Au trecut cateva zeci de minute bune, de fapt, cam 9.000 de minute, de cand prefetul Andrei Todea a declarat: "va garantez ca, in zece minute de la instalarea noului director la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, fondul necesar functionarii Centrului «Acasa» va fi deblocat".

Si, au cam trecut degeaba, pentru ca noului director al CJAS, Corin Penciuc, nici prin cap nu-i trece sa semneze contractul de finantare. Se adeveresc, in cele din urma, cele spuse de Todea, cum ca cei responsabili pe plan local de asigurarile de sanatate se folosesc de orice fel de chichita ca sa nu deblocheze banii, acei celebrii, deja, 3,5 miliarde de lei, existenti pe o fila de buget a CNAS.

Mai mult, pentru folosirea acestor fonduri in favoarea Centrului "Acasa", exista si recomandarea expresa a ministrului Sanatatii si a unui secretar de stat in Ministerul Justitiei. Cu toate acestea, "este trist, dar se pare ca nu sunt intrunite normele legii pentru acordarea banilor Centrului «Acasa», pentru ca acesta este o unitate sanitara privata", a spus Todea.

Toata tevatura sta ascunsa undeva in modul de finantare a unitatilor sanitare, in care se prevede ca pot fi bugetate doar cele cu "paturi publice", iar bugetul pe 2005 al CJAS a fost intocmit pe aceasta baza, in liste nefigurand Centrul "Acasa".

"Totusi, ca aceasta bugetare sa poata avea loc, ar trebui sa fie scoasa din legea bugetului unitatilor sanitare sintagma de «unitate publica cu paturi». Todea a mai spus ca a avut discutii in fiecare zi la Bucuresti, in favoarea semnarii contractului de finantare, ba chiar a afirmat ca isi aroga orice responsabilitate pentru aceasta semnatura, dar, la nivel local nu s-a putut rezolva nimic.

"Parerea mea ca «ne-jurist» a fost: cum putem finanta alte unitati private, de genul Ciobanca, Haler, Bogdan etc, iar "Acasa" nu?! Dam bani la spitale, care nu sunt spitale, iar cand ni se ofera un centru ultramodern de tratament, nu mai suntem de acord cu finantarea", a mai declarat Todea.

Mai mult, pentru obtinerea deblocarii banilor, Todea a obtinut chiar si sprijinul parlamentarilor din opozitie, astfel ca sunt facute toate demersurile ca la rectificarea bugetului, contractul sa fie semnat de CJAS.

Pe de alta parte, Corin Penciuc, directorul CJAS, a declarat, intr-o conferinta de presa, sustinuta imediat dupa cea a prefectului, ca nu da drumul la bani, pana cand nu «preia» centrul, in sensul ca vrea sa studieze toate datele vizavi de semnarea contractului.

Penciuc a mai reclamat si faptul ca pe fila de la bugetul CNAS, prin care se aproba cele 3.5 miliarde lei, este numita o alta institutie, decat cea pentru care s-a incheiat contractul.

Asadar, pe de o parte cu conducerea CJAS, care spune ca nu-si poate asuma raspunderea pentru o ilegalitate, mai ales in conditiile in care nu se poate face un control financiar (care ar trebui semnat de directorul economic al CJAS, care dupa ce a fost in concediu de odihna, acum este intr-unul de boala) si, pe de alta parte, cu un prefect, care ar semna contractul, daca i-ar permite prerogativele de serviciu, cu un ministru al Sanatatii care si-a dat acordul si cu banii care stau la usa noastra, Centrul "Acasa", ramaneau poarta inchisa, ori din cauza birocratiei inradacinate in sistemul de sanatate salajean, ori din cauza intereselor de grup ale unor medici, care ar pierde mult in cazul in care "Acasa" ar incepe sa functioneze.