Un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat pe fostul presedinte al Tribunalului Mures, magistratul Andreea Ciuca, in dosarul in care aceasta a fost acuzata de PNA de savarsirea unor acte de coruptie.

Sentinta a fost data ieri, la doi ani si o saptamana de la data la care procurorii au emis mandatul de arestare preventiva a judecatorului, in urma unul flagrant pus la punct impreuna cu unul dintre liderii PSD Mures.

Magistratii de la ICCJ au considerat ca Andreea Ciuca este nevinovata si au dispus ridicarea sechestrului asigurator care a fost pus asupra bunurilor sale.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse acesteia de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie, judecatorii au constatat in urma administrarii probelor ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu, fals si uz de fals. In ceea ce priveste acuzatia de sustragere de documente, completul a considerat ca aceasta fapta nu exista. PNA a catalogat sentinta drept netemeinica si nelegala si a atacat-o cu recurs.

"Sa-si ia banii sa si-i puna pe frunte"

Judecatorul Andreea Ciuca a primit vestea achitarii sale acasa, fiind in imposibilitatea de a se deplasa la instanta dupa ce, saptamana trecuta, a suferit o interventie chirurgicala. "Imi pare tare rau cu nu am putut fi in sala la pronuntare", a declarat magistratul.

Fostul presedinte al Tribunalului Mures a adaugat ca asteapta ca sentinta de ieri sa devina definitiva pentru a putea face urmatorii pasi impotriva celor care au pus la cale acest proces cu scopul de a o inlatura din Magistratura. "Va fi cred foarte fericit denuntatorul pentru ca isi primeste inapoi cele 5 milioane de lei care erau insemnate.

Cu alte cuvinte, nu prezinta nici o importanta pentru dosar banii insemnati. El a dat imprumutul de 210 milioane cu care s-a inscenat flagrantul, 205 milioane i s-au restituit atunci si au mai ramas 5 milioane insemnati cu cuvantul mita. Instanta a dispus restituirea intrucat nu este mita si nu are nici o relevanta existenta acelor bancnote la dosar.

Sa si le ia si sa si le puna pe frunte, zic eu. El a putut trai pana acum cu constiinta acestei nemernicii. Probabil o sa poata trai si cu banii pe care i-a insemnat la inscenare", a afirmat Andreea Ciuca.

Potrivit acesteia, instanta suprema a dispus si ridicarea sechestrului de pe bunurile sale. "Cheltuielile judiciare de sute de milioane au ramas desigur in sarcina statului. Probabil vom lua masuri sa vedem cine raspunde pentru aceste cheltuieli de sute de milioane de lei din dosar", a adaugat magistratul.

Reactii la achitarea fostului presedinte al Tribunalului Mures

Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, a declarat, ieri, ca din punctul de vedere al procurorilor sentinta data de completul ICCJ este netemeinica si nelegala, drept pentru care va fi atacata cu recurs. In ceea ce priveste denuntatorul, social-democratul Viorel Tibrea, acesta nu a putut fi contactat, imediat dupa anuntarea deciziei judecatorului, el parasind orasul.

In schimb, liderul filialei PSD, Ovidiu Natea, despre care s-a afirmat ca nu este strain de cazul "Ciuca" si el fiind interesat de scoaterea din circuit a judecatorului, acesta i-a luat apararea lui Tibrea, desi acum doi ani anuntase ca daca se va demonstra ca acesta a mintit va fi exclus din partid. "Din ce-mi spuneti, rezulta ca Justitia nu a luat in considerare para lui Tibrea.

Insa, Justitia nu s-a pronuntat ca ar fi avut vreo vina. Noi reactionam doar cand Justitia se pronunta in acest sens. Altfel, nu ne intereseaza", a spus Natea.

La randul sau, presedintele Curtii de Apel Targu-Mures, judecatorul Floarea Grosu, unul din martorii principali ai PNA in ceea ce priveste acuzatiile de fals, uz de fals, infractiunile de statistica si abuz in serviciu, nu a vrut sa comenteze sentinta data de instanta suprema.

Aceasta a mentionat, insa, ca nu se simte vinovata de nimic si ca isi mentine declaratiile facute atat in fata procurorilor, cat si a instantei de judecata si ca nu se sperie de faptul ca ar putea fi acuzata de marturie mincinoasa.

PNA a dat gres, iar Suhan si-a facut cerere de intrare in Baroul Iasi

Scandalul legat de Andreea Ciuca a inceput oficial in anul 2003, insa acesta are radacini mult mai vechi, fostul presedinte al Tribunalului Mures fiind renumit pentru faptul ca nu marsa la solicitarile noii Puteri, respectiv a PSD. Senator pe atunci din partea social-democratilor, profesorul Ioan Nicolaescu ar fi amenintat-o in public pe judecatoare ca va fi schimbata, in iarna anului 2002.

In 5 iunie 2003, magistratul a fost retinut la iesire din sediul firmei social-democratului Viorel Tibrea de la care ceruse un imprumut de 210 milioane de lei pana in toamna aceluiasi an, cand urma sa isi vanda apartamentul.

Procurorii au catalogat imprumutul drept mita si au spus ca au si un denunt facut de social-democrat care sustine ca a dat banii pentru niste lucrari facute la Centrul de Pregatire Profesionala a Magistratilor de la Sovata. La data primirii banilor, Andreea Ciuca nu mai era presedinte al Tribunalului si nu mai avea cum sa il sprijine pe Tibrea.

Dupa zeci de ore de anchete, ea a fost arestata preventiv si dusa in Penitenciarul Rahova. Totodata, a fost suspendata din Magistratura deoarece impotriva sa a inceput urmarirea penala. Ciuca a atacat in instanta mandatul de arestare emis de PNA si a avut castig de cauza.

Inainte de pronuntarea sentintei in dosarul in care Andreea Ciuca a fost acuzata de luare de mita, procurorii au incercat sa o trimita in judecata si cu cel de-al doilea dosar, insa magistratul a refuzat sa se prezinte la PNA pana dupa pledoaria finala.

Ancheta a fost coordonata in acest dosar de adjunctul sefului Parchetului, procurorul Gheorghe Suhan, ajutat de seful Serviciului Teritorial Targu-Mures al PNA, Marin Sandu. Daca ultimul nu a putut fi contactat, ieri, surse neoficiale au afirmat ca Suhan si-ar fi depus deja cerere de intrare in Baroul Iasi.