Criza financiara prin care trece Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu mai este o noutate. Deja destui oameni au de suferit in urma acestui lucru si, cel mai important, destui copii asteapta cu sufletul la gura sa li se hotarasca destinul.

Cat despre deciziile gresite care au determinat aceasta situatie, umbla zvonul ca responsabil s-ar face directorul executiv DGASPC, Petre Dinica, care in loc sa se preocupe de bunastarea copiilor din sistemul de protectie, a cheltuit banii in mod nejustificat, pe lucruri inutile. In replica, Petre Dinica neaga totul, pozand in postura de victima a unei razbunari.

Cum bugetul alocat unei institutii cu o arie destul de larga de activitati, cum este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu se termina de pe o zi pe alta, radacinile actualei crize, mai bine zis a colapsului ce pare iminent, se intind pana la infiintarea Directiei in actuala forma si mai exact, pana la numirea in functie a actualului director executiv, Petre Dinica.

Proaspat venit din functia de jurist la CFR, Petre Dinica a nimerit in fruntea DGASPC in urma unor invarteli politice, fara a se tine cont de capacitatile sale manageriale, asta ca sa nu mai mentionam de inclinatiile sale spre asistenta sociala. Iar consecintele se vad si astazi.

Dar cum nu putea sa faca totul de unul singur, a primit putin ajutor si din partea Consiliului Judetean Constanta, in 19 august 2004 fiind promulgata hotararea 145 in urma careia avea loc disponibilizarea in masa a 158 de oameni din cadrul DGASPC, pentru ca la numai doua luni, sa fie data o alta hotarare, 231/22.12.2004 prin care se stipula noua organigrama a Directiei, ce cuprindea 1.152 de oameni, adica au fost angajati alti 228 de oameni.

Ce sa intelegem, care dintre cele doua hotarari a fost gresita, prima prin care se spunea clar ca nu sunt bani sau cea de a doua, care dubla practic numarul posturilor? Cristian Moldovanu, purtatorul de cuvant al CJC, a gasit o explicatie celei de a doua hotarari: „legea 272/2004 a intrat in vigoare in ianuarie 2005 si prevedea si angajarea asistentilor maternali si a ingrijitorilor la domiciliu", dar oare nu se stia despre respectiva lege si in noiembrie, cand au avut loc concedierile?

Pe de alta parte, dupa toate aparentele, Petre Dinica s-a cam jucat cu banii, cheltuindu-i pe cu totul altceva decat pe ingrijirea asistatilor.

Petre Dinica se crede victima unei razbunari

Astfel, conform unor surse din cadrul sistemului de asistenta sociala, activitatea manageriala a actualului director ar lasa de dorit. „Pe motiv ca nu mai are fonduri nu a mai platit furnizorii, contractand datorii de miliarde. Acestia pe buna dreptate nu au mai dorit sa aduca marfa pe datorie si atunci Petre Dinica a reziliat contractele.

In prezent toate reperele necesare sustinerii activitatii DGASPC, la hartie igienica pana la alimente sau aparatura electronica sunt furnizate de catre firme agreate, la preturi mult mai mari decat cele de pe piata", a declarat unul dintre „beneficiarii" situatiei actuale.

O alta parte din bani s-a dus pe montarea de jaluzele verticale pe holurile institutiei, „absolut necesare", dupa cum a sustinut Petre Dinica si pe cheltuielile privind masinile institutiei, folosite mai mult in scop personal.

„Este adevarat ca masinile sunt parcate la soferi acasa, dar asta pentru ca acestia sa poata interveni in timp util in cazul in care sunt solicitati la vreo interventie", a declarat Petre Dinica, adaugand ca toate schimbarile care au fost facute au redus din cheltuieli, nu le-au augmentat.

Si poate argumenta chiar si prin faptul ca nu are sofer personal, desi statul i-ar permite, „dar nu aveam de ce sa platesc un om in plus de vreme ce stiu sa conduc".

Avand raspunsuri pregatite pentru fiecare acuzatie, chiar si pentru faptul ca s-au inmultit numarul aparatelor de aer conditionat, desi nu sunt toate folosite, „dar erau prevazute in planul de achizitii pe anul acesta", Petre Dinica considera ca este victima unei razbunari marsave, bine planuite.

„Este treaba unei persoane nemultumite, caci nu poti satisface dorintele tuturor, care a facut niste afirmatii tendentioase ce ma vizeaza.

Este vorba de George Enache, fostul sef al Adapostului de Zi si de Noapte, care a fost disponibilizat si pe care nu la-u mai primit inapoi pentru ca era pensionar militar si oricum avea pensia mai mare decat salariul meu net", a mai declarat Petre Dinica.

Dar atunci combina audio performanta si televizorul color din biroul sau, din ce bani au fost achizitionate, ai institutiei sau ai sai proprii?