La jumatate de an de la schimbarea puterii, la nivelul judetului Sibiu lucrurile s-au urnit doar pe jumatate.

La conducerea institutiilor descentralizate sunt la conducere, in proportie de aproape 50 la suta, aceeasi oameni pusi in functii pe perioada guvernarii PSD.

Conform legilor in vigoare, in fruntea acestor institutii sibiene ar trebui sa fie functionari publici, fara nici o implicare politica evidenta in activitatea lor.

Cu toate acestea, sunt de notorietate implicatiile politice pro-PSD ale lui Gheorghe Popa, director la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, ale lui Gheorghe Septilici, de la Inspectoratul Teritorial in Constructii, ori ale lui Ioan Axente, seful Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

Noii alesi au promis schimbarea totala, in conformitate cu legea. Deocamdata, inlocuirile au fost facute numai dupa ce sefii numiti in vremea PSD si-au dat demisia ori au iesit la pensie. Pentru toate posturile ramase astfel vacante au fost organizate concursuri. La inceputul lunii mai, liberalii afirmau ca pana la sfarsitul lunii, toate schimbarile vor fi duse la bun capat.

Dupa felul in care au decurs lucrurile pana acum, nici noul termen lansat - sfarsitul lunii iunie - nu va putea fi respectat.

Schimbarea directorilor este una din principalele motive invocate de noua Putere in ceea ce priveste incetineala cu care se produc inlocuirile promise in campania electorala.

PSD suta la suta

La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, director este Gheorghe Popa, fost consilier PSD in mandatul trecut, si candidat pe listele aceluiasi partid la alegerile locale de anul trecut. In ultima saptamana a campaniei pentru alegerile prezidentiale, Vasile Crisan semna in machetele electorale ca "si oamenii de cultura din Sibiu" il voteaza pe Adrian Nastase.

In continuare, el este directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, declarand in presa ca politicul nu ar trebui sa se implice in treburile Culturii.

Aflati in subordinea sa, cei din Serviciul Patrimoniu al institutiei sunt printre principalii adversari ai sapaturilor facute aiurea de Primaria Sibiu in centrul istoric al orasului.

Una din cele mai "fierbinti" zone ale intereselor este Garda Financiara.

Desi zvonurile despre schimbarea comisarului-sef Nicu Florescu au circulat inca de la inceputul anului, acesta este, in continuare, pe functie.

Daca la Biroul Vamal Sibiu schimbarea a fost facuta, la cel de la Medias, Cristina Chiselita este, in continuare, director. Directia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor il are in frunte tot pe Nicolae Stefanuta.

La fel, Gheorghe Septilici, celui care, imediat dupa alegeri, i-a fost respins proiectul construirii unui nou sediu, este directorul Inspectoratului Judetean in Constructii tot din mandatul trecut.

La fel, Autoritatea Rutiera Romana este condusa tot de Viorel Grecu, iar la Statistica Ioan Mircea Muresan ocupa inca fotoliul de sef, cel care nu a "bagat de seama" faptul ca social-democratii au umflat in acte numarul locuitorilor din Miercurea Sibiului, astfel incat fosta comuna sa poata fi ridicata la rang de oras.

"Tolerati" de PSD

Conform declaratiilor actualilor lideri politici, nici una din functiile detinute la nivelul institutiilor de stat din Sibiu nu a fost ocupata fara acordul PSD. Cine urmeaza aceasta idee, il va descoperi tot pe locotenent-colonelul Mihai Zisu in fruntea Centrului Militar Judetean, si pe colonelul Florian Chioar la grupul de Pompieri din Sibiu.

Filiala din judet a "Distrigaz Nord", privatizata intre timp, il are in frunte tot pe Dumitru Turc. Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu este tot sub comanda inspectorului-sef Remus Furtuna, iar la proaspat privatizata "Petrom", la Sibiu, sef este tot fostul consilier local al PSD, Lazar Stoia.

Batalia mare data pentru reteaua Oficiului Judetean de Posta ramane in ograda social-democratilor, din moment ce conducerea este asigurata tot de Ioan Trambitas.

Mai putin important, in aparenta, Inspectoratul pentru Calitatea Semintelor, este condus tot de Ilie Farca.

Cu o putere decizie relativ nula, reprezentanta Agentiei Domeniile Statului la Sibiu il are la conducere pe Ioan Pascanut, acesta fiind in functie de un an si jumatate.

In fine, la Inspectia Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicare, inspector-sef este tot Ionel Branzan, la "Hidrocentrale" Sibiu, tot Dan Olovinaru, iar la "Transelectrica", acelasi Stelian Gal.

Interimate cu punct

Pana acum, cele mai lungi interimate au fost cele de la Administratia Finantelor Publice, unde in locul social-democratului Petre Inclezan, care a renuntat la functie, a fost asigurat de Ioan Raceu, pana la venirea preconizata inca de la alegeri a democratului Grigore Popescu.

La Centrul Meteorologic Sibiu, directorul Iulian Popescu a iesit la pensie pentru a fi inlocuit de fostul prefect al judetului din perioada 1996-2000, Ioan Popescu, iar la "Romtelecom", de la 1 iunie, Adina Opincaru a venit in locul lui Dumitru Hanea.

Ramane ca la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca sa fie pus capat si interimatului asigurat de Gabriela Kriska.