De multe ori ni se intampla sa ne visam in locul celor care au puterea. O piesa autohtona a transpus acest vis al romanului, in versuri: "Dac-as fi pentru o zi presedinte…". Multi s-au pus macar o data in situatia oamenilor puternici.

Aceste exercitii de putere sunt normale la urma urmei si, de ce nu, pot fi un adevarat antrenament pentru atunci cand visul se materializa.

De ce vor oamenii sa aiba putere? Pentru interesul lor sau al altora, pentru binele lor sau spre onoarea celor care au acest gand, pentru binele comun al tuturor. Sa nu ne imbatam cu apa rece! Din ultima categorie fac parte prea putine persoane.

Cum prea putini dintre noi au sansa (sau nesansa) de a ajunge in Parlament, rolul nostru este de a privi la ce fac aceia dintre noi, care au cheltuit bani si energie pentru a ajunge acolo.

Judetul Neamt a fost binecuvantat cu 12 parlamentari care ar trebui sa aiba in grija viata a peste 574.000 de nemteni. Se vede insa din activitatea echipei nemtene de parlamentari ca judetul ramane unul cu multe probleme si putine solutii, dar si cu o doza minima de interes.

Privind la atitudinea parlamentarilor nemteni la locul de munca, te apuca rasul cand te gandesti ca o parte dintre acestia indeamna romanul de rand la munca, munca si iar munca, pentru a scapa de saracie.

Pai daca dumneavoastra, ditamai parlamentarul, nu va spetiti muncind si nici copiii nu va prea trag de maneca in legatura cu oarece insatisfactii gastronomice, noi, romanii de rand, de ce nu am lua exemplul dumneavoastra? Cu exceptia declaratiilor de avere…

Activitate intensa

Iata cum se transpun in realitate promisiunile de genul "ma voi lupta, ma voi zbate si voi face" din campania electorala.

Scapati de grijile luptei electorale, nemtenii nostri au ajuns in Parlament si ademeniti de confortul fotoliului dobandit au cazut intr-o odihna care nu mai ia sfarsit si nici nu sunt prea mari sperante in acest sens.

In topul parlamentarilor de Neamt exceleaza la capitolul "ineficienta", "incapacitate", "incompetenta" patru dintre alesi.

In clasamentul rusinii se afla deputatul democrat Marius Rogin, singurul democrat nemtean aflat in Parlamentul Romaniei, cu un palmares de 0 motiuni, 0 declaratii politice si 0 intrebari si interpelari.

Langa Marius Rogin isi face loc cu usurinta, atat colegul de Alianta, senatorul Serban Cezar Stratila, cat si, deputatul social-democrat Razvan Bobeanu.

Nu ca ar fi o scuza, dar acestia se afla la un prim mandat in functia de parlamentar, motiv pe care deputatul PPRM, Dumitru Puzdrea nu il poate adopta ca scuza, avand in vedere ca in CV-ul sau mai figureaza un mandat de parlamentar. Putem spune ca cifra 0 il urmareste pe parlamentarul PPRM de Neamt.

Daca la capitolul activitate parlamentara intalnim acest 0, aceeasi cifra o regasim intr-un numar mult mai mare in cadrul declaratiei de avere. Bineinteles, cifra 0 se afla in coada altor numere, care, transpuse in conturile bancare ale lui Dumitru Puzdrea, ne dau noua, visatorilor, migrene puternice.

Tot pe locuri codase se claseaza in acest top, deputatul PSD Ioan Bivolaru, cu doar doua motiuni pe care si-a pus semnatura. Greu trebuie sa fie sa dai "autografe" pe asemenea acte.

Desi in opozitie fata de Ioan Bivolaru, deputatul liberal Dorinel Ursarescu il devanseaza "la mustata" pe Bivolaru, la activul liberalului aflandu-se 3 declaratii politice. Intr-una dintre acestea Ursarescu deplange infrastructura rutiera a judetului Neamt. Suna precum povestea cu drobul de sare…

In anonimatul in care se complac deputatii si senatorii nemteni se mai "pierd" deputatul PSD Iulian Iancu, ce are doua intrebari si interpelari, precum si o motiune pe care si-a pus semnatura, senatorul umanist Silvia Ciornei, pentru care cele patru intrebari si interpelari din 21 februarie au ramas singurul efort depus in asidua activitate de senator care reprezinta judetul Neamt.

Reprezentand municipiul Roman, senatorul social-democrat Ioan Chelaru a semnalat in cadrul a doua interpelari disparitia Oficiului Prefectural Roman, acuzandu-l pe prefectul Toader Mocanu de faptul ca infiintarea unui asemenea departament in Targu Neamt serveste intereselor de patriotism local de care ar da dovada reprezentantul guvernului in teritoriu.

Desi aflati spre varful clasamentului, senatorul PPRM Viorica Moisuc si deputatul liberal Vasile Pruteanu, nu prea au reusit sa ne convinga de motivele pentru care tocesc covoarele din salile de sedinte ale Parlamentului.

Nu a avut ce face…

De departe, cel mai "productiv" dintre reprezentantii nemtenilor in Parlament este fostul prefect al judetului Neamt, Ioan Munteanu.

De la inceputul mandatului sau de deputat si pana la data de 16 mai, acesta a adunat nu mai putin de noua declaratii politice, doua intrebari si interpelari, precum si sase dezbateri pe marginea unor proiecte de legi.

Ioan Munteanu se poate mandri si cu trei proiecte de legi initiate, chiar daca acestea nu au avut efectul scontat in fata masinii politice a coalitiei de guvernare.

Motive? Sunt destule…

De ce o asemenea lipsa de activitate printre alesii nemtenilor? Nu poti sa nu te gandesti la imaginea unor elevi, care, "uitand" sa-si invete lectiile, se ascund prin bancile clasei cand sunt strigati de profesori.

Lipsa de pricepere in administratia publica, lipsa de curaj si complacerea intr-o hora a mediocritatii pot duce la un vid asemanator cu cel pe care il afiseaza bravii nostri deputati si senatori. Apare insa o alta intrebare.

Daca se tot duc la Bucuresti si participa la sedinte, asa cum se mandresc ei, oare ce ar putea face domniile lor acolo? Sa ne asteptam la o noua strategie revolutionara privind traditionalul joc X-0?

Intr-una din declaratiile politice a lui Ioan Munteanu acesta se referea la proasta imagine pe care o are institutia Parlamentului. Fostul prefect isi exprima indignarea fata de faptul ca institutia nu mai inspira respect cetatenilor de rand.