Arheologii au descoperit o noua asezare veche pe teritoriul Clujului. In cartierul Manastur din municipiul resedinta a judetului, pe strada Campului, pe un santier unde ar urma sa se ridice un hypermarket, au fost gasite ruinele unei asezari fortificate care a fost datata in jurul anului 900 inainte de Christos.

Deocamdata, doar o latura a sitului arheologic a fost cercetata, iar istoricii inca nu pot spune carei populatii sau culturi ii apartinea asezarea.

Pana acum, arheologii au descoperit locuinte, un cuptor folosit pentru prepararea alimentelor si o groapa rituala. Langa aceasta adancitura au fost gasite, de asemenea, vase ceramice de mari dimensiuni, care aveau diametrul de circa 30 de centimetri, precum si oase arse.

Specialistii au afirmat ca asezarea, situata in apropierea unui parau care ii asigura apa, era intarita cu un sant de aparare si cu val de pamant, care probabil era completat cu o palisada, construita din pari ascutiti. Descoperirea dateaza practic din prima varsta a fierului.

Tot in acelasi perimetru a fost gasita o alta asezare, din secolul al IV-lea dupa Christos. Istoricii nu au stabilit inca daca ea apartinea daco-romanilor ori gepizilor. Aici a fost gasita o agrafa din os, cu cercuri concentrice si o serie de obiecte de ceramica ce par sa indice o apartenenta gepidica. Tot acolo a fost descoperita si o caramida refolosita, provenita probabil din antica Napoca.

Aceasta purta inscriptia "R", probabil de la "Respublica Napocensis", numele roman al Clujului de azi.

Istoricii au mai spus ca cercetarile de teren sunt ingreunate de faptul ca o mare perioada de timp terenul respectiv a fost folosit pe post de depozit de moloz.