-i apuca varsta de 16-17 ani virgin ori virgina fiind sunt deja de rusinea clasei.

Prinsi in buda

Protagonistul unei intamplari iesite din comun, si care a pus pe jar conducerea Colegiului National „Mihai Eminescu", si nu numai, a fost un elev al clasei a IX-a. Nu unul oarecare, ci fiul lui Gavrila Ghilea, vicele Consiliului Judetean si al PSD Bihor.

Cica, martea trecuta, baiatul de 16 ani ar fi fost surprins de profesorul de serviciu in compania unei eleve cu un an mai mare intr-o postura cel putin ciudata. Nu oricum, si nu oriunde. Cei doi ar fi fost prinsi in flagrant tocmai in toalela fetelor intr-o ipostaza care inducea ideea unui act sexual intrerupt prematur. A iesit scandal.

Nu neaparat pentru faza de marti, ci pentru ca lui O. Ghilea i se cam adunasera cateva chestii la activ. Copilul este arhicunoscut ca o mica vedeta in scoala. Colegii il stiu de poama buna, lucru cu care epateaza chiar in cercurile pe care le frecventeaza. O.G.

are absente cu carul la cursuri, e un tanar cu comportament intempestiv si lasa clar impresia ca nu prea-i pasa de efectele faptelor sale. Dascalii il cunosc si ei.

Desi se cam codesc sa o recunoasca pe fata, cam toti profesorii care predau la clasa unde invata odrasla vicelui de la CJ Bihor sunt de parere ca pustiul e un copil problema.

Intamplarea de martea trecuta a cam pus capac rabdarii profesorilor lui O.G. In prima faza, reactiile de reprob au dat ocolul liceului oradean in decurs de numai cateva ore si au capatat o amploare care s-a regasit si prin zvonurile care au razbatut si inspre presa locala.

Insa la ora la care Gazeta a incercat sa elucideze ce si cum s-a intamplat, jocurile erau deja facute. Atitudinea directoratului institutiei scolare la care invata fiul lui Gavrila Ghilea a fost mai mult decat rezervata.

„Nu stim ce informatii aveti, noi stim ce stim noi! Urmeaza sa vina domnul director si vom discuta in prezenta dansului", a spus, in prima faza Maria Onita, directorul adjunct al Colegiului National „Mihai Eminescu". Discutia s-a purtat apoi intr-un cadru largit, dar atmosfera a ramas la fel de glaciala.

„Noi avem 1462 de elevi. Este posibil ca in fiecare zi sa existe cate-un incident cu cate-un elev. Vine presa pentru fiecare?! Inseamna ca se va sta la rand…", i-a intampinat prof. Iosif Eilender pe reporterii Gazetei. „A fost un incident mai deosebit", a recunoscut acesta la inceput.

Dupa care a devenit chiar recalcitrant la intrebarire deranjante. „Eu nu tin minte ca presa sa ne fi sprijinit vreodata in cazuri cu golani veniti, intrati in scoala, cu bataie (…) Cine v-a sesizat? Nu stiu daca cunoasteti toaletele noastre.

Prin constructie, exista o singura intrare; in stanga fetele, in dreapta baietii. Acolo, se inampla foarte frecvent ca elevii se amesteca. Deja e o chestiune de notorietate! Tineretul de azi nu are probleme de jena! Si toaleta profesorilor e comuna. De multe ori, e jenant. S-a intamplat destul de des ca baieti si fete sa intre in toaletele celorlalti sau sa nu mai stii care unde a vrut sa intre".

Referitor la faptul ca fiul lui Ghilea a fost prins in toaleta fetelor, directorul de la „Mihai Eminescu" a incercat s-o dea cotita. „Nu stiu ce poate fi interesant pentru ziar! Haideti sa facem si o precizare! Tatal acestui baiat este un om care are ceva functii. Acesta e motivul preocuparilor dvs? Daca ar fi vorba de un «badea Gheoghe» oarecare, ar mai fi interesant? Eu nu va cred!".

Desi a recunoscut indirect ca marti fiul lui Ghilea a fost prins in buda fetelor, la unison, conducerea respectabilului colegiu de invatamant liceal a declarat ca asta nu-i nimic iesit din comun.

„N-au facut sex!"

„Problemele copiilor sunt confidentiale", a mai declarat Iosif Neulender. Replica cea mai ciudata a venit din partea adjunctului institutiei. Maria Onita a replicat ferm: „Sex n-au facut!".

„Desi v-ar placea sa scrieti, n-au facut! Vreau sa va spun ca din cercetarea pe care am facut-o, reiese ca fata tocmai ii ceruse baiatului telefonul mobil cand au fost suprinsi de profesorul de serviciu", a adaugat Iosif Eilender.

Rodica Vaina, diriginta lui O. G. a tinut sa specifice ca tanara cu care a fost prins adolescentul era o cunostinta veche. „Eu nu am fost martora la acel incident! Pot sa spun doar ce-am auzit de la profesorul de serviciu. Poate ca nu e real, poate ca sunt informatii false.

Elevul Ghilea a fost gasit cu o fata, in toaleta fetelor. Ceea ce nu e permis! De aici a iesit scandalul. Ei sunt prieteni mai vechi, s-au despartit, iar s-au impacat. Probabil, au avut ceva discutii. Tocmai se certau sau se impacau, nu stiu, in momentul cand au fost surprinsi. Problema este ca el a fost gasit unde n-avea ce cauta".

Aceeasi diriginta recunoaste ca minorul este un elev care are niscaiva baiuri cu scoala. „Problema o constituie absentele. Dar marea majoritate a absentelor se datoreaza faptului ca O. e sportiv. Face sport de performanta, e fotbalist. Parintii lui stiu despre aceste aspecte.

Dar, totusi, s-au adunat cam mult absente. Comparativ cu alti copii, are foarte multe absente". Rodica Vaina recunoaste ca O.V., dealtfel un adolescent mai barbatos decat altii de varsta lui, cu un fizic robust si inalt de aproape 1,90 metri la numai 16 ani, are priza la sexul frumos. „E foarte iubit de colegi, de fete! Stie sa se poarte, e foarte respectuos in societate".

Din toate declaratiile celor trei cadre didactice de la „Eminescu" nu reiese clar daca prezenta celor doi tineri in toaleta fetelor ar fi fost un gest cu conotatii sexuale. Cu toate acestea, in mod cu totul ciudat, fiecare dintre cei trei interlocutori au incercat sa abata atentia asupra altor aspecte, deturnand fondul intalnirii.

Vrand parca sa puna punct intrebarilor deranjante, diriginta a decretat: „N-au facut sex! Nu cred ca a agresat-o sexual pe fata aceea!"

Vinovati, amandoi

Conducerea Inspectoratului Judetean Scolar Bihor nu avea habar despre intamplarea de la „Eminescu". In prezenta reprezentantilor Gazetei, adjunctul institutiei, Silviu Torjoc, a cerut detalii directorului colegiului oradean. A primit cam aceleasi informatii ca si reporterii nostri.

„Daca copiii de pesedisti ar avea parinti mai educati, nu s-ar intampla asemenea lucruri", a spus Torjoc. „Am stat de vorba cu directorul Eilender. Dansul mi-a relatat ce s-a intamplat.

De fapt, baiatul a intrat in toaleta fetelor, avand o prietena care l-a rugat sa-i imprumute telefonul, avand nevoie sa dea un apel urgent, si el a intrat sa-i dea telefonul. Nu se adevereste faptul ca s-ar fi produs obscenitati sau agresiuni sexuale.

Sigur ca a incalcat regulamentul, pentru ca nu avea ce sa caute in toaleta fetelor. Parintii ambilor elevi au fost chemati la scoala si li se va scadea nota la purtare. Se va populariza mai intens regulamentul, sa nu mai existe incalcari de acest gen.

Am incredere in cuvantul directorui Eilender, care mi-a spus ca va lua toate masurile de rigoare. In urma cercetarilor, facute si cu alti elevi care au fost de fata, rezulta ca nu s-a intamplat nimic altceva in acest caz".

„Cel mai bine stie directorul. Ati fost informati, sper ca totul este clar, daca nu, intrebati din nou. Baiatul meu era in pauza. Nu este nici mai bun, nici mai rau decat alti copii. Conducerea scolii v-qa spus ce a fost, eu nu mai am ce va spune.

Daca nu credeti si veti da crezare altor voci care spun altceva, atunci trebuie sa demosntrati si veti raspunde pentru asta. Oricum, stiu ca nu sunteti obiectivi. Copilul meu are un singur handicap – ca este al meu.

Nu am altceva ce sa va mai spun si mi-este clar ca veti scrie ceea ce veti vrea". Aceasta este declaratia vicepresedintelui PSD Bihor, Gavrila Ghilea, tata de odrasla precoce.

Servitudinea celor interpelati de Gazeta in cazul „fantelui de Eminescu", care l-au informat pe ex-viceprimarul Oradiei la nici o ora dupa ce au fost intervievati, despre toate detaliile convorbirii cu gazetarii, e usor ciudata.

Dupa modul in care a raspuns incercarilor noastre de a face oarecum lumina in acest caz neobisnuit, Ghilea nu s-a sfiit sa infirme ca stia in detaliu de discutii. Si, foarte voalat, a amenintat.