Plaja, luata de la hotelieri, pentru a o da pe tava carciumarilor
Ionel Manafu ia spaga de la „La Fattoria"

de Liviu Cezar Didilescu     Replica de Constanta
Miercuri, 15 iunie 2005, 0:00


Reaparitia beach-barurilor pe plajele din statiunea Mamaia a devenit o realitate in ultimele zile. Insa, autorizatiile pentru aceste constructii se dau numai daca firma ce doreste sa deschida pe plaja o astfel de locatie intruneste o serie de conditii stricte.

Din pacate, tipic romaneste, exista si firme care nu au nevoie sa intruneasca aceste conditii, pentru patronii acestora legea fiind doar o poezie buna de spus la televizor si eventual sa aiba... iz de pizza.

Intr-un final, Directia Apelor Dobrogea – Litoral, dandu-si seama de stupiditatea unor decizii proprii, a hotarat sa dea liber la constructia beach-barurilor pe plajele litoralului romanesc. Sa nu credeti ca orice societate dornica de un petic pe plaja va si primi unul. Pentru a intra in posesia unei bucati de plaja, societatea in cauza trebuie sa presteze activitati turistice.

Mai pe intelesul fiecaruia, sa aiba spatiu de cazare (hotel, vila etc.), sa aiba un profit destul de ridicat pentru a putea motiva dorinta de a avea un beach-bar, sa aiba o experienta indelungata in domeniul serviciilor si multe altele. In principiu, aceste conditii se potrivesc doar marilor unitati hoteliere.

Dar cum, conform proverbului „doar boii se opresc in fata legii”, unii patroni, considerand ca aceste reguli sunt facute doar pentru a umple buzunarele diversilor directori ai unor institutii guvernamentale locale, nu au mai stat pe ganduri si au trecut la fapte.

Simtind, probabil, ca sfarsitul carierei ii este aproape, Ionel Manafu, directorul Directiei Apelor Dobrogea – Litoral, s-a gandit ca ar fi bine sa isi asigure viitorul cu foloase necuvenite.

Asa se face ca, peste noapte, pe plajele din Mamaia au inceput sa rasara unele beach-baruri ce nu au nici cea mai mica legatura cu serviciile turistice (spatii de cazare in hotel, vila etc.), dar au legatura cu patronii care contribuie la bunastarea lui Ionel Manafu.

La Fattoria se extinde pe plaja, pe spaga

Un exemplu de acest gen este si cel al restaurantelului „La Fattoria”. Acest mic restaurant, situat pe aleea de promenada din Mamaia, in zona hotelurilor Riviera si Majestic, detine doua incinte, una pe partea cu plaja a aleii si cealalta exact vis-a-vis.

Dar cum nu era suficient, patronul a hotarat sa construiasca si un bar cu fata spre mare, in incinta situata la marginea plajei. Nemaiavand loc pentru mese si scaune, s-a decis extinderea localului chiar pe plaja.

Modul in care acest local a obtinut autorizatiile pentru aceasta extindere pe plaja este cat se poate de dubios, restaurantul „La Fattoria” neavand cum sa indeplineasca acele conditii impuse.

Probabil, ca de acum inainte vom avea ocazia sa il intalnim pe Ionel Manafu petrecandu-si serile pe malul marii, la restaurantul „La Fattoria”, alaturi de prieteni, indiferent de numar. Ba chiar, intr-una din zile, reporterii cotidianului Replica i-au surprins pe salariatii DADL cand imparteau si delimitau plaja pentru agentii economici, in functie de diverse interese. Cu aceasta ocazie, reporterii Replica au asistat la un incident graitor.

Nestiind ca in incinta cu pricina se afla si reprezentantii cotidanului nostru, comisia DADL s-a dat in spectacol in fata reprezentantilor hotelului Metropol din Mamaia, care doreau sa li se explice de ce pentru ei nu s-a gasit nici o posibilitate pentru a oferi turistilor cazati in hotel accesul la plaja, iar carciumii La Fattoria i-a fost oferita pe tava iesire la mare.

Nu ne mira insa astfel de decizii aberante ale DADL, din moment ce Manafu si comisia sa au beneficiat, chiar in acea zi, de un adevarat festin cu pizza, din partea La Fattoria. Asa se explica zvonurile potrivit carora DADL, institutia condusa de Manafu, a inceput sa prinda iz de... pizza si ca directorul sus-mentionat a inceput sa se rotunjeasca... in volum.

Pe de alta parte, administratorul localului, o anume Nicoleta, a refuzat sa stea de vorba cu reporterii nostri, precizand ca doar patronul localului stie sa vorbeasca, dar bineinteles ca acesta nu era de gasit. Din cate se pare, principala conditie ce trebuie indeplinita pentru obtinerea autorizatiei de construire a unui bar pe plaja este... pizza, cat mai grasa.

Salutam acceptarea ideii ca beach-barurile sunt o necesitate in peisajul turismului pe litoral, abia dupa ce au fost demolate, dar de ce pentru unii „muma” si pentru altii „ciuma”, nu vom intelege niciodata.

Dorinta unor directori de a se imbogati prin diverse tertipuri si abuzand, intr-un mod absolut nesimtit, de functia si puterea de decizie ce o detin, nu poate avea decat repercursiuni grave asupra turismului romanesc si, implicit, asupra cetatenilor orasului Constanta.

Dar despre modul in care La Fattoria a reusit sa-si dezvolte afacerea in statiunea Mamaia, cat si despre aventurile lui Manafu la Marea Neagra, in numerele viitoare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


















208 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by