Fostele guverne, precum si actualul, si-au anuntat in stanga si-n dreapta, in campaniile electorale, sprijinul pentru activitatea de cercetare si daca stam bine sa ne gandim, actualul Guvern a inclus cercetarea in planul de guvernare ca prioritate nationala. Numai ca, guvernantii nostri dau dovada ca sunt gargaragii de superclasa, iar interesul lor fata de cercetarea din tara noastra este zero.

Pentru ca lucrurile sa fie in deplina armonie cu ce se intampla in Romania pre-UE, Guvernul a gasit de cuviinta sa puna bete-n roate cercetatorilor romani.

Dupa ce ca Institutul National de Cercetare Marina „Grigore Antipa" din Constanta se confrunta cu reale greutati pentru procurarea banilor necesari supravietuirii, acesta este practic jefuit de catre Legea 571/2003, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2004. Aceasta lege mentioneaza urmatoarele: „activitatea de cercetare este scutita de TVA, fara drept de deducere".

La programele de cercetare nationale si internationale, institutele de cercetare intampina cele mai mari probleme deoarece pentru materialele necesare programului respectiv se plateste TVA-ul aferent, fara ca statul sa il recunoasca in vreun fel.

Cu alte cuvinte institutul de cercetare trebuie sa bage adanc mana in buzunar pentru a duce la bun sfarsit programul respectiv, iar pentru ca lucrurile sa fie intr-adevar minunate trebuie sa se mai plateasca TVA si la vanzarea produsului finit.

Profitul din cercetare, plocon la stat

In aceste conditii, profitul pe care ar trebui sa il obtina un institut de cercetare se duce plocon statului si nu numai, in loc sa fie folosit pentru dotari si salarii pe care salariatii le vad precum vede si Guvernul cercetarea, mai bine zis din cand in cand. Aceste lucruri se intampla cu prioritatea nationala, cercetarea.

„Ce prioritate nationala dom’le, asta e o gluma, cercetarea nu are cum sa fie prioritate pana ce economia nu se pune la punct", a declarat indignat directorul general al Institutului National de Cercetare Marina „Grigore Antipa", Simion Nicolaev.

O alta sursa din cadrul economic al institutului, care a dorit sa ramana anonima, ne-a precizat ca „cercetarea este prioritate nationala doar la nivel politic, declarativ. Putem spune ca in ultimii 60 ani, teoretic cercetarea a fost prioritate, numai ca practic a fost o cenusareasa".

Pentru ca Guvernul sa sublinieze faptul ca il doare pe ici pe acolo, si anume in cot, de cercetare, a promulgat noul Cod Fiscal, care a intrat in vigoare pe 8 iunie a.c., si care, bineinteles ca nu face nici o precizare care sa favorizeze catusi de putin cercetarea. Ca o concluzie, am putea spune ca aportul Guvernului, la cercetarea din Romania nu exista!