Concursul de actiuni comunitare „Satul Romanesc, sat european" lansat de Delegatia Comisiei Europene nu aduce, intr-adevar, nici un ban. Doar un plus de imagine unor comune care traiesc sub semnul unei crunte invizibilitati.

Concursul vizeaza comunitatile din mediul rural care s-au remarcat si promoveaza aceleasi idei ca si Uniunea Europeana: spirit civic, dragoste pentru traditii si obiceiuri stravechi, spirit antreprenorial, protectia mediului inconjurator, toleranta fata de diversitatea etnica, egalitate de sanse.

Tot ceea ce au de facut cei interesati ar fi ca pana la 15 iunie sa trimita prin posta proiectul, actiunea cu care au imbunatatit viata satului.

Castigatorii acestui program, in numar de 20 din toata tara, vor face subiectul unor emisiuni televizate, iar localitatile respective vor primi titlul si insemnele de „sat european", pe care le vor putea expune alaturi de indicatorul rutier de intrare in sat.

Delegatia Comisiei Europene a trimis materiale informative la primariile si bisericile din cele 2.750 de comune din Romania si la cele aproximativ 8.000 de scoli din toate comunele si satele apartinatoare.

De asemenea, au fost distribuite materiale la Birourile de Integrare Europeana ale Prefecturilor si Consiliilor Judetene, la Inspectoratele Scolare Judetene, la cele 8 Birouri Regionale SAPARD si la cele 42 de Centre Judetene de Consultanta Agricola.

Povestea pare destul de simpla. Doar ca majoritatea primarilor nu au auzit inca de ea si nici nu par prea curiosi. Ba ca ar fi bine, ba ca au venit niste pliante, dar nu e nimeni care sa le distribuie, ba avem alte probleme, ba nu stim despre ce este vorba...

Cam acestea au fost raspunsurile primite de la primarii de care am reusit sa dam. Restul (vreo 20 la numar, plus tot atatia viceprimari sau secretari) nu se obosesc sa tina telefonul deschis dupa ora 17.00. Program de bugetar!

„Nu stiu!"

Dumitru Tulpan, primarul din Beresti-Tazlau, a vrut sa para ca stie despre ce este vorba. „Nu inca, n-am trimis. Dar chiar vroiam sa trimit. O sa vorbesc cu consilierii", ne-a spus primarul. Dupa ce i-am cerut mai multe detalii, Tulpan a recunoscut ca nu stie despre ce este vorba. „Nu stiu despre proiectul asta.

Sincer, nu stiu. O sa vad despre ce este vorba, dar nu cred ca o sa participam", a incheiat primarul din Beresti-Tazlau.

Mult mai in ceata a fost insa viceprimarul din Luizi Calugara, Aurel Varga. Dupa multe explicatii, omul s-a dumirit ca nu suntem de la Consiliul Judetean. Si nici de la Bucuresti. Foarte „amabil", viceprimarul a promis ca va incerca sa afle despre ce este vorba si apoi ne va suna.

„Unde ar trebui sa depunem proiectele astea? Dar eu nu stiu nimic... Sa vad maine... Am numarul dumneavoastra, o sa va sun. Daca aflu", a baiguit Varga.

„Nu cred ca o sa participam"

Am reusit sa dam totusi si peste oameni care s-au intalni macar tangential cu acest proiect. Dar nici acesti reprezentanti ai comunitatii nu au putut spune prea multe despre proiect. Poate pentru ca nu au facut decat sa rasfoiasca hartiile de pe „un plic mare, venit de la Bucuresti".

Laurentiu Munteanu, primar in comuna Blagesti, spune ca a primit o documentatie „joi sau vineri (26-27 mai, n.red.)". Dar si ca nu a avut deloc timp sa se uite prin pliante si sa isi dea seama ce este de fapt cu plicul acela venit de la Bucuresti. Motivul? Nu are importanta.

Mai importanta este saracia in care se zbate comuna. Pentru ca nimeni nu-i ajuta pe primari. „Suntem foarte saraci, nu stiu cum sa facem cu proiectul acesta... N-a facut nimeni nimic pentru comuna. Comunitate? Nu, nu... O sa vedem...

Daca ne-ar ajuta? Cred ca da, ca suntem tare saraci si nu mai stim cum sa peticim bugetul", s-a plans primarul din Blagesti. De mentionat ca Munteanu face parte din coalitia aflata la putere.

Mihai Borto, primarul comunei Parjol, a confirmat primirea unei documentatii. Tot in aceeasi perioada ca si „colegul" de la Blagesti. Acesta a precizat ca va face cunoscut proiectul in sedinta Consiliului Local care are loc in aceasta saptamana. Cu toate acestea, primarul nu si-a ascuns pesimismul.

„Eu o sa prezint, dar... nu stiu, nu cred ca au fost proiecte pana acum. Stiu eu? Cred ca ar trebui sa participam si noi, dar... Nu, totusi nu cred ca vom participa", a renuntat la idee primarul Borto.

Proiecte mai interesante?

Surse din Consiliul Judetean ne-au precizat ca nu este o mirare faptul ca primarii nu cunosc sau nu vor sa participe la asemenea programe. Si asta, pentru ca, in primul rand, nu ies bani. „Nu prea sunt atrasi, pentru ca nu exista un beneficiu imediat.

Exista insa si alte programe, mai interesante din acest punct de vedere, al banilor, si tot nu exista cereri. De exemplu, la SAPARD se dau bani nerambursabili pentru finantare", ne-a precizat Stere Constantinescu, consilier la Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul Consiliului Judetean.