Cora Muntean: Domnule general, de foarte multi ani va luptati cu coruptia din Romania, cu structurile de crima organizata. Cum vedeti ca a evoluat situatia? S-a schimbat ceva?

Ion Pitulescu: Atunci cand mi-am dat demisia am fost foarte dur si ma gandeam ca am exagerat in afirmatia mea ca Romania este in pericol sa devina un stat mafiot. Cu timpul, mi-am dat seama ca nu am gresit chiar deloc.

Aceste organizatii si retele mafiote au penetrat tot sistemul nostru de stat, Parlament, Guvern, Servicii de informatii, Ministerul de Interne, Parchet si, mai ales, Justitie. Am sperat an de an sa se schimbe ceva, am sperat ca macar dosarele pe care le-am inceput eu sa-si gaseasca o rezolvare, insa e tare greu.

Este greu, si punctul cel mai slab a fost si este justitia. Daca in justitie ar fi fost oameni care sa tina la natia asta, la dreptate si la adevar, macar mai speria din cand in cand cate un mafiot. Sau daca dadea cate o condamnare mai serioasa, ar fi fost un pas, insa, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat.

Am fost foarte bucuros cand s-a produs schimbarea pe scena politica, primele masuri luate au fost bune. Cred ca presedintele Basescu e pornit pe o rezolvare corecta si concreta a acestor cazuri, si in special pe combaterea coruptiei, insa intampina mari greutati.

Ma uit la Monica Macovei, care sunt convins ca este de buna credinta, si vad ca intampina o rezistenta fantastica. Si cand te gandesti ca este si femeie, parca ti-e si mila de ea. S-a gresit cand s-au dat acele drepturi fantastice Consiliului Superior al Magistraturii. Niciunde in lume nu poate exista asa ceva.

Insusi Montesquieu, care a creat aceasta teorie a separatiei puterilor in stat, a spus-o de la inceput: "pentru a se preveni abuzul de putere, puterea trebuie sa ingradeasca puterea". Fiecare putere in stat trebuie sa se controleze reciproc. Ceea ce vrea CSM este o fantasmagorie. Ei vor sa fie deasupra tuturor, ceea ce este imposibil. Si ei trebuie sa se supuna legii.

C.M.: Pe vremea cand era anchetat de PNA in dosarul Flota, Basescu acuza Parchetul de practici abuzive. Acum defileaza la brat cu acesti procurori si nu face absolut nici o schimbare.

I.P.: Acum o sa va spun un secret pe care nu l-am spus nimanui. Eu cunosc modul in care s-a anchetat dosarul Flota. In aceasta cauza eu nu am vrut sa ma bag absolut deloc; in 1998, cand s-a reluat cazul, eu eram consilierul ministrului.

L-au adus pe acel Bogdan de la Constanta, pe care l-au facut general; eu il gasisem implicat in niste retele mafiote si l-am dat jos, era seful Serviciului Economic de la Constanta. Mi-am dat seama ca aici se va forta nota, era o dispozitie politica impotriva lui Basescu si le-am spus asta.

Nu ma pot pronunta asupra vinovatiei, numai instanta o poate face, dar cert este ca acolo s-a fortat nota.

In legatura cu schimbarile, numai dosarele mele si semnalele mele daca erau luate in seama (despre Omar Hayssam, documentele sustrase de la Guvern si de multe retele mafiote in care erau implicati arabi, dosarul Jimbolia, care este strigator la cer de cate ori a fost inchis si redeschis, dosarul Bancorex, in care noi am platit peste doua miliarde de dolari, Banca Agricola), toate, dosare in care am lucrat si am pus suflet.

Stiam ca sunt niste piedici extraordinare si nu de la nivelul unui simplu procuror. Ce, sta Nastase de vorba cu un procuror amarat? Nu, sta de vorba cu procurorul general.

Or, acesti procurori generali, daca s-au dovedit nedrepti si au acoperit, practic ei au comis o infractiune, aceea de favorizare a infractorului. Au tinut acele dosare in sertare si nu le-au dat drumul, deci se fac vinovati. Dar nu se atinge nimeni de ei si si-au creat o asemenea imunitate, incat nu se atinge nimeni de ei.

C.M.: Credeti ca exista o complicitate intre PSD si partidele aflate acum la putere?

I.P.: Toata perioada, de la Revolutie incoace, a fost dominata de PSD. Chiar si in perioada 1996-2000 nu au condus taranistii. Eu i-am cunoscut, au fost niste batranei simpatici care, la varsta lor, desi nu trebuia, tineau cu dintii de un scaun. Dar nu poti vorbi de coruptie la un Diaconescu, Tepelea sau Galbeni.

Nu ei au fost corupti, dar le-au macinat si distrus imaginea, ca si lui Emil Constantinescu, oameni infiltrati in randurile lor. Si in acea perioada tot PSD a condus Romania.

Eu am mari rezerve si fata de unii membri ai actualului guvern. Pentru a iesi din aceasta stare de "sarantocii Europei" am avea nevoie de un guvern sever. Fara masuri dure si severe nu vom putea iesi niciodata din marasmul in care suntem.

C.M.: Masuri care ar trebui sa duca, probabil, la anchetarea sau arestarea unor importanti lideri politici.

I.P.: Categoric. De exemplu, Viorel Hrebenciuc, care a patronat toate marile afaceri pesediste. Razvan Temesan nu facea nici o miscare fara sa se consulte sau sa dea Hrebenciuc dispozitie. Il am si inregistrat dand asemenea dispozitii.

In dosarele acelea, eu si procurorii le retinusem infractiunea de subminare a economiei nationale. De la aceasta acuza s-a ajuns la o scoatere de sub urmarire penala. Numai in acel dosar George Paunescu avea imprumuturi de la Bancorex de 209 milioane de dolari.

Au ramas doi vinovati: Ana Capetti si Maimut, iar vinovatul a scapat. Temesan a devenit apoi consilierul lui Iacobov si al altor mafioti care au urmat.

C.M.: Revenind la ultimele evenimente, la arestarea lui Zaher Iskandarani. Cine este acest om si caror interese serveste?

I.P.: Eu am inceput sa ma ocup tare de Zaher dupa ce in Timisoara a avut loc un conflict intre el si o alta grupare de arabi, care s-a soldat cu un mort, un ranit si focuri de arma in centrul Timisoarei. Atunci m-am suparat pe politistii mei si am inceput ancheta cu Zaher.

In cercurile inalte, el se exprima ca „in Romania totul se poate cumpara".

In momentul in care l-am arestat, cu mare greutate, dupa un an si ceva, s-a repezit la mine si m-a intrebat ce am cu el. I-am raspuns ca am vrut sa-i demonstrez ca in Romania nu totul se poate cumpara.

Mi-a fost extrem de greu sa-l tin in arest, i-am facut vreo sapte dosare, ajutat de procurorul Cristescu si de procuroarea generala de la Timisoara.

Am reusit sa-l tin arestat vreo cinci ani. Cand Cozma a fost eliberat i-am avertizat ca va merge la Timisoara, pentru ca Zaher are mari obligatii fata de el. Cand il cautam eu prin tara, Cozma il ascundea in Valea Jiului. Acum, autoritatile sunt obligate sa mearga in cazul lui Zaher pana la capat.

Eu sunt convins ca a finantat si miscari straine si bag mana in foc ca Zaher este agent strain. Zaher are un ideal, pe care il va atinge, pentru ca este foarte perseverent, cu orice pret.

C.M.: Cozma a spus la audieri ca Iliescu i-a propus functia de ministru de Interne.

I.P.: I s-a si propus, dar si el si-a dorit foarte mult. Toata ziua era pe coridoarele Guvernului. Cozma e un tip tare orgolios, el credea ca el merita postul de prim-ministru, spunea ca este mai bun ca oricare. Probabil ca postul de ministru de Interne era prea mic pentru el.

Mafia araba – o plaga pe obrazul politicii romanesti

C.M.: Sunt unii arabi un pericol pentru securitatea nationala?

I.P.: Unii, pe langa faptul ca sunt fundamentalisti, sunt agenti folositi de alte servicii. Pot sa fie si organizatiile arabe, cum v-am spus de acel Kemal Kader. Dupa ce au disparut acele documente de la Guvern si a inceput sa se faca o ancheta mai discreta, l-am vazut in dreapta lui Yasser Arafat.

Era seful serviciilor lui secrete, Kemal Kader, care era consilier guvernamental in Romania. Faptul ca acesti arabi isi urmaresc cu atata seriozitate telurile m-a facut sa cred ca este o treaba organizata.

C.M.: Vorbind despre ultimele evenimente de pe scena politica, credeti ca Iliescu mai are putere sau isi doreste atat de mult sa plece, sa isi faca un alt partid?

I.P.: Are putere, vorba aia, cum a zis el, pana iese "cu picioarele inainte". E tot telul vietii lui si tot ce a vrut el, el altceva n-a facut decat politica. Si sunt convins ca printr-un alt partid, care este inregistrat deja, ei vor construi o alta structura de stanga.

C.M.: Impreuna cu Talpes si… Cine ar mai fi? Hrebenciuc intra in formula asta cu Iliescu?

I.P.: Nu mai intra, ca Hrebenciuc a tradat ambele parti, asa ca nu mai are credibilitate. Insa sunt altii, Iliescu are destui oameni. Hrebenciuc ii are la mana. Ii are pe toti la mana, pe toti i-a servit, tuturor le-a dat o bucatica.

Ii serveste cu ceva la inceput, cu un lucru mai marunt si din ce in ce mai mult. De exemplu, eu cand mi-am dat demisia si am sustinut-o cu tarie si la primul-ministru si la presedinte, mi s-a sugerat sa accept o ambasada undeva sau aici, in consiliere, un salariu mare aici la Guvern.

Asa incepe totul, te ajuta... De exemplu, Zaher de cateva ori mi-a oferit cate un milion de dolari, o data printr-un deputat PSD, pe care l-am dus la ministrul de Interne. Un prieten de-al lui, arab, se mira ca refuz, mai ales ca aveam putin pana la pensie.

C.M.: Care a fost rationamentul pentru care ati refuzat?

I.P.: A rezista la asemenea tentatii nu-i ca ai vreun rationament. Tu, ca om, esti construit in asa fel incat sa nu poti sa recurgi la asemenea acte reprobabile, deci exista in constructia ta, caracterul, temperamentul tau, in gena ta, astea nu se pot castiga pe parcurs. Niciodata, oricate scoli ai face si oricate cursuri ai urma, asa ceva nu se invata.

C.M.: Care a fost reactia la opozitia dumneavoastra?

I.P.: Ma urmareau ai mei, SRI si cei de la 0215. Chiar incepuse o campanie cu Romania Mare, cu niste atacuri murdare. Am cerut atunci ministrului de Interne, Dejeu, care probabil a fost cel mai corect ministru de Interne din cati au fost pana acuma, sa formeze o comisie care sa verifice absolut totul.

El m-a intrebat: "Domnule general, dar chiar nimic din ce scria acolo nu se confirma?".

Daca eu l-am anchetat pe Magureanu, pe Gioni Popescu, primul lui adjunct, i-am anchetat la sange pe sefii din zona Banat, din Crisana, cu afacerea Jimbolia, cu Magureanu, cu castelele lui si cu afacerile lui cu arabii si daca astia ar fi avut o cat de mica informatie, ma mancau pana acum.

Nu am nimic pe constiinta. Am fost amenintat, in schimb. Chiar si acum, nu demult, am primit telefon de la arabii din Turcia.

C.M.: Nu va este teama?

I.P.: Nu, teama pentru mine nu, dar pentru copii, pentru familie, mai am retineri. Ma gandesc la familie, dar intervine partea asta a caracterului meu. Nu prea pot sa trec asa impasibil.

C.M.: De ce ati renuntat?

I.P.: Am avut un infarct, am ajuns si cu glicemia la 380, desi eu n-am avut in viata mea diabet, o anemie puternica. Era imposibil sa continui si nici nu aveam cu cine. Eu imi formasem o grupare de 6-7 politisti, pe care i-am scos din subordinea altora, si cu astia am lucrat, dar eram putini.

Dupa ce am plecat eu, cam toti au plecat. Doi au plecat ca nu au mai vrut ei sa stea dupa plecarea mea, iar ceilalti au fost imprastiati.

Impliniri personale

C.M.: Care ar fi cea mai mare satisfactie si cea mai mare dezamagire din cariera dumneavoastra?

I.P.: Satisfactii ar fi multe, legate de inceputurile mele de politist, de rezolvarea unor cazuri. La Bucuresti am avut intr-adevar satisfactii, cu fiecare victorie pe care o aveam cu gruparea asta mica si harnica pe care mi-o creasem. Dezamagirile au fost la fel de multe ca si succesele.

Cea mai mare dezamagire a fost ca in toata lupta pe care incercam sa o duc nu ma sprijinea nimeni, ma refer la cei care puteau sa ma sprijine, Guvern, Presedintie. Cand presedintele Constantinescu a spus ca l-au doborat securitatea si structurile comuniste, a avut mare dreptate.

Eu lucram cu el si noaptea, pana la patru-cinci dimineata, cand incepuse acea actiune impotriva coruptiei… L-am ajutat mult, insa, intr-adevar, l-au terminat si pe el, si pe Ciorbea.

C.M.: Daca ar fi sa o luati de la inceput, ati mai demara o campanie anticoruptie?

I.P.: I-as ajuta foarte mult, dar nu prea mai am cum sa ocup o functie oficiala. Nici nu mai prea cred in succesul unei asemenea lupte, la noi. Daca ar veni oameni din afara, i-as ajuta, i-as consilia. Aparatul politienesc din Romania e in prag de dezastru. Au plecat foarte multi politisti, a plecat osatura.

Politistii buni nu cad prada tentatiilor, indiferent care ar fi salariul, nu "pune botul", cum zicem noi. Cel care e predispus, poti sa-i dai miliarde, tot ia spaga.

Am incredere in Vasile Blaga, dar in multi din echipa lui pe care, din pacate, ii cunosc prea bine, nu am incredere. Cu unii am lucrat si i-am indepartat.

C.M.: Ati pastrat, detineti dovezi compromitatoare despre unii politicieni?

I.P.: Stiu atat de multe, incat mi-e frica si mie de cate stiu. Dar nu are rost sa le spun, atata timp cat dosarele mari care exista si sunt probate nu s-au rezolvat.

„Ma uit si ma ingrozesc"

„Ma uit acum si ma ingrozesc cu declaratiile astea de avere. Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, fantastic. Eu stiam de mult ca e o grupare care a lucrat in interesul lor. Cei care au ajuns sub aripa lui Nastase au lucrat pentru un interes personal formidabil. Este imposibil sa detii asemenea valori din salariu.

Eu aveam salariu mai mare decat un ministru, fiind si militar, si mi-am luat prima masina, veche, cand eram adjunctul sefului IGP. Sa le faca cineva socoteala, cum traiesc din cei 30 de milioane, cat iau pe luna."

Cainele de paza

Presa a avut un rol deosebit in demascarea unor mari ilegalitati. Oricat ar incerca un om sa demonstreze ceva, singur nu poate, decat intr-un cerc restrans. Cine-l asculta? Unii mai zic ca este nebun... Dar, presa are o posibilitate deosebita. Nu contest ca dintotdeauna s-au vazut si reactii interesante la presa.

Se mai patineaza in stanga sau in dreapta, insa acceptam si asta. Dar este foarte important ca ziaristii sa insiste asupra subiectelor, sa reia investigatia, sa nu uite subiectele.

„In cazul rapirii ziaristilor s-au dat bani. Poate nu din partea statutului, ci s-au purtat negocieri private, dar bani s-au dat. Retelele de arabi din Romania s-au slabit, multi au si parasit tara. Eu, cunoscand cativa din marii lor mafioti, mi-am format convingerea ca e organizat ceva de ei."

„Radu Vasile a fost omul PSD care in 1998 a pus mana pe putere. Eu i-am spus in fata ca stiu ce jocuri face."

„L-am apreciat pe Constantinescu si cred, sincer, ca a vrut sa lupte impotriva coruptiei. Implicarea lui in afacerea «Tigareta» au fost simple povesti, sa loveasca in el. Victor Ciorbea a fost un prim-ministru care a vrut sa faca ceva, dar i-a fost imposibil, iar Dejeu a fost un om foarte corect."

„Nu cred in partide, le consider grupari de interese."

„Serviciile secrete sunt la remorca intereselor de partid."

„Poreclele de Micky Spaga sau generalul Heroina sunt foarte adecvate, au in spate o sustinere clara. Mi-e scarba sa stiu ca generalul Zaharia e si el politist. Acest individ a lucrat in Comitetul Central, la Sectia Speciala, ii aducea fetiscane lui Nicu Ceausescu, pana cand a aflat Elena Ceausescu si l-a exilat la Bacau, de unde s-a intors ca erou. Acum il are in spate pe Adrian Nastase."

„Mircea Geoana este un papagal. Acest om nu va reorganiza si nici nu va intari partidul."