Pana acum, potrivit informatiilor din piata, si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea ROMGAZ patru companii internationale.

Acestea sunt: Gaz de France – societate care a platit recent pachetul de 30% din actiunile Distrigaz Sud, E.ON Ruhrgas – concernul german care este potentialul proprietar al Distrigaz Nord, Enel – holdingul italian care detine deja o parte din societatile de distributie a energiei electrice din Oltenia si Moldova, respectiv Wintershall – firma germana implicata in exploatari gazeifere alaturi de ROMGAZ si din ai carei actionariat face parte colosul rusesc GAZPROM.

Speculatiile din piata au fost confirmate partial de catre Jakab Elek, directorul general al societatii, care are a afirmat ca pentru ROMGAZ si-au manifestat interesul OMV si Wintershall.

Oficialii Ministerului Economiei si Comertului nu au pronuntat insa nici un nume, deoarece perioada pentru demararea perioadei oficiale de depunere a scrisorilor de intentie va incepe doar anul viitor. Pana atunci, dupa ce in 20 iunie a.c. se va incheia perioada pana la care pot fi depuse ofertele, MEC va fi preocupat de selectarea firmei de consultanta care va intermedia privatizarea ROMGAZ.

Pana ROMGAZ va fi insa privatizata, avem o curiozitate: va fi acceptat Ruhrgas in cursa din moment ce inca nu a fost finalizata privatizarea Distrigaz Nord, desi termenul pana la care trebuia facuta plata a cam expirat?

Va reamintim ca in privinta privatizarii ROMGAZ, ministrul MEC, Codrut Seres, a afirmat la un moment dat ca o parte din actiunile ROMGAZ ar putea fi listate la BVB pentru a se cunoaste valoarea de piata a actiunilor producatorului de gaz, intentie confirmata si de presedintele Bursei, Stere Farmache, care a recunoscut la inceputul acestei saptamani ca ROMGAZ ar putea fi listata chiar din acest an.