Satui de conditiile mizere din corturile militare in care au fost cazati acum aproape zece luni, rromii locatari ai blocului Fantoma, situat pe str. Somesului nr. 28, au iesit in strada ieri, 14 iunie a.c., pentru a reaminti edililor locali promisiunile pe care le-au facut in campania electorala.

Dar cum socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea din targ, tot asa si rromii, care dupa ce au marsaluit prin tot orasul pentru a ajunge in fata Primariei si Prefecturii Constanta, au terminat prin a se certa intre ei pentru pozitia de lider.

Dar asta, bineinteles, dupa ce s-au rafuit bine cu viceprimarul Gabi Stan, refuzand sa stea la discutii cu acesta, pe motiv ca nimic din ce a afirmat nu s-a indeplinit, ci „ne-a tot dus cu zaharelul", dupa cum a declarat Vasile Faitas, presedintele Asociatiei Drepturilor Omului Protectiei Minoritatilor. Blocul din str. Somesului nr.

28 sau blocul Fantoma cum mai este cunoscut de constanteni, a intrat in renovare in luna septembrie a anului trecut, in conditiile in care locatarii organizasera in prealabil un mars de protest in care cereau sa nu li se ia locuintele. Pentru a calma spiritele, primarul Radu Mazare le promitea atunci rromilor ca pot locui in continuare in acel bloc si, mai mult, ca va fi renovat.

Procesul de renovare a inceput astfel in toamna anului 2004, fara a fi finalizat insa nici pana la ora actuala. Drept pentru care, cei 196 de rromi care au fost cazati in corturile militare din zona Palas au organizat un mars de protest pe strazile Constantei, avand ca destinatie finala cladirea ce adaposteste Primaria si Prefectura Constantei.

Condusi de Vasile Faitas, presedintele Asociatiei Drepturile Omului Protectia Minoritatilor, rromii au cerut reprezentantilor autoritatilor locale accelerarea lucrarilor de renovare, sustinerea de catre acestea a masurilor adoptate in conformitate cu legea 43/2004 privind imbunatatirea situatiei rromilor, dar si reconfirmarea de catre primarul Radu Mazare a promisiunilor facute initial.

In final, toate aceste proceduri s-au dovedit a fi prea pompoase pentru rromi, protestul degenerand chiar intr-o cearta intre protestatari.

Vasile Faitas tipa ca el e seful si cu viceprimarul Gabi Stan nu se discuta

In vreme ce liderul Vasile Faitas sustinea cat putea de tare, ajutandu-se chiar de portavoce „Eu va reprezint, voi pe mine ma ascultati! Fara mine nu vorbiti cu nimeni si nu decideti nimic!", refuzand chiar sa asculte ce avea de spus viceprimarul Gabi Stan si mustruluindu-i bine pe cei care au indraznit sa discute cu prefectul Danut Culetu inaintea sa, reprezentantul Partidei

Rromilor, Mircea Alexandru, ii nega acestui orice calitate de lider si-l acuza de instigare la scandal.

Spre ghinionul rromilor, primarul Radu Mazare a trebuit sa paraseasca cladirea Primariei cu doar cateva momente inainte de sosirea acestora, transmitandu-le insa prin intermediul presei ca „daca vor sa se termine mai repede, sa puna mana sa ajute si ei, sa care pamantul, molozul", astfel ca cel insarcinat sa poarte discutii cu locatarii blocului Fantoma a fost viceprimarul Gabi Stan.

Cu acesta rromii nu au vrut sa discute, reactia lui Vasile Farcas fiind concludenta. „Gabi nu face altceva decat sa promita. El rezolva intotdeauna tot si iese la tigani cu zambetul acela ironic, ne acuza ca noi nu stim sa vorbim. Dar el nu stie ca acela de latra mult nu musca? Cu Mazare am comunicat intotdeauna foarte bine, dar sub el exista mafie".

„Sustinator al echilibrului si al rezolvarilor prin discutii", cum ii place sa se caracterizeze, s-a dovedit a fi si de aceasta data prefectul Constantei, Danut Culetu, care i-a primit pe reprezentantii rromilor pentru a le asculta pasurile. Prezent la intalnire ca reprezentant al Primariei Constanta, Ion Marica a sustinut ca pana la 30 iunie a.c.

lucrarile vor fi finalizate, ramanand doar ca pana la 30 iulie a.c. sa fie trase si apa curenta si canalizarea, termen limita la care locatarii se vor putea intoarce in garsonierele pavate cu gresie si cu posibilitatea chiar de a avea centrala termica proprie.

Singurele conditii obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca rromii este sa-si realizeze dosarele sociale pe care au neglijat sa le faca pana in acest moment, motiv pentru care o comisie stabilita la nivelul Primariei se va deplasa astazi la fata locului pentru inceperea realizarii dosarelor, si sa aiba trecuta pe cartea de identitate adresa str. Somesului nr.

28, pentru a nu exista discutii cum ca altii beneficiaza de apartamentele renovate.