Un abuz greu de imaginat chiar si pe plaiurile mioritice este in curs de desfasurare la Eforie Sud, unde un oarecare cetatean proaspat improprietarit de justitia constanteana cu un lot de teren pe faleza statiunii s-a apucat sa demoleze pe baza unei aprobari data se pare de catre Primaria localitatii, fosta carmangerie a societatii Carmen Sylva 2000.

Operatiunea ce intruneste, potrivit lui Constantin Herda, directorul general al societatii pagubite, elementele unei duble infractiuni –distrugere si furt – a demarat zilele trecute cand o echipa de lucratori coordonata de un individ care ne-a lasat sa intelegem ca lucreaza pentru Anton Stan, actualul proprietar al terenului de sub fosta carmangerie, in ciuda faptului ca imobilul supus demolarii apartine patrimoniului SC Carmen Sylva 2000.

In urma unei actiuni revendicative formulate in instanta impotriva SC Carmen Sylva, Primariei Eforie prin primarul localitatii, Consiliului Local si al statului roman, Venturia Caracostea dobandeste decizia instantei de retrocedare a lotului 63 din Eforie Sud, amplasat chiar sub cladirea fostei carmangerii apartinand societatii administrate de Constantin Herda, ce detinea terenul respectiv doar in folosinta.

Dupa dobandirea dreptului de proprietate asupra lotului 63, Venturia Caracostea se pare ca a instrainat suprafata respectiva, actualul proprietar fiind un oarecare Anton Stan, cetatean german de origine romana care intentioneaza sa ridice o vila in respectiva locatie.

„Am fost convocati la o conciliere pe cale amiabila in fata executorului judecatoresc, insa actualul proprietar nu s-a prezentat, fapt consemnat in procesul verbal al executorului", ne-a declarat Constantin Herda.

In ciuda faptului ca nu s-a prezentat la intalnirea cu reprezentantii societatii Carmen Sylva 2000, proprietarul terenului a angajat o echipa de lucratori care au demarat in forta actiunea de demolare a cladirii fostei carmangerii, unitate aflata in conservare de 6 ani, dar care se afla in stare ireprosabila, dupa cum sustine directorul general al intreprinderii turistice cu capital de stat.

Demolare cu incalcarea prevederilor legale

Chiar si in cazul in care s-ar fi ajuns la o intelegere pe cale amiabila cu privire la plata unor despagubiri catre SC Carmen Sylva 2000 pentru demolarea carmangeriei, proprietarul ternului ar fi trebuit sa dispuna de o sentinta judecatoreasca pentru demolare, a precizat Herda.

In loc de sentinta, cetateanul german a obtinut doar o aprobare emisa de Primaria Eforie pentru demolarea unor „ruine", cu toate ca din punct de vedere fizic, imobilul cu pricina nu se incadra nici pe departe in categoria „ruine". Insa abuzurile noului proprietar al lotului 63 din Eforie Sud nu se opresc doar la distrugerea carmangeriei.

In loc sa inapoieze societatii turistice cel putin materialele rezultate din demolarea imobilului care oricum nu-i apartinea cetateanului german, lucratorii angajati de noul proprietar au incarcat tot ceea ce era de valoare in TIR-uri, furgonete si alte mijloace de transport.

Chiar si in cursul zilei de ieri, in fata reporterilor de la „Replica" un muncitor cara de zor caramizi dislocate din zidaria fostei carmangerii si, sub ochii directorului SC Carmen Sylva 2000 si ai reprezentantului proprietarului terenului, le incarca intr-o duba cu vadita intentie de a le transporta spre o destinatie necunoscuta.

Altfel spus, hotie ziua in amiaza mare sub pretextul ca prin actiunea de demolare lucratorii scutesc societatea de stat de cheltuielile de dezafectare a cladirii fostei carmangerii, desi nici un reprezentant al SC Carmen Sylva 2000 nu solicitase o astfel de operatiune, ci dimpotriva managerii firmei turistice incercasera sa impiedice pe cale legala savarsirea unui astfel de abuz.

In acest sens, Constantin Herda ne-a specificat faptul ca desi a sesizat Politia Eforie Nord asupra incalcarii prevederilor legale acestia, la vederea aprobarii de demolare emise de Primarie, au refuzat sa intervina in vederea stoparii distrugerii si jafului asupra cladirii.

Muncitorii furau si tigla de pe cladirea anexa

Colac peste pupaza, muncitorii angajati de cetateanul german au apucat sa despoaie de tigle si o jumatate din acoperisul cladirii anexe a carmangeriei, desigur tot in vederea insusirii necuvenite a respectivelor materiale de constructii.

In cazul cladirii anexe nici nu mai poate fi vorba despre un abuz, ci chiar de o incalcare flagranta a legislatiei asupra dreptului de proprietate, intrucat acest imobil se afla pe lotul 64 care nu a fost inca atribuit noului proprietar printr-o sentinta judecatoreasca definitiva.

Avand in vedere ca toate aceste abuzuri si incalcari ale legii au fost indreptate asupra patrimoniului societatii de stat Carmen Sylva 2000, directorul Constantin Herda a depus ieri la Politia Eforie o plangere penala impotriva noului proprietar al terenului, pe care il acuza in mod justificat de distrugere si furt.

De asemenea, reprezentantii SC Carmen Sylva 2000 intentioneaza sa se constituie parte civila intr-un eventual proces penal, in vederea recuperarii pierderilor provocate de noul stapan al lotului 63.

Poate ca in urma acestei plangeri, politistii din Eforie vor intelege ca datoria lor pentru care sunt platiti din banii contribuabililor este aceea de a aplica cu strictete prevederile legale si de a interveni atunci cand o proprietate, indiferent daca apartine statului sau unor persoane private este distrusa sau furata.

Cat despre noul stapan al lotului 63, acesta ar trebui sa inteleaga faptul ca intrarea in drepturile de proprietar nu-i permite nimanui sa incalce dreptul de proprietate al altcuiva.