Toata lumea stie ca banateanu’ e om gospodar, falos si cu initiativa, mai ales in domeniul agriculturii. Dar ca satenii din Olosag se pare ca nu-i nici unul! De ce? Pentru ca ei fac agricultura moderna si, daca prin alte parti nici n-a fost semanat inca porumbul, la Olosag e deja copt. Fotografiile alaturate, facute la fata locului, duminica, 5 iunie 2005, demonstreaza clar acest lucru.

Da, porumbul e deja copt. Numai ca, de cules, nu-l culege nimeni. Nu l-a cules nimeni nici asta-toamna, nici asta-iarna, nici in primavara, nici acum, in toiul verii. Poate la toamna. Si ne-am gandit ca, probabil, satenii de aici au descoperit vreo metoda noua de a face agricultura: adica semeni o data si ai recolta pe doi ani!

Lasand gluma la o parte, va putem spune ca am descoperit la Olosag, comuna Stiuca, circa 40 de hectare de porumb necules de anul trecut. Terenurile apartin agricultorilor din sat. Printre cei care mai au porumb necules se afla si ing. Ion Madina, seful Camerei Agricole din cadrul Primariei Stiuca.

Conctactat telefonic, Ion Madina a minimalizat faptul ca porumbul e necules si "a redus" suprafata respectiva la cativa zeci de ari, motivand intarzierea culesului din cauza ploilor, care n-au permis intrarea combinelor. Dar oare nici manual nu se putea culege? Nu! Pentru ca mana de lucru in Olosag este mai scumpa decat in alte locuri.

Italianul care a cumparat IAS-ul Olosag ofera pentru o zi munca 400.000 lei. Si cum pentru culesul unui hectar de porumb e nevoie de vreo 12 oameni, e lesne de calculat cat ar costa culesul. Asa ca oamenii s-au gandit, au facut niste calcule si s-au hotarat: unii sa mai amane culesul, altii sa-l lase mistretilor. Oricum mai bine, cred ei, decat ca in zicala "ce iei pe mere dai pe pere".

Cert este ca la Olosag porumbul asteapta sa fie cules, nu-l fura nimeni, nu-l mananca mistretii si arata de parca s-ar fi copt ieri.