Atestat istoric inca din Evul Mediu, mai exact din secolul XIII, orasul Rotterdam si-a pierdut o parte din inima in Al Doilea Razboi Mondial. Atunci, germanii au bombardat aproape tot orasul, stergand intr-o secunda sute de ani de istorie. Dupa aproape o jumatate de secol, orasul arata complet schimbat.

Printre lucrurile care au ramas la fel si au rezistat trecerii timpului a fost si pasiunea pentru fotbal. Iar meciul cu Romania a demonstrat din plin ca in Olanda un meci al "Nationalei" este un adevarat prilej de sarbatoare.

Cu trei ore inainte de partida de pe stadionul "Feyenoord", orasul a devenit portocaliu. Mii de olandezi, echipati complet cu tricou, fular, sapca - toate de culoare portocalie - erau pregatiti de confruntarea cu elevii lui Victor Piturca, iar ca sa treaca mai usor timpul, au luat drumul barurilor, pub-urilor si teraselor din centrul orasului.

Dupa ce si-au comandat berile de rigoare, fanii au inceput sa cante si sa danseze pe ritmurile melodiilor traditionale care acopereau fondul sonor al orasului. Fie ca infrunta Finlanda, Macedonia sau Germania, fotbalul isi are locul stabilit in inima suporterului olandez, iar un meci e o zi de sarbatoare.

Chiar si asa, ei raman modesti cand ii intrebi de pronostic. Iti raspund intr-o engleza perfecta ca Romania este o echipa puternica, dar Olanda e mai buna. La sfarsitul conversatiei, fanii isi iau politicos la revedere si se indreapta spre urmatorul pub, unde ar mai servi inca o bere.

Lamai intre portocale

In marea portocalie, au inceput sa apara si cateva pete galbene, de culoarea lamaii. Erau suporterii romani, care treceau linistiti pe langa miile de olandezi. Nimeni nu avea nimic cu ei, mai mult, olandezii le-au oferit un tricou cu Robben sau van Nisterlooy, in schimbul unuia cu Mutu.

Surprinzator, romanii erau foarte multi. Chiar daca se specula ca vor ajunge la meci doar 500 de conationali, la meci au asistat peste 1500, marea lor majoritate veniti din Austria si Germania. Cu plasele pline cu cumparaturi, fanii "tricolori" se indreptau foarte fericiti, cu cate o bere in mana, spre stadion. Pe drum se scanda "Hai Romania".

Odata ajunsi la arena "De Kuip" - cum ii spun olandezii stadionului "Feyenoord" - fanii si-au ocupat locul la peluza nord, dar intre aproape 50.000 de fani olandezi pareau ca nu au nici o sansa sa se faca auziti.

A fost o simpla aparenta. 30 de minute, pe arena s-a auzit doar "Romania, Romania !!!". Olandezii erau tacuti. 1500 de oameni faceau legea in tribune. Din pacate, desfasurarea ostilitatilor din teren nu i-a prea ajutat. Chiar daca imediat dupa golul lui Robben au incurajat echipa, incetul cu incetul s-au stins, asa ca pauza i-a gasit total apatici.

Imediat dupa inceputul primei reprize au prins din nou viata, au aprins torte, dar dezastrul s-a produs. Kuyt tocmai marcase pentru 2-0 si stadionul trepida sub presiunea celor 50000 de fani ai Olandei.

Jocul dezlanat al favoritilor le taiase de mult cheful de viata, doar ratarea lui Florentin Petre ce i-a mai trezit putin. In rest, dezamagire. Dupa partida si-au aplaudat favoritii. Erau resemnati cu gandul ca, in momentul de fata, fotbalistii romani nu pot mai mult. Cu capul in pamant au plecat spre casa. Unii au venit de la 2000 de kilometri, altii de la 200.

In ambele cazuri, drumul va fi la fel de lung, pentru ca gandul unei alte calificari ratate este cu atat mai apasator cu cat Mutu, Pancu sau Contra, jucatori de baza ai echipei, i-au dezamagit.

Piturca vrea remaniere

Dezamagit de rezultat si mai ales de felul in care au jucat fotbalistii de baza ai echipei, selectionerul Victor Piturca a recunoscut ca va schimba Nationala in vedere urmatoarei campanii de calificare, cea pentru EURO 2008. "In proportie de 99 % calificarea e compromisa. Acum trebuie sa privim spre viitor.

Urmatoarele meciuri le voi aborda cu jucatori tineri, de perspectiva, cum sunt Mitea si Tamas. Din pacate, Mutu, Pancu si Mitea au jucat de la slab la foarte slab. Sunt dezamagit pentru ca ma asteptam la mai mult de la ei", a declarat Piturca, care a mai spus ca nu vrea sa-l acuze pe Contra pentru greselile de la cele doua goluri olandeze.

Foarte dezamagit, fundasul dreapta al "tricolorilor" si-a recunoscut greseala. "Recunosc ca am gresit flagrant la primul gol. Nu mi-am dat seama. In ceea ce priveste golul din repriza secunda, nu sunt sigur ca sunt eu singurul vinovat. Oricum, acum nu mai conteaza", a conchis Contra. In cealalta tabara domnea optimismul.

Atacantul lui Chelsea, Arjen Robben, s-a declarat foarte incantat de rezultat. "Cred ca am facut un pas mare spre calificare. Romania a facut un joc bun, dar trebuia sa si marcheze. Noi am reusit sa o bagam in poarta, ei nu, si aici s-a scris istoria meciului", a declarat Robben pentru ZIUA de Cluj.