Comandantul Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, comisarul-sef Alexandru Draghici Rosioru, a demarat cercetarile in cazul mai multor angajati din cadrul institutiei, pe numele carora exista mai multe sesizari si chiar plangeri. Cei in cauza au fost acuzati de comportament abuziv sau alte ilegalitati.

Seful IPJ a refuzat sa faca publice numele politistilor verificati. El nu a negat, insa, ca printre acestia s-ar afla si inspectorul de politie Liviu Gabriel Dumitru.

Numele fostului capitan de politie Liviu Gabriel Dumitru, actualmente inspector in cadrul IJP, a fost implicat direct in scandalul de la firma "Agmus" din Iasi, a carei conduceri a fost acuzata de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, de furt intelectual.

Povestea a inceput in momentul in care societatea a incercat sa intre pe piata economica a Vaii Jiului, anuntandu-si intentia de a participa la licitatia organizata de Compania Nationala a Huilei Petrosani pentru grinzile de sustinere.

Reprezentantii consortiului "Gerom", cei care livrau pana atunci marfa catre CNH (firma condusa de fostul prefect Aurelian Serafinceanu ‹ n.r.), au reclamat imediat ca iesenii incalca Legea 129, referitoare la furtul intelectual. In consecinta, politistii au sarit in apararea acestora, dar pe parcursul anchetei cel mai tare s-a facut remarcat Dumitru Liviu Gabriel.

Pe "mana" politistului, Statul Roman a reusit sa piarda 500 de milioane de lei, in urma unui proces intentat de un patron din Orastie, Pompilu Bota.

Necazurile acestuia cu inspectorul de politie au inceput in anul 1997, cand Liviu Dumitru, insotit de o angajata a Administratiei Financiare din Orastie, l-au acuzat ca a prejudiciat statul cu peste 400 de milioane de lei, pe baza unei declaratii care s-a dovedit a fi falsa.

Omul de afaceri a fost eliberat din inchisoare abia dupa ce a platit o cautiune consistenta. Bota s-a adresat instantei de judecata, iar Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca acesta este nevinovat si a hotarat ca Statul Roman sa plateasca a 500 de milioane de lei cu titlu de daune morale.

O alta afacere in care apare numele politistului este cea legata de Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere (ICPM) Petrosani.

In urma cu aproximativ patru ani, Dumitru a recidivat in timp ce era pus sa cerceteze o plangere penala depusa impotriva conducerii institutului, la vremea respectiva pusi pe liber de oamenii afaceristului Adrian Gardean, care pentru o perioada scurta de timp a pus mana pe haturile ICPM.

Astfel, Alexandru Solschi, directorul general al institutiei, a fost acuzat de abuz in serviciu, pentru ca ar fi facut afaceri preferentiale cu o alta firma neagreata de oamenii lui Gardean. Cateva zile mai tarziu, Solschi el a "scapat" de prima infractiune, dar a fost acuzat de complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii.

Ancheta a fost efectuata de acelasi capitan Liviu Dumitru, agreat de cercurile de interese mentionate anterior. El a "uitat" sa ia o noua declaratie de inculpat in cazul lui Solschi dupa schimbarea incadrarii, lucru absolut obligatoriu.

S-a dat neinceperea urmaririi penale in cele din urma, faptele nefiind reale, dar Liviu Dumitru a cazut in picoare si nu s-a facut nici o cercetare in acest sens.