Incapabil sa rezolve problema energiei termice intr-o forma acceptabila pentru bugetul statului, dar si pentru buzunarele cetatenilor, Guvernul Nastase a hotarat sa o paseze din curtea Termoelectrica in cea a administratiilor publice locale. Pe calea HG 104/2002 si a OG nr.78/2002 a fost reglementata aceasta problema spinoasa.

Consiliul Local Onesti s-a vazut nevoit sa se conformeze "pretioaselor indicatii" guvernamentale si, dupa doua respingeri, a acceptat sa preia partea de termoficare de la Sucursala Electrocentrale Borzesti.

Prin mai multe hotarari ale Consiliului Local Onesti, a fost preluata de la SE Borzesti etapa de cogenerare, iar de la Onedil, retelele de transport, distributie si furnizare a agentului termic. In luna august 2002, s-a constituit SC Termon SRL, societate aflata in subordinea Consiliului Local, destinata sa produca si sa distribuie energie termica in municipiu.

Inca de la infiintare, Termon a fost supusa unor critici dure, fara menajamente, din partea unor consumatori si chiar a presei locale.

Imediat dupa infiintarea Termon, administratia publica locala s-a vazut nevoita sa adopte o strategie energetica pentru intreg municipiul. Una din variante ar fi fost modernizarea sursei, adica a grupului energetic preluat de la Termoelectrica si a retelelor de transport. Alta viza transformarea punctelor termice in centrale de cartier, care sa functioneze pe baza de gaz metan.

A fost aleasa cea de a doua varianta, despre care administratorul unic al Termon, Constantin Paval, sustine ca ar costa putin sub suma de 20 milioane de euro, fata de circa 60 milioane cat ar fi inghitit prima. S-a marsat, asadar, pe varianta centralelor pe gaz metan, considerata de multi specialisti drept una extrem de nefericita.

Se preconizeaza construirea unui total de 23 centrale de cartier, in conditiile in care majoritatea onestenilor detin centrale proprii.

Au fost luate in calcul doua variante de restructurare ale actualei Termon. Ambele presupun continuarea construirii a inca 10 centrale de cartier, pentru care mai este nevoie de aproape 10 milioane euro. Dar in timp ce prima presupune inchiderea centralei pe cogenerare, cu disponibilizarea a circa 138 angajati, cea de a doua ia in calcul continuarea functionarii acesteia in regim de condensatie.

In plus, si intr-o varianta si in cealalta se prevede externalizarea sectiei de transport si distributie a agentului termic prin constituirea unei societati separate, aflate tot in subordinea Consiliului Local.

"Mentionam ca ambele variante de restructurare sunt posibile cu conditia alocarii fondurilor financiare necesare investitiilor si patrunderea societatii pe piata de energie electrica", se arata in cuprinsul programului de restructurare al SC Termon.

Consilierul liberal, Mihai Sova, a precizat ca solutia agreata de Uniunea Europeana este aceea a modernizarii grupurilor energetice pe sistem de cogenerare, nicidecum construirea de centrale pe gaz metan. "Energia obtinuta prin cogenerare este denumita si energie curata. Productia de energie in cogenerare este solutia viitorului", ne-a precizat Mihai Sova.

Liberalii si democratii onesteni considera ca solutia unei centrale noi de cogenerare, pe baza de gaz metan, cu o productie de circa 2500-4300 KW/h ar fi fost mult mai indicata, mai ales ca o astfel de centrala nu costa mai mult de un milion de euro, putand produce si energie electrica.

Consilierii aliantei liberalo-democrate mai considera ca Termon trebuia sa fie cuprinsa in programul de dezvoltare regionala, pentru care Uniunea Europeana aloca programe de finantare externa, indeosebi pentru centralele pe cogenerare.

Presedintele Organizatiei Municipale Onesti a PNL, Valerian Vreme, are o pozitie transanta fata de problema termoficarii orasului. "Strategia de incalzire a orasului a fost una gresita, sau, mai bine zis, este inexistenta. Nu s-a aplicat o gandire coerenta in privinta acestei probleme. Dupa ce s-au cheltuit 21 milioane de dolari, acum cei de la Termon mai vor inca 9 milioane de euro.

Un calcul simplu ne arata ca din acesti bani s-ar fi putut cumpara centrale de apartament pentru toti onestenii. Exista circa 18 000 locuinte, dintre care multe au deja montate centrale, in timp ce pretul unei astfel de centrale e de doar 1000 euro. Din cauza lipsei de strategie, managementul de la Termon este si el unul dezastruos", a precizat Valerian Vreme.