In afaceri, credibilitatea inseamna totul. Este capitalul cel mai pretios pe care firmele romanesti il au la dispozitie. Cel mai greu de castigat, dar si cel mai usor de pierdut. Acest lucru nu par sa-l inteleaga unii afaceristi, chiar de la „case mari".

SC Impact SA Bucuresti este una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din Romania. Aceasta nu inseamna insa neaparat ca s-ar numara si printre cele mai oneste. O dovedesc recentele scandaluri, de ecou national, in care este implicata.

SC Impact SA construieste si in Oradea doua ansambluri de locuinte, unul dintre ele situat pe un larg amplasament dintre soseaua de centura si piata de vechituri, denumit Cartierul Europa. Cel de-al doilea proiect se afla tot in stadiu de executie pe un teren de pe strada Facliei si poarta denumirea de Cartierul Lotus.

GAZETA de Oradea a intrat in posesia unor informatii care ofera o imagine destul de clara asupra firmei de care atarna sperantele si visele a mii de oradeni care vor o casa noua.

Contracte de ochii lumii

„Vile la pret de apartament!" sau „Vile in rate!" sunt slogane cu care firma „Impact" isi momeste clientii. Clienti care, dupa ce platesc toate obligatiile asumate prin clauzele contractuale, se trezesc amenintati si santajati sa achite in plus multe mii de euro fata de pretul stabilit initial de comun acord.

Conform datelor de pe propriul site, compania Impact a incheiat anul financiar 2004 cu un profit net de peste 188,7 miliarde de lei, in scadere cu circa 2% fata de anul precedent, in vreme ce veniturile totale au crescut cu 63%, ajungand la frumoasa suma de 1.184 miliarde lei.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, la sfarsitul lui 2003, Impact avea o cifra de afaceri de 676 de miliarde de lei, un numar de 260 de angajati si acumulase datorii insumand aproape 353 de miliarde de lei. La data de 31 martie 2005, numai fata de bugetul de stat datoriile firmei se ridicau la peste 9 miliarde.

Pentru anul in curs, Impact isi propune realizarea unor venituri mai mari cu 28% fata de cele inregistrate in 2004, respectiv 1.520 de miliarde de lei. Firma are sediul in Bucuresti si filiale in mai multe orase ale tarii, printre care si Oradea

Scandalul Impact a pornit din Bucuresti si a ajuns rapid in atentia presei, dimensiunile sale capatand proportii neasteptate. Intr-un interval de timp relativ scurt, presa din capitala si cea din Constanta au disecat marunt toata afacerea cartierelor prezidentiale promise de Impact.

Firma a fost acuzata vehement ca incalca flagrant contractele semnate cu beneficiarii. S-a mai aratat ca, sub pretextul scumpirii materialelor de constructii si a scaderii monedei europene, solicita sume de pana la 20.000 euro in plus fata de suma prestabilita.

O alta acuzatie a fost cea conform careia Impact impune plata lucrarilor executate la un curs de 38.500 lei/euro, desi in contract este specificat in mod expres faptul ca plata se face la cursul BNR al monedei din ziua platii.

Conform unor publicatii din Bucuresti si Constanta, pe langa ignorarea in mod deliberat a obligatiilor contractuale pe care si le-a asumat fata de beneficiari, firma constructoare are o atiutudine extrem de agresiva, amenintand oamenii cu instanta de judecata daca nu vor sa semneze actul aditional si sa plateasca sumele suplimentare. Cei care nu vor sa scoata banul, nu primesc casa.

Santajul

Potrivit dezvaluirilor din presa, Proiectul „Boreal" din Constanta se afla in pragul colapsului. Politica dusa de reprezentantii „Impact" este vehement contestata de aproape toti cei care au cazut in plasa contractelor cu bucurestenii.

Beneficiarii primelor vile din cartierul de la intrarea in Constanta se considera victimele unui santaj ordinar. Majoritatea locuitorilor din zona locuiesc in casele contractate, dar nu au acte de proprietate.

Aceasta stare de fapt este generata de faptul ca angajatii Impact SA, au taraganat la nesfarsit perfectarea actelor de proprietate a locuintelor. Multi dintre clienti nu pot, desi vor sa o faca, sa-si plateasca impozitul pe cladiri pentru ca nu au acte de proprietate pe vilele contractate cu Impact.

Conflictele cu contractantii au aparut dupa ce acestia s-au trezit acasa somatii prin care li se sugera sa accepte semnarea unui „Act aditional la Contractul de Executie", act prin care clientii se angajeaza sa plateasca ratele de achitare a caselor la un curs al euro de minimum 38.500 de lei.

Pe constanteni, cei de la Impact i-au amenintat chiat ca, in situatia in care nu semneaza actul aditional, risca sa le fie anulat contractul chiar daca au achitat la zi suma ceruta initial.

„In cazul in care nu vom putea ajunge la un consens cu dumneavoastra asupra aspectelor financiare, suntem pusi in situatia de a demara procedurile de reziliere a contractului de executie", se stipula in somatii.

Asta, in contextul in care in Contractul de Executie-Constructie incheiat initial cu clientii se stipula clar la punctul IV, ca „valoarea totala a contractului este de (...) suma achitabila in lei la cursul spot de vanzare al euro la BNR Romania din zilele de plata".

Scandalurile din Bucuresti si Constanta a starnit ingrijorare si in randul oradenilor care si-au contractat construirea unor case prin Impact.

Langa Cimitirul din Oradea, spre soseaua de centura, pe partea dreapta, poate fi zarit un sir de casute din caramida inghesuite care, cu toata bunavointa, nu pot fi numite vile. Aceste cladiri fac parte din ansamblul de locuinte denumit generic „Cartierul Europa".

Intr-o alta locatie a Oradiei, pe strada Facliei, o alta adunatura de case asemanatoare alcatuiesc ansamblul „Lotus".

Reclama intensa facuta in presa scrisa si televiziune acestor case, avea ca scop promovarea afacerii firmei „Impact". Cartierele „rezidentiale", beneficiaza, scriptic, de facilitati atragatoare. In oferta, totul pare desprins din filmele hollywoodiene. Dar proasta gestionare a afacerii a generat disensiuni care acum transpira.

Cine-i vinovat?

Conform contractelor de executie, la punctul VIII, referitor la formalitatile ulterioare achitarii si predarii constructiei, executantul-vanzator declara ca terenul pe care se realizeaza constructia este in proprietatea sa, iar la momentul predarii constructiei, beneficiarul-cumparator va deveni proprietar al terenului si constructiei, in baza unui contract de vanzare-cumparare cu clauza ipotecara.

Toti cei care au contracte de executie cu Impact SA doresc sa incheie acte de proprietate pe casele contractate. Deocamdata, oradenii care au case promise de Impact nu au putut finaliza aceste formalitati.

Stupizenia celor de la Impact tinde sa atinga sublimul, deoarece autorii somatiilor prin care cer altceva decat au vrut la semnarea contractelor considera ca proprii lor clienti locuiesc in case neconstruite.

Cum ar putea Impact sa rezilieze un contract de executie pentru o casa deja terminata si predata beneficiarului pe baza unui proces verbal de primire — predare numai ei stiu.

Interesant este pretextul invocat de reprezentantii Impact pentru santajul numit pompos „invitatie la conciliere".

„Ratiunea acestei invitatii rezida in faptul ca deprecierea inregistrata de moneda euro a determinat pe furnizorii nostri de materiale si servicii in constructii sa impuna efectuarea platilor la un curs euro superior celui practicat de BNR.

Consecinta fireasca a acestei practici este cresterea semnificativa a costurilor de productie inregistrate de catre Impact SA in activitatea de edificare a constructiilor pentru clientii nostri", se motiva in respectivele acte care i-au bulversat pe beneficiari.

Mai precis, cat timp euro a fost la o cota de peste 38.500 lei, era bine pentru Impact, si prost pentru clienti, dar reciproca nu-i valabila.

Multi dintre clienti au incheiat contractele cu Impact in perioada cand euro avea un curs de 36 000 de lei si o data cu cresterea cursului la 41.000 lei/euro au platit fara sa cracneasca, pentru ca asa era stipulat in contract. Impact insa nu poate sa-si respecte intelegerile anterioare si, ca sa mai castige bani in plus, forteaza clientii la plati stabilite arbitrar.

Si fara bani, si fara casa

Romanii care au muscat-o cu teapa vilelor nu stiu acum ce sa faca si asteapta ca firma sa-si revizuiasca atitudinea. Pana in prezent, insa, nimic nu s-a schimbat din optica companiei care isi trateaza clientii ca pe niste slugi, impunandu-le sa execute fara cracneala tot ce li se cere.

Incepand cu perioada martie — aprilie, catorva dintre beneficiari li s-au solicitat, in plus, pana la 18.000 de euro pentru a acoperi deficitul financiar aferent locuintei contractate. Unii clienti s-au plans ca au platit terenul pentru casa integral, inca in toamna lui 2004, urmand ca in luna aprilie a.c. sa se incheie actele de vanzare-cumparare suprafata respectiva.

Mai mult, au achitat in plus pana la un sfert din valoarea totala a contractului, dar reprezentantii Impact au refuzat ferm perfectarea vanzarii terenului, impunand clientilor sa mai plateasca alti bani.

Sub protectia anonimatului, un bucurestean a afirmat ca, desi a achitat integral sumele atat pentru pentru teren, cat si pentru constructia casei, reprezentantii Impact i-au solicitat inca 12.000 de euro. Intrucat a refuzat sa plateasca, in prezent el se afla in situatia de a nu avea nici un fel de act, nici pe teren si nici pe casa. Omul a ramas si fara bani, si fara casa.

Alti contractanti sunt in imposibilitatea de a derula contractele de credit ipotecar angajate cu diferite institutii bancare pentru ca nu pot dovedi ca sunt posesorii unui teren, asa cum le solicita banca. La unison, nemultumitii sustin ca practicile celor de la Impact sunt un santaj menit sa aduca firmei castiguri suplimentare si neavenite.

Tacere suspecta

Ingrijorati de metodele de constrangere aplicate clientilor din Bucuresti si Constanta, mai multi oradeni care au contracte incheiate cu Impact SA ne-au contactat la redactie. Oamenii se tem ca ii paste acelasi pericol de a deveni victimele unui santaj financiar.

Din pacate, ca si in cazul colegilor de breasla, nici reporterii Gazetei de Oradea nu au reusit sa sparga zidul tacerii care inconjoara afacerea Imcat. Toate incercarile de a stabili un dialog s-au soldat cu refuz categoric, lipsa de transparenta, raspunsuri aruncate telefonic in doi peri si evitarea unui contact direct.

La numerele de telefon 0359-401.710 si 0788.473.035 indicate pe toate panourile postate la amplasamentele celor doua cartiere in constructie, nu raspunde nimeni.

Iar la alt numar indicat doar pentru Oradea — 0788.252.254, o voce feminina ne-a taiat scurt elanul: „Nu dam nici un fel de informatii presei si nici un punct de vedere!". Clar si fara echivoc. Ori celor de la Impact nu le pasa de scandalul care ar putea sa le compromita definitiv afacerea, ori ii doare-n cot de nemultumirile oamenilor carora le-au luat banii.

Case de lux

Din 7 iulie 2004, Impact si-a extins activitatea si in Oradea. „Lotus", primul ansamblu ofertat de firma bucuresteana, este amplasat in zona strazii Facliei si va cuprinde 40 de vile cu terenuri individuale de pana la 500 metri patrati (mp) fiecare. Acestea costa intre 70.000 si 90.000 de euro bucata.

Conform ofertei de pe site-ul firmei, „Impact va pune la dispozitie terenul, va preda locuinta la cheie, va amenaja drumurile, caile de acces si spatiile verzi". Al doilea proiect al firmei Impact, „Europa" , reprezinta obiectul unei licitatii organizate de Primaria Oradea, castigate de Impact. Suprafata viitorului mini-cartier este de circa 110.000 mp.

Ansamblul va fi terminat in 2008 si va avea 260 de case simple si duplex, cu finisaje si dotari. Potrivit informatiilor de pe site-ul S.C. Impact, suprafata minima construita a unei vile va fi de 150-180 mp, la un pret de 335 pe metrul patrat construit. Suprafetele loturilor pornesc de la 200 mp si pot ajunge la 500 mp.

„Terenul va putea fi vandut direct de Primaria Oradea sau cesionat clientilor, la un pret ce urmeaza sa fie comunicat de aceasta" — se spune in textul-oferta.