Alexandru Badea, patronul societatii Coral Ploiesti, castigatoarea licitatiei de deratizare a orasului, ne-a declarat, fara inhibitii, ca este simpatizantul presedintelui Traian Basescu.

Firma lui Badea va incasa circa 3 miliarde pentru serviciile de deratizare a domeniului public, dupa o pseudolicitatie plina de balbaieli, contestata de viceprimar. Surse din presa locala ploiesteana sustin ca Alexandru Badea este renumit pentru afacerile sale de deratizare si ecarisaj - operatiune de anihilare a cainilor vagabonzi, devenita celebra pe vremea primarului Traian Basescu.

Ploiesteanul si-a incropit afacerile pe bani publici pe vremea CDR, cand primarul Ploiestiului era taranistul Horia Toma, actual deputat PNL de Prahova. Grupul de firme detinut de Badea a castigat, in ultimii ani, licitatii de deratizare la Brasov, Ploiesti, Timisoara sau Slobozia, orase controlate de fosta opozitie.

Aceleasi surse precizeaza ca Badea este membru PD, fiind unul dintre membri-cotizanti cei mai activi din judetul Prahova in timpul campaniilor electorale de anul trecut. Badea a negat ca ar fi membru PD, dar a recunoscut cu nonsalanta ca este simpatizantul lui Traian Basescu.

Singur pe un balansoar

Licitatia prin care "omul lui Basescu" a castigat serviciile de deratizare a Clujului a atras suspiciunile viceprimarului Adrian Popa. Acesta a solicitat, in prima faza, repetarea procedurilor de licitatie, apoi s-a inmuiat si a dat castig de cauza firmei din Ploiesti.

La momentul deschiderii dosarelor cu oferte, viceprimarul a constatat ca firma Coral este singura care se poate califica la licitatie. Dosarul firmei era "beton". In conditiile in care societatea Coral nu avea competitor, viceprimarul a cerut repetarea procedurilor de licitatie. Patronul Alexandru Badea a intervenit si a amenintat ca va da in judecata administratia locala.

Viceprimarul Popa recunoaste ca poarta o parte din vina, deoarece a deschis prima data dosarul cu oferta de pret a firmei Coral, astfel ca oferta a fost vazuta de competitori. "Deoarece suntem in contratimp cu operatiunile de deratizare, care trebuie incepute la mijlocul lunii iunie, am decis sa nu repetam licitatia" a conchis Popa.

De cealalta parte, patronul Coral sustine ca a avut un schimb de replici cu viceprimarul liberal, care i-a spus ca exista o problema legala si ca legea care se aplica la Ploiesti nu "functioneaza" la Cluj. In final, Badea a primit confirmarea ca a castigat serviciile de deratizare, care vor costa bugetul local circa 3 miliarde.

Chiar si asa, viceprimarul Popa sustine ca nu este normal ca la o licitatie sa se prezinte doar o singura firma. Cat despre legaturile pediste ale firmei Coral, Popa s-a multumit sa constate ca este vorba de o coincidenta.

Licitatia a fost reglata prin caietul de sarcini

In mod surprinzator, desi la licitatia de deratizare au participat firme cu experienta dovedita, cum ar fi Rosal Grup, detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana, sau Salprest Cluj, toate cele cinci firme care au concurat "societatea pedista" din Ploiesti au fost descalificate. Biroul de presa al Primariei justifica sec situatia: "firma Coral a fost cea care a respectat caietul de sarcini".

Wilhelm Teis, reprezentantul Rosal, a declarat ca va contesta licitatia. Reprezentantul Salprest, Eugen Veres, ne-a declarat ca cei de la Coral pot fi sanatosi si ca Salprest se va pregati mai bine la alte "editii". Surse ce au avut acces la caietul de sarcini al licitatiei ne au declarat ca afacerea a fost croita pentru o singura firma.

Astfel, caietul de sarcini prevedea ca sobolanii omorati odata cu deratizarea sa fie arsi intr-un incinerator special, iar firmele participante la licitatie sa aiba incheiat un contract de incinerare.

In mod convenabil, singura firma care avea incheiat un astfel de contract a fost Coral Ploiesti. Mai mult, reprezentantii Primariei, cei care au realizat caietul de sarcini, au cerut firmelor certificate de calitate pentru managementul calitatii, pentru mediu si pentru protectia muncii.

Pentru certificatul de siguranta muncii Primaria a cerut doar o copie a atestatului ca firma este in curs de obtinere a certificatului. La fel de convenabil, firma Coral nu are certificatul de protectia muncii (ISO 14001), ci se afla doar in faza de a-l obtine - asa cum bine prevede caietul de sarcini. Celelalte firme aveau acest certificat.

Apoi, pretul oferit de Coral pentru un metru patrat deratizat este de-a dreptul aberant, numai 29 de lei/mp. La un simplu calcul rezulta ca firma Coral nu va putea face deratizarea in conditii decente. Un litru de substanta de deratizare costa 300 de mii de lei (pret de producator). Cu un litru se pot deratiza fix 500 de mp, de unde rezulta un pret minim de 600 de lei/mp.

Sub aceasta suma, deratizarea este imposibila din punct de vedere tehnic. Spre comparatie, firma Coral a realizat lucrari de deratizare la Slobozia la pretul de 190 de lei mp. Din nou, Primaria Cluj a fost atrasa intr-o afacere obscura.

Miros de teapa la Slobozia

Societatea Coral a fost implicata intr-un scandal la Slobozia, unde, conform presei locale, a incercat sa tepuiasca administratia locala cu aproape 1 miliard de lei. Coral a concesionat activitatile de curatenie de la primaria Slobozia, printre care si de dezinsectie si deratizare si a incercat sa modifice preturile in timpul derularii contractului (Coral a deratizat cu 148 si 190 de lei mp).

Astfel, administratia locala a fost pusa sa plateasca 1,35 de miliarde, in loc de 450 de milioane cat fusese initial contractul. Viceprimarul Clujului, Adrian Popa a declarat ca, daca societatea va incerca sa ridice preturile, va rezilia contractul. Asta daca nu se va razgandi intre timp, asa cum a facut si in cazul licitatiei.