Desi pe 23 mai a.c. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului anunta vinderea la licitatie publica a activelor societatii SC Furnimob SA, si inca pe bani frumosi, nemultumirile salariatilor societatii mentionate nu au luat sfarsit.

Din contra, dupa ce au primit luni la rand doar 75% din drepturile salariale, luna aceasta angajatii nu si-au primit deloc banii, conducerea scuzandu-se prin involutia euro si prin cresterile la pretul energiei. Si asta in conditiile in care reprezentantii SC Furnimob SA se mandresc a fi singurii exportatori de furnir din tara.

Peste 600 de angajati ai SC Furnimob SA au participat ieri, 13 iunie a.c., la un protest organizat ad-hoc, nemultumiti de faptul ca au doar titulatura de salariati, in fapt, de cateva luni bune primind doar 75% din salariu, iar pentru luna iunie a.c. conducerea uitand sa mai alimenteze si casieria. „Ne dau ce le scapa printre degete, iar luna asta se pare ca nu le-a mai scapat nimic.

E adevarat ca este prima data cand nu ne dau banii deloc, dar suntem deja intr-o situatie critica. Nu mai primim nici bonuri de masa, salariile nu le mai primim intregi de foarte mult timp, iar acum ne promit marea cu sarea numai sa scape de gura noastra", ne-a declarat una dintre participantele la protest, care insa nu a vrut sa-si spuna numele, de teama.

Trebuie mentionat ca problemele salariatilor nu sunt o noutate, anul trecut facandu-se auzite o serie de plangeri prin care se reclamau conditiile improprii de munca, lipsa echipamentelor de protectie si, cum era de asteptat, lipsa acordarii drepturilor salariale.

Conducerea insa si-a vazut in continuare de „munca" ei, reusind sa acumuleze datorii de ordinul miliardelor si sa determine vanzarea prin licitatie publica a activelor societatii, care la data de 23 mai a.c. au fost preluate de societatea producatoare de materiale de constructii Celco Constanta pe aproape 6 miliarde de lei.

Mai mult, se face mare tam-tam pe faptul ca SC Furnimob SA este singura exportatoare de furnir din tara, produsele sale fiind cautate pe pietele de desfacere din Italia, Olanda, Germania si Grecia.

Conducerea se face ca a uitat cand cumpara marfa romaneasca din strainatate

Si cu toate acestea, conducerea, mai exact, directorul tehnic Viorel Petras, caci directorul general Vasile Badita nu este de gasit, justificandu-si absenta prin probleme medicale, sustine ca resursele financiare nu permit achitarea integrala a salariilor. „Sunt multe probleme de abordat. Sursele financiare nu ne permit aprovizionarea cu materie prima a fabricilor de furnir.

In plus, ne confruntam si cu zbarlirea leului din ultimele luni, dar si cu cresterea pretului energiei. Voi avea o sedinta cu maistrii si cu restul responsabililor pentru a gasi modalitatile de a plati 98% din salariu", a declarat Viorel Petras, directorul tehnic al SC Furnimob SA.

Despre motivele pentru care societatea a acumulat datorii de ordinul miliardelor pe care nu are posibilitatea sa le achite si despre faptul ca membrii conducerii se fac responsabili de management defectuos s-a dorit pastrarea discretiei insa.

De altfel, cum s-ar putea spune ca acestia incheiau contracte prin care cumparau din strainatate, la preturi exorbitante, materie prima produsa in Romania, sau despre faptul ca produsele finite au fost refuzate de beneficiari in nenumarate randuri. Cat despre nemultumirile angajatilor, Viorel Petras considera ca sunt neintemeiate, fiind bazate pe o stare de confuzie.

„Este vorba de nemultumiri salariale, pe fondul unei incertitudini in urma vanzarii creantei societatii de catre AVAS Bucuresti. Pe 15 iunie urmeaza sa aiba loc adunarea generala a actionarilor in care se va stabili viitorul acestei fabrici, salariatii fiind speriati din aceasta cauza", a mai declarat directorul tehnic Viorel Petras.

Desi acesta a incercat sa asigure ca cumparatorul, Celco Constanta, nu va schimba profilul societatii, surse din interiorul societatii ne-au afirmat ca noul proprietar a achizitionat si terenurile situate in apropiata vecinatate a SC Furnimob SA cu scopul de a deschide o fabrica ecologica, care insa nu va avea legatura cu producerea de mobilier si de furnir.