Prefectul Ioan Szilagyi s-a intalnit cu deputatul democrat Ioan Oltean si cu secretarul Prefecturii, Mica Oprea pentru a analiza posibilitatea suspendarii din functie a lui Gheorghe Marinescu, presedintele Consiliului Judetean, care se incapataneaza sa ramana in functie in ciuda faptului ca este atacat virulent pe toate flancurile..

In cursul saptamanii trecute, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu – Constantin Morar – a fost suspendat din functie printr-un ordin al prefectului judetului din cauza starii de incompatibilitate dintre calitatea de presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica si functia detinuta de la alegerile din iunie 2004 incoace.

Prefectul de Sibiu – Ion Ariton – a avut la indemana prevederile legii 161/2003, care stipuleaza faptul ca "functia de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Judetean este incompatibila cu orice alte functii publice sau activitati remunerate".

Scandalul iscat pe marginea acestui subiect a depasit granitele judetului Sibiu si au aparut situatii asemanatoare in alte zone din tara. La Bistrita, suspendarea din functie a lui Constantin Morar nu a constituit altceva decat scateia ce a aprins un nou conflict intre Gheorghe Marinescu si liderii locali ai Aliantei DA.

Zvonurile referitoare la posibila suspendare din functie a presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud au inceput sa circule inca de vineri la amiaza. Sursele noastre au declarat ca prefectul Szilagyi a vorbit la telefon minute in sir cu deputatul Ioan Oltean, care se indrepta inspre Cluj.

La un moment dat, in redactie a ajuns informatia ca prefectul maghiar ar redacta ordinul de suspendare din functie. Presedintele Marinescu a avut o vreme telefonul mobil inchis, iar in institutie nu era de gasit.

Sa vedem ce zice si deputatul

Am reusit sa luam legatura cu prefectul Ioan Szilagyi, care ne-a declarat ca nu s-a apucat sa scrie nici un ordin, dar ca il asteapta pe deputatul Ioan Oltean sa ajunga la Bistrita.

"E nevoie de consultari. Ar fi fost mai simplu daca secretarul Consiliului Judetean, Iosif Redl, ar fi facut propunerea de suspendare din functie conform legii. Dar cu el nu se mai poate discuta de la amiaza. Veniti sa vedeti cat de mult munceste el in fiecare zi. O sa ies si o sa fac public lucrurile astea", s-a aratat suparat prefectul.

Timpul se scurgea in favoarea lui Marinescu, care intrevedea un weekend linistit. GAZETA a reusit sa il contacteze si pe presedintele Consiliului Judetean, care – potrivit declaratiei sale – se afla "undeva intr-o zona rurala", inconjurat de multe gaini.

Ne-a asigurat ca e in judet, nicidecum la Cornu’. "Ce sa va spun eu... Sunt liberi sa incerce sa ma dea jos din functie. Nu e prima data cand o fac. Acum vad ca fac ceva demersuri si la nivel national.

Legea este neclara asa ca eu stau foarte linistit. Sunt alte zeci de cazuri de incompatibilitate, dar nu vad decat ce vor ei. Le dau trei exemple: Hunedoara, Arad si Prahova. Acolo sunt presedinti ai Aliantei in aceste situatii. Sigur ca vor sa-l dea jos pe Marinescu.

O sa ne judecam ca prostii, daca atat ii duce capul", a declarat Marinescu saptamanalului nostru. El a mai adaugat faptul ca primeste un milion si ceva la fiecare sedinta a ATOP, dar ca nu sta el in acesti bani. "Pot sa renunt oricand functia asta", a conchis Marinescu.

Cu ochii pe volan, cu gandul la lege

Pe de alta parte, deputatul Ioan Oltean se grabea sa ajunga la Bistrita si sa se aplece mai atent asupra prevederilor legii 161. "O sa studiem toate posibilitatile. Legea spune clar un lucru: este vorba de incompatibilitate, iar Marinescu trebuia sa renunte la una dintre functii. Avea termen de 10 zile sa faca asta conform normelor, dar nu a facut-o.

Cu toate ca liderii Aliantei DA au dat dovada de exces de zel si si-au pus mintile la contributie pentru a gasi o portita pentru inlaturarea lui Marinescu din fruntea Consiliului Judetean, aceasta metoda pare sa fie destul de fantezista intrucat legea nu este structurata clar.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu a atacat in instanta ordinul prefectului Ariton acuzandu-l pe acesta de abuz in serviciu. Gheorghe Marinescu s-a exmprimat cat se poate de clar spunand ca va recurge la aceeasi solutie de aparare daca va fi suspendat din functie la fel ca si vicepresedintele din Sibiu.

Inceput de saptamana cu scantei

GAZETA nu a reusit sa stea de vorba cu nici un membru al "celulei de criza" care punea la cale decapitarea lui Marinescu. Totusi, sursele noastre au lasat sa se inteleaga ca in cursul zilei de 5 iunie ar trebui sa fie remis ordinul de suspendare din functie a presedintelui CJ.

Exista insa si o problema: cei care tineau cu tot dinadinsul sa-l traga pe dreapta pe Marinescu s-au gandit si la varianta in care acesta si-ar fi semnat vineri (3 iunie) cererea de suspendare din functia de presedinte al ATOP. In aceste conditii, ordinul prefectului urma sa ajunga la cosul de gunoi. Vom urmari indeaproape acest subiect.