Deputatul Eugen Nicolaescu reuseste o treaba extraordinara, supraomeneasca, avand in vedere ca nu mai este chiar tanar: un cumul neintalnit in politichia romaneasca de la unicul si iubitul conducator Nicolae Ceausescu incoace.

Deputat. Presedintele grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor. Vicepresedinte al Comisiei de buget, finante, banci. Membru in Biroul Permanent al PNL Central. Purtator de cuvant al PNL central. Presedinte ales, dar suspendat, al PNL Mures. Coordonator al filialei Mures. Presedinte interimar al PNL.

Cum a reusit abilul deputat sa adoarma vigilenta atator politicieni din propriul partid, care ar fi meritat la fel de bine un oscior de functie? Credea ca prin tainele disimularii. Ca, altfel, desi purtator de vorbe, discursul sau se incadreaza exact in tiparele stabilite de catavenci: Emil Bobu…

Roire spre Covasna

O informatie pe care nu a preluat-o, cel putin din cate am rasfoit, nici un ziar din Romania si care s-a strecurat umila pe fluxul de stiri al Agentiei guvernamentale ROMPRES, indica faptul ca Eugen Nicolaescu este din 10 mai 2005 presedintele interimar al PNL Covasna.

Filiala covasneana trecuse la inceputul anului printr-un scandal imens, o data cu desemnarea in functia de prefect a unui reprezentant al UDMR. Convulsiile au dus la demiterea, iar apoi excluderea din partid a liderului local, Ioan Balan, gasit vinovat de lezmaiestate, recte premierul Romaniei, liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu.

De atunci, PNL Covasna a functionat sub conducerea celor doi vicepresedinti, ambii de etnie maghiara. Se pare insa ca aceasta instabilitate la conducere nu i-a cazut bine cuiva din structurile de la Bucuresti.

Asa ca, reunit in sedinta, Comitetul Executiv al Partidului National Liberal si in absenta deputatului de Mures - unii ar putea exclama ca i-au facut-o, fapt insa asupra caruia avem serioase retineri -, l-au inscaunat presedinte interimar peste covasneni.

Stirea a transpirat pe agentii dupa doua zile, fara sa faca insa prea multa valva. De altfel, desi au mai fost de atunci niscaiva conferinte de presa, Nicolaescu nu s-a obosit sa ne anunte marea sa realizare: dublul prezidentiat.

Cine si-a ciulit insa urechile, a aflat ca de ceva vreme lui Nicolaescu incepusera sa-i placa iesirile in secuime.

Functiile nu se exclud. Moral, insa?

Decizia comitetului este cel putin surprinzatoare, daca nu atacabila din punct de vedere al prevederilor statutului, care interzic ca presedintele unei filiale sa indeplineasca simultan aceasta functie si intr-o alta filiala.

Descurcaret in ale ocolirilor de statut, Eugen Nicolaescu sustine ca timp de 90 de zile, prevederile statutare ii permit sa fie incompatibil, adica pana in 8 august a.c.

De asemenea, pentru a se pune la adapost in eventualitatea unor critici din partea liberalilor mureseni, deputatul a declarat intr-o conferinta de presa ca interimatul sau la Covasna va dura doar 60 de zile, pana va fi definitivata conducerea filialei covasnene.

Din pacate, mai ales pentru cei apropiati de doctrina liberala nu doar din oportunism, Nicolaescu s-ar putea sa le pregateasca o surpriza, iar interimatul sa devina o permanenta.

De ce afirmam acest lucru? Desi pana pe 15 iunie, daca ar fi sa dam crezare celor declarate noua la telefon de catre deputat, care se afla unde altundeva decat in Covasna (remarcam insa ca si-a contramandat intalnirile din Mures), PNL local va avea un nou lider, un mic de detaliu de organizare ne pune pe ganduri.

Conform surselor noastre, alegerile pentru functia de presedinte in cele doua filiale ar urma sa aiba loc la doua zile distanta, si anume in 16 decembrie, la Mures, respectiv in 18 decembrie, la Covasna.

Planul, in care, nu-i asa, deputatul a fost inclus intamplator, arata cam asa: daca Nicolaescu nu mai este ales din nou presedinte al liberalilor mureseni, el o tuleste la Covasna, unde neam de neam liberal nu a vazut un deputat sa se plimbe atat de sargiuncios prin satele din zona, care, in paranteza fie spus, constituie un capital de imagine impresionant.

Altfel, nu pricem si pace de ce Eugen Nicolaescu, acest guru al vorbelor goale, sa fi acceptat aceasta functie. Ca doar exista si refuz si, banuim, ca si suficiente argumente, daca ar fi sa citim doar pomelnicul de functii pe care le ocupa si il ocupa. Deputat.

Presedintele grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor. Vicepresedinte al Comisiei de buget, finante, banci. Membru in Biroul Permanent al PNL Central. Purtator de cuvant al PNL central. Presedinte ales, dar suspendat, al PNL Mures. Coordonator al filialei Mures. Presedinte interimar al PNL Covasna.

Tradare sa fie, dar s-o stim si noi

Deputatul Eugen Nicolaescu l-a prins in 2000 pe Dumnezeu pe picior. Ajuns intr-o filiala condusa de lideri ai utopiilor si nu ai faptei - slaba, mai pe sleau -, "veneticul" liberal de Giurgiu a ajuns lider al filialei, deputat de Mures si, apoi, intreg sirul de functii pe care le ocupa in prezent, care, fie-ne permis, ne dor buricele degetelor sa il reluam.

Ceea ce a uitat intotdeauna insa a fost pe spinare cui, beneficiind inclusiv de sustinerea financiara (pentru ca un personaj divortat, care si-a parasit familia pentru politica si care rezista in Bucuresti cu nici 50 de milioane de lei pe luna nu avea resursele banesti sa o faca) a urcat in ierarhia politica si de partid.

A uitat si in 2000, dar atunci avea scuza ca partidul era in opozitie. Au venit alegerile din 2004. Acelasi actor principal: Eugen Nicolaescu. Presedinte ales, dar suspendat, pentru ca este simultan si membru in PNL central. Temator de concurenta puternica, asa ca i-a indepartat. Opriscan & Co. nu au uitat.

A ajuns din nou deputat, doar era salvatorul filialei, ceea ce nu reusisera, nu-i asa, Vasile Macarie, Ladislau Schwartz, Virgil Mailat, Teodor Giurgea, Mihai Antonie, Ciprian Dobre, Marius Ichim, Akos Mora si alti liberali locali.

Au trecut 6 luni si Nicolaescu iar a uitat de ce a ajuns deputat. Ii oferim cateva indicii: pentru ca liberalii mureseni - nu cei din Giurgiu - si-au pus la bataie economiile, mijloacele de transport, au colindat judetul in lung si-n lat, dormind pe apucate, au vorbit cu oamenii etc. Un singur om nu le putea face pe toate astea.

Fie el si deputat cu o prestanta parlamentara mai mult discursiva decat in beneficiul electoratului reprezentat… Au trecut sase luni in care aproape nimic nu s-a schimbat. A, ba da, discursul. Nu mai e de opozitie…