Doar mii de hectare de dealuri plesuve brazdate de rape ce se adancesc de la un an la altul au ramas in urma nemernicilor devoratori ai padurilor romanesti! Cauza dezastrului nu sunt lacustele, daunatorii sau bolile, ci oamenii, "buni" romani de-ai nostri... Ne miram ca puhoaiele o iau razna saptamanal, ca satele parintilor nostri au ramas neputincioase in fata stihiilor.

Disparitia violenta a dictatorului Nicolae Ceausescu a dat, probabil, dezlegare si unui adevarat blestem national, care ne costa din ce in ce mai mult: restrangerea pana aproape de disparitie a zonelor cu vegetatie forestiera.

Incredibil nu este acest dezastruos fenomen in sine – pentru ca-i suntem martori si nimeni nu-i poate nega efectele – ci faptul ca mesagerii sai intunecati sunt chiar oamenii cu uniforme verzi, de silvicultor! Este drept ca in joc sunt foarte multi bani, care pot perverti aproape orice juramant profesional si credinta in lege.

Cu faptele inginerului Gheorghe Roman, seful pesedist al Ocolului Silvic Marghita, s-ar putea scrie mii de pagini de dosare penale. Important este sa existe un inceput la orice

Exemplul antic al calului troian

Orice domeniu sau sector care merita "cucerit" si jefuit, in aceste vremuri tulburi ale tranzitiei in care ne-au impotmolit adeptii batranului bolsevic Iliescu, are nevoie de cineva din interiorul sau ca sa-l distruga si sa-l puna pe tava pretendentilor de chilipiruri.

Un astfel de rol a jucat si inginerul Gheorghe Roman in activitatea dezastruoasa desfasurata la sefia Ocolului Silvic din Marghita. Nu a ratat nimic din ce i-ar fi putut aduce un profit personal, indiferent de consecinte.

Caruta dinaintea boului

Ne-au scris, si apoi am vorbit, cu mai multe persoane din satele Almasul Mare si Almasul Mic, proprietare ale unor parti din padurea apartinand "Composesoratului Almas".

Concluziile noastre sunt limpezi ca lumina zilei: profitand de informatiile la care a avut acces in calitatea sa de sef al Ocolului Silvic Marghita, inginerul Gheorghe Roman le-a deturnat in scop personal.

Astfel, desi a aflat de existenta intentiei de vanzare a drepturilor mai multor coproprietari ai unei paduri urbariale, in suprafata de 124 hectare, situate pe raza localitatii salajene Ip, inginerul sef Roman nu si-a informat superiorii despre aceasta oportunitate, desi avea o astfel de obligatie de serviciu!

Mai mult, a folosit pretioasa informatie pentru a efectua acte de comert prin interpusi, dar in interesul sau propriu, trimitandu-l chiar pe un angajat al ocolului pe care-l conducea sa "negocieze" si sa cumpere padurea.

Asa cum vom arata si cu alt prilej, banii aruncati in jocul acestei profitabile "investitii" provin tot din fondurile institutiei pe care o conduce sau din diferite malversatiuni interzise de lege, dar desfasurate de silvicultorul Roman din pozitia privilegiata de inginer sef.

Sa ne aparam de prieteni...

"Asa cum rezulta din extrasul de carte funciara nr. 1161, eliberat la data de 21 ianuarie 1998 de Judecatoria Simleul Silvaniei, Composesoratul Almas s-a infiintat in anul 1929, prin cumpararea padurii in folosul fostilor urbarialisti din comuna Almasul Mare.

In anul 2000, in conformitate cu prevederile Legii nr. 167/1997 si nr. 1/2000, s-a reconstituit composesoratul Almas, cu sediul in comuna Balc, satul Almasul Mare, nr. 84. A fost elaborat statutul, au fost alese organele de conducere administrativa si, conform legii, a fost inregistrat la autoritatile locale ca persoana juridica constituita pe durata nederminata.

Pentru a fi protejate persoanele fizice membre, s-a stabilit in statut ca drepturile detinute de totalitatea membrilor composesori persoane juridice, cu exceptia organizatiilor bisericesti, sa nu poata depasi 10% din totalul drepturilor membrilor composesori."

Danila, "Prefectul de Balc"

Roman a actionat ca un adevarat comerciant. De fapt, nu era la prima sa afacere de acest gen.

El a inceput sa raspandeasca zvonuri alarmiste printre coproprietari ca padurea pe care au redobandit-o – majoritatea fiind urmasii fostilor proprietari – este de foarte proasta calitate , ar fi tarata de boli si insecte, este situata in locuri greu accesibile si nu poate fi exploatata decat cu "helicoaptearu’" (probabil cu acela de la Rafinaria Suplac, pentru care e cercetat fostul director Cladovan).

Agentul "difuzor" de dezinformari este tocmai omul de casa al inginerului sef Roman, tot un silvicultor "de frunte", padurarul Ioan Gavril Bozga, zis "Danila", dar poreclit si "Prefectu’ de Balc". El s-a deplasat pe la majoritatea membrilor composesori si le-a oferit "fabulosul" pret de cate 4 milioane de lei pentru un "drept", sau "fum", adica o suprafata de 0,27 hectare.

Bozga a si reusit deja sa fraiereasca mai multi composesori mai fraieri, de la care a smuls "promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare".

Fraieri fraudulosi

"Ne obligam irevocabil sa intabulam in Cartea funciara dreptul de proprietate si sa vindem drepturile composesorale unei terte persoane prin licitatie publica, iar in conditiile de oferta egala cu precadere promitentului cumparator, acesta avand beneficiul dreptului de preemtiune urmare a semnarii prezentului inscris" se mentioneaza in textul actelor incheiate de padurar cu composesorii padurii.

Se mai mentioneaza in fals ca actul autentic incheiat de parti se face "in urma intreprinderii demersurilor de publicitate in vederea vanzarii si ca urmare a lipsei notificarii intentiei de cumparare a drepturilor composesorale de catre membrii composesoratului sau de catre Consiliul de administratie al acestuia, in baza hotararii adunarii generale...

Promitentul vanzator declar ca am luat aceasta decizie de vanzare in adunarea generala a membrilor composesori".

Taxa pe prostia rurala

De ce a fost nevoie de aceste minciuni turnate pe banda rulanta in acte oficiale? De ce s-au lasat prostiti sa promita si instigati sa faca declaratii mincinoase bietii tarani din Almas de mai smecherul lor consatean, padurarul Danila? Banii de nimic pusi la bataie de inginerul Gheorghe

Roman, artizanul din umbra al afacerii si angajat al statului, nu pot fi singuri o explicatie convingatoare.

Bineinteles ca nu a existat nici o "hotarare a adunarii generale" si nici un "demers de publicitate in vederea vanzarii", dar aceste conditii ar fi necesare – conform statutului, "legea" composesorilor - pentru a se putea vinde in mod legal drepturile indivize catre persoane din afara "Composesoratului Almas".

Pentru ca, in acelasi scop de protectie a composesorilor padurii urbariale si de evitare a "infuziei" cu persoane straine de localitate, membrii composesoratului au stabilit in statutut ca "in cazul in care un composesor doreste sa vanda drepturile sale composesorale sau o parte din acestea, are obligatia sa faca public acest lucru, impreuna cu pretul si conditiile vanzarii.

Intentia se va afisa la sediul composesoratului si acest lucru se va consemna intr-un proces verbal semnat de catre presedintele si de secretarul composesoratului." Abia dupa aceste formalitati si dupa ce se constata ca nici un composesor nu vrea sa cumpere, se poate vinde unor persoane din afara organizatiei. In caz contrar, actele "sunt lovite de nulitate absoluta".

Roman, multiplu incompatibil

In ceea ce-l priveste pe inginerul sef Gheorghe Roman, acesta s-a mai lovit de o incompatibilitate, care il impiedica totalmente sa se implice in aceasta afacere frauduloasa.

Conform Legii nr. 1/2000, statul roman avea si el un drept de preemtiune in cazul in care aprecia ca merita sa se implice in aceasta tranzactie, fiind preferat inaintea altor cumparatori potentiali ai padurii.

Daca Roman ar fi fost de buna-credinta si nu un sulfar intrigant, el ar fi trebuit imediat sa anunte Directia Silvica Oradea despre sansa de a se implica in achizitionarea unui teren forestier foarte valoros, populat cu esente valoroase, la varste optime si cu posibilitati foarte facile de transport, mai mult de jumatate din padure fiind accesibila cu autoturismul!

Dimpotriva, Roman si-a trimis valetul sa negocieze si sa cumpere prin falsuri si inselaciune padurea. Ce destinatie ar fi avut aceasta nu este greu de anticipat. Roman ar fi repetat "miscarile" prin care a mai procedat la fel si a ras rapid terenurile de orice vegetatie forestiera.

Aflam, in ultimul moment, ca o astfel de padure se afla chiar acum intr-o astfel de "operatiune", in zona "Padurea Neagra". Vom reveni cu amanunte si cu reactiile oficiale ale celor de la Directia Silvica Oradea. Si Politia poate intra pe fir!