In premiera nationala, doua echipe din acelasi oras si-au disputat finala masculina de handbal la nivel de juniori, demonstrand inca o data ca Baia Mare ramane orasul cu cel mai mare potential din tara in acest moment.

Istoria aparitiei clubului de handbal CS Extrem ne-a fost povestita de Leontin Pop, antrenorul echipei ce a devenit a doua oara consecutiv campioana nationala de juniori a Romaniei.

"Jucam in 1993 cu Gica Covaciu in Germania, iar sponsorul nostru era un magazin de articole sportive intitulat Extrem (avea o emblema frumoasa), asa ca un an mai tarziu, impreuna cu o serie de fosti jucatori de handbal (printre care Apostu, Nesovici, Porumb, Stamate, Radulescu sau Popovici), am decis sa infiintam o echipa. Am denumit-o dupa numele acelui magazin."

Suprematia absoluta a orasului in handbalul juvenil a fost intarita de adversarii din finala, moment in care Extrem a intalnit celalalt club din oras: CS Marta.

A fost pentru prima data in istorie cand doua echipe din acelasi oras si-au disputat finala nationala de handbal juniori II (Extrem si-a demonstrat suprematia si la nivelul juniorilor III castigand trofeul national, la Sighisoara, in fata CS Bacau).

Constituit ca unul dintre putinele cluburi private din tara, CS Extrem beneficiaza de aportul a peste 60 de sponsori, care se implica financiar si material in sustinerea celor 14 echipe pe care le are clubul in momentul de fata (in 2000, avea doar una singura), bugetul necesar fiind de aproape 3 miliarde.

Clubul nu a fost niciodata premiat de administratia locala si nici nu a primit vreodata bani. Insa problemele nu-i ocolesc pe cei de la Extrem. Accesul in salile de sport s-a reusit abia dupa ce s-a trimis o petitie semnata de 5.000 de locuitori ai orasului, care sustinea dreptul elevilor de la cluburile private de a se antrena gratis in aceste sali. Si asa, inca mai exista "incidente izolate".

In doar 5 ani de existenta a sectiei de juniori, clubul a demonstrat ca se pot obtine performante si in Maramures (rezultatele din ultima vreme ale sportivilor din judet au generat aceasta dilema). Cluburile mari ar trebui sa fie incantate de aceste performate insa nu dispun de finantarea necesara sustinerii acestor centre de juniori.

Antrenorul Leontin Pop nu se gandeste inca la infiintarea unei echipe de seniori, in schimb, Daniel Kotecz (presedinte executiv la HC Selmont) pune pe seama entuziasmului performantele din ultima perioada.

Cu aproape 20 de jucatori la loturile nationale si 2 la Centrul de excelenta olimpic, un lucru e cert: Maramuresul dispune de talente cu carul si exista si "scoli" unde acestea pot fi cultivate. Va depinde insa de echipele mari din judet (Minaur si Selmont) daca Draghici, Buciuman, Cuceu, Moldovan sau Hosu vor aduce glorie Maramuresului sau altor judete!

CS Extrem Baia Mare, campionii

1993 - Apare ideea infiintarii unui club privat de handbal l 1994 - Aproximativ 40 de fosti mari handbalisti ai Baii Mari infiinteaza clubul Extrem l 1994-1999 - Echipa participa la meciuri si turnee demonstrative in tara si strainatate (Germania) l 1999 - Membrii fondatori se reintorc in tara si initiaza proiectul "Cu pasi spre handbal" pentru atragerea copiilor spre practicarea sportului l

2000 - Se infiinteaza prima echipa de minihandbal (elevi din clasele I-IV) l 2000 - La primul concurs de atletism organizat participa peste 600 de elevi l 2002 - Clubul isi axeaza activitatea pe sectia de handbal l 2002-2003 - CS Extrem inscrie prima echipa in campionat si participa la turnee in strainatate l 2003-2004 - CS Extrem castiga primul titlu de campioana nationala la juniori III

(competitie desfasurata la Baia Mare) l 2004-2005 - CS Extrem devine cea mai buna echipa din Romania la nivel de juniori, castiga turneele juniorilor II si III (CS Marta Baia Mare ocupa locul 2)

Leontin Pop: "O pepiniera de 24 K!"

Leontin Pop, fost handbalist, este sufletul si antrenorul grupelor de handbal de la CS Extrem si spera sa poata crea in Baia Mare cel mai mare centru de copii si juniori din tara: "vreau sa facem o pepiniera pentru cluburile mari, sa crestem juniori de valoare. Daca cluburile isi vor face treaba asa cum trebuie si vor atrage resurse pentru a lua jucatorii de la noi, vom avea de castigat.

Asteptam o implicare mai buna a autoritatilor locale, nu atat pentru clubul Extrem, cat pentru handbalul din orasul Baia Mare, singurul sport cu care a iesit in Europa in ultima vreme. Ne bazam pe aproape 60 de oameni care sustin clubul. Intervine si colaborarea parintilor, deoarece copiii, nefiind la o scoala sportiva, nu resimt acea presiune coercitiva. E o altfel de idee.

Desi nu am primit nici un leu de la autoritatile locale, sunt semne ca ar dori sa se implice. Sa speram ca vor tine cont de calitatea rezultatelor. Ca peste tot, buba o constituie banul, insa fiind un club privat, nu-mi pot permite sa-mi bat joc de munca mea. Dorim in continuare atragerea copiilor spre sport, spre miscare, de aceea am constituit echipe si la Salsig, Farcasa si Seini."

Cu realism, despre entuziasm

"Toate cluburile de juniori au probleme financiare, iar fara bani nu se poate face performanta. Deocamdata, Extrem si Marta traiesc cu mult entuziasm si cu munca facuta gratis. Antrenorii nu sunt retribuiti asa cum sunt in alte parti. Fara implicarea autoritatilor sau a unor sponsori, sportul de performanta din Baia Mare va disparea.

Cluburile de seniori nu vor putea plati pentru juniorii valorosi de la aceste echipe. La nivel de fete, chiar nici nu vine nimeni din urma." – Daniel Kotecz, director executiv HC Selmont Baia Mare

"Avem deja un sportiv si un antrenor la centrul olimpic de excelenta, iar 15-20 de fete si baieti sunt cooptati in loturile nationale de juniori." – Leontin Pop, antrenor CS Extrem