Discutiile din cadrul seminarului pe tema dialogului social au inceput ieri, la ora 9, in salonul alb de la Hotelul Continental. Printre temele dezbatute s-au numarat conditiile pentru o desfasurare eficienta a dialogului social la nivel national, dezbatere care a deschis, de fapt, lucrarile seminarului.

Marcel Goerend, reprezentant al sindicatului LCGB din Luxemburg, a punctat cateva aspecte ale relatiilor dintre patronate-sindicate si guvern. S-a accentuat necesitatea creerii unei atmosfere de dialog intre cele trei parti, cunoasterea istoricului problemei respective, importanta negocierilor si mai ales tactul cu care aceasta trebuie abordata.

Lectorul Goerend a mai precizat ca situatia actuala din Luxemburg, pe planul colaborarii tripartite, este rezultatul unor lungi discutii si antecedente din care noi avem de invatat.

Importanta angajatului

"Este important ca patronul sa cunoasca bine capacitatile angajatului, posibilitatile de avansare a acestuia. |n acest fel nu va putea renunta asa de usor la salariat.

Bineinteles ca angajatii trebuie sa fie platiti diferentiat in functie de progrese, nu sa li se acorde la toti salarul minim pe economie", a mai adaugat Marcel Goerend.

S-a mentionat si importanta concediului maternal si a bonificatiei, in sensul ca sumele platite pentru concediul maternal (sau paternal) trebuie sa fie mai mari decat salariul minim pe economie. |n Luxemburg, spre exemplu, pe perioada concediului (sase luni sau un an) parintii primesc 1.650 de euro pe luna.

In ultimii doi ani, in Luxemburg inflatia a oscilat intre 2-2,1%, indexarea salarului a fost de 2,5% si s-a inregistrat o crestere a acestuia cu 1,1%.

Lipsa acuta de comunicare

A urmat apoi versiunea reprezentantilor sindicalistilor romani, care au subliniat cateva probleme pe care le-au intampinat in discutiile cu patronatul.

S-a atas atentia asupra unor aspecte negative, cum ar fi cumpararea de investitorii straini a unor fabrici pe preturi de nimic in schimbul unor promisiuni de relansare a afacerii, pentru ca ulterior sa inceapa disponibilizarile.

S-au aratat si dificultatile de comunicare cu patronatele, mai ales din cauza unui dezechilibru intre forta sindicala si cea patronala, precum si faptul ca de multe ori negocierile nu duc la nici un rezultat, spre deosebire de Luxemburg unde, dupa cum a precizat si invitatul din tara respectiva, discutiile isi gasesc rezolvarea in proportie de 99%, restul cazurilor fiin dezolvate de o Instanta de arbitraj national.

Dezbarerile au continuat pe parcursul intregii zile tot pe tema dialogului social la nivel national, dar si european, urmand ca azi sa se discute problema Benchmarking-ului. Vom reveni cu amanunte.