In numerele trecute ale cotidianului „Replica" v-am prezentat situatia dezastruoasa de pe plaja litoralului nostru, nu pentru ca locuitorii judetului Constanta sau turistii nu ar fi sesizat acest aspect, ci din dorinta de a atrage atentia autoritatilor competente sa ia masuri pentru ca sezonul estival sa nu fie in totalitate compromis.

Din pacate insa, se pare ca actualii guvernanti pun pret mai mult pe carnetul de partid decat pe competenta celor pe care i-au numit in functii de raspundere. Iar in asemenea conditii, se pare ca nu vom pune cruce doar turismului.

Revenind insa la aspectele legate de sezonul estival, respectiv la plaja lasata de izbeliste, va vom prezenta, de aceasta data, situatia litoralului sudic al Marii Negre. Asadar, sosirea primelor sute de turisti pe litoralul sudic al Marii Negre nu a adus numai „bucurie" pentru localnici si agentii economici din turism si alimentatie publica.

Dupa o zi intreaga de distractie pe malul marii, dupa ce au stat tolaniti la soare, servind clasicele „floricele cu bere", iar odraslele sucuri racoritoare si dulciuri, la caderea serii plaja arata jalnic, intesata de resturile care, in loc sa fie aruncate la cosul de gunoi, zac pe nisip.

Sute de sticle de plastic, ambalaje, doze si pahare de bere, mucuri de tigara, un adevarat covor de mizerie, din care nisipul abia mai „rasare".

Agentii economici din zona si-au dat interesul pentru remedierea situatiei, din loc in loc fiind amplasate cosuri de gunoi, dar gradul de civilizatie a amatorilor de raze ultraviolete este inca foarte scazut, astfel incat mormanele de resturi se strang „langa" acestea.

Dar, trecand peste lipsa de bun simt a turistului, nu trebuie scapat din vedere ca exista o directie anume, Directia Apele Romane Dobrogea Litoral, care, desi ar trebui sa faca ordine si disciplina pe plaja, inchide ochii si-si astupa nasul. Iar mormanele de gunoi raman la locul lor, la fel ca si algele putrezite.

Ca DADL nu vrea sa-si asume nici o raspundere este o problema care ar trebui sa preocupe Ministerul de Resort, numai ca ministerul in cauza a numit la carma DADL un chimist (n.r. Ionel Manafu – actualmente director DADL) care nu are nici o legatura cu managementul plajelor.

Este de neinteles atitudinea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, care nu doar ca tolereaza un asemenea director la carma DADL – un director care nu vede si n-aude ca se duce dracului sezonul estival –, dar, in acelasi timp, il mentine la conducerea Directiei Generale a Apelor Romane pe Aurel Pana – un director general care nu lasa sa se inteleaga ca ar avea vreo umbra de legatura cu postul pe care il detine.

A se vedea, in acest sens, dezastrul provocat o data cu inundatiile, Romania zbatandu-se, in continuare, intre viata si moarte.

Si, revenind la haosul de pe plaja, singurul vinovat in toata aceasta poveste nu pare a fi decat ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care tolereaza o adunatura de incompetenti, gen Ionel Manafu, care crede ca si-a gasit in scaunul de director un fotoliu de odihna.

Alge la mal si regrete dupa fostele terase

Revenind la plaja din Mangalia, lasata, evident, si aceasta de izbeliste, parca pentru a-i „pedepsi" pe cei care arunca la intamplare gunoiul, unicul WC care ar fi trebuit sa functioneze inca de la inceputul sezonului estival este inchis „cu sapte lacate".

Asa ca, turistilor care ar dori sa mearga la toaleta nu le ramane decat sa apeleze la una dintre terasele din zona, apa marii fiind inca prea rece... Una dintre distractiile favorite ale turistilor, dar mai ales ale tinerilor din Mangalia este sportul pe plaja. Zeci de mingi de volei „zboara" de colo colo, distractia fiind la maximum.

Nu de aceeasi parere sunt si turistii care au venit pe litoral sa se bronzeze. „Parca am inceput sa regret terasele de pe plaja, din anii trecuti, era mai liniste si nici nu te trezeai cu o minge in cap, cand isi era lumea mai draga", declara o bucuresteanca sosita de doua zile pe litoral.

„Nu stiu de ce nu li se amenajeaza un loc special tinerilor, unde sa se poata juca in voie, iar pe noi, cei batrani, sa ne lase sa stam linistiti pe plaja". Un alt „of" al adeptilor bronzului natural il constituie cersetorii, marea lor majoritate copii de numai cativa ani, cu zdrentele atarnand de pe ei, cu mana intinsa si ochi rugatori.

In ceea ce ii priveste pe politistii plajei, acestia inca nu si-au facut inca aparitia, considerand, probabil, ca sunt prea putini turisti de „pazit". Si, pentru ca tacamul sa fie complet, mirosul pestilential al algelor neridicate cu zilele intregeste peisajul dezolant al uneia dintre cele mai cautate plaje de pe litoralul sudic.

Tone de verdeata marina zac la mal, in putrefactie, si alte zeci la tarm, turistii si localnicii refuzand sa intre in apa marii din cauza silei provocate de acestea. Mai mult, in momentul in care sunt adunate, metoda aleasa este una cu totul rudimentara.

In plina zi, un tractor antic strabate litoralul de la un capat la altul, adunand, acolo unde poate „intra", algele de la mal, si, totodata, mutand din loc nasul turistilor. Vom reveni.