Chiar daca propunerile lui Valeriu Stoica au fost refuzate, intre liberali si democrati nu exista oricum suficienta apropiere pentru a se realiza o fuziune.

Valeriu Stoica a propus organizarea unui congres national extraordinar in care sa se supuna la vot fuziunea cu Partidul Democrat, dar si trecerea sub umbrela populara. Ceea ce nu a fost chiar pe placul actualei conduceri a partidului.

Unul dintre cei mai vehementi contestatari ai proiectului lui Stoica este deputatul PNL Dan Radu Rusanu, care a precizat ca nu este cazul sa se organizeze un nou congres, pentru ca membrii PNL s-au pronuntat deja asupra evolutiei partidului in februarie, tot la congres.

Destul de multi membri ai PNL, in frunte chiar cu premierul Tariceanu, ar fi de acord cu o fuziune, dar sub steag liberal.

Membri marcanti ai PNL, printre care si ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, sunt de parere ca liberalii nu se vor putea niciodata regasi in doctrina Partidului Popular European, asa cum doresc democratii. Ca si multi alti membri, Adrian Cioroianu spune ca a intrat in PNL pentru doctrina liberala.

Adepti ai acestei idei exista insa si in organizatia de la Bacau, care impartaseste in mare masura ideile presedintelui de partid. Ionel Palar, deputat PNL, membru in biroul judetean interimar de conducere, este de parere ca fuziunea se va putea produce la un moment dat.

Dar nu in viitorul apropiat, pentru ca sunt alte lucruri, mai bune si mai urgente, de facut. „Nu stiu in ce stadiu este procesul de fuziune, dar proiectul pe care Valeriu Stoica l-a initiat este unul care nu cred ca va avea sorti de izbanda. Chiar si la nivelul membrilor simpli de partid exista argumente pro si contra.

Eu nu ma pot pronunta deocamdata. Consider insa ca prioritatile actualei guvernari sunt insa cu totul altele. Este cazul sa ne preocupam acum mai mult de rezolvarea problemelor, de guvernarea propriu-zisa. Cu alte cuvinte, la munca! Nu sunt prioritare nici anticipatele si nici fuziunea cu PD", a declarat deputatul liberal.

Incompatibilitati doctrinare

Pe de alta parte, deputatul democrat Liviu Miroseanu, presedinte al municipalei Bacau, a precizat ca fuziunea cu PNL poate fi discutata clar abia dupa congresul de la sfarsitul acestei luni, cand se va alege, pe langa noua conducere a partidului, si directia pe care va merge PD.

Deocamdata, conform spuselor deputatului, s-au depus doar doua motiuni: una a tandemului Boc-Videanu, crestin-democrata, si alta a lui Cezar Preda, sustinuta de Constantin Canacheu. Nici Miroseanu nu vede insa prea multe asemanari intre doctrina liberala si cea democrata.

„Nu putem discuta deocamdata de compatibilitati doctrinare, pentru ca PNL are alte repere. Pana acum a fost o alianta intre liberali si democrati. Daca va fi aprobata prima motiune, a lui Boc-Videanu, atunci va fi o alianta intre liberali si crestin-democrati.

PD, in decursul istoriei, a fost nevoit sa aplice masuri radicale, sa ia decizii radicale, care l-au indepartat putin de latura social-democrata. Dar nu exista nici un fel de probleme doctrinare", a mai precizat Miroseanu.

Ca tot veni vorba de istorie, deputatul liberal Ionel Palar a tinut sa precizeze ca, spre deosebire de democrati, PNL nu are nici un fel de probleme doctrinare, ci dimpotriva. „Noi nu ne cautam identitatea doctrinara. Noi avem o doctrina si suntem aceiasi de 130 de ani.

Plus ca eu am intrat in partidul liberal si aici vreau sa si raman", a mai precizat colegul de Camera al democratului Miroseanu.

Procente si balante

Cum orice fuziune aduce in discutie si raportul de forte dintre cei ce vor sa fuzioneze, este important de stiut cine va conduce noua formatiune. Daca aceasta se va materializa, evident. Ionel Palar spune ca nu stie exact cine, ce si cum sta. Dar ca oricum nu poate fi vorba de o superioritate a democratilor.

„Nu stiu in procente, dar nu cred ca sondajele sunt si foarte veridice. Probabil ca exista o usoara crestere a Partidului Democrat, dar nu suficient de mare incat sa fie cu mult peste PNL. Eu cred insa ca exista o egalitate intre cele doua partide", a mai precizat liberalul.

Pe de alta parte, Miroseanu spune ca PD a capatat un usor avantaj fata de PNL, dar ca procentele se mentin totusi intr-o sensibila egalitate. „Sunt niste sondaje la nivel national si PD are o usoara superioritate in procente, dar eu cred ca cele doua partide merg cot la cot. Nu vreau sa comentez acest aspect", a precizat deputatul democrat.

Prefectul dicit

Prefectul liberal Gabriel Berca impartaseste opiniile colegului sau de partid. „Este posibila o eventuala fuziune cu PD, pentru ca oricum nu poate fi vorba de anticipate. Nici nu se pune problema de asa ceva. Am discutat si cu premierul Tariceanu si nu sunt semnale pentru anticipate", a comentat prefectul.

Cat despre procentele fiecarui membru de alianta, Gabriel Berca spune ca este graitor rezultatul din alegeri. „In toamna, raportul a fost 3 la 1, dar cred ca acum am ajuns la o usoara egalitate", a mai opinat prefectul liberal.