Ceea ce se dorea a fi cea mai mare investitie din judetul Satu Mare, Parcul Indistrial Sud Satu Mare, a fost lovit de blestemul, incompetenta si nepasarea castigatorului licitatiei.

Este vorba despre aceeasi companie turca – Guris - care a incercat sa puna mana si pe cea mai mare lucrare de infrastructura realizata in ultimii ani in municipiul Cluj-Napopca, mai exact lucrarile de reabilitare a 288 de strazi.

Primarul Satmarului, Iuliu Ilies recunoaste ca turcii de la Guris i-au adus doar pagube, daca luam in calcul doar faptul ca lucrarile la Parcul Industria urmau sa fie finalizate, conform contractului in noiembrie 2004, si ca nici pana in prezent lucrarile nu au fost receptionate in totalitate.

Mai mult, cu toate ca au beneficiat din partea Ministerului Integrarii de o amanare a predarii lucrarilor cu mai mult de o jumatate de an, turcii de la Guris au solicitat o noua pasuire cu 60 de zile.

In fata "profesionalismului" turcilor de la Guris, reprezentantii municipalitatii sustin ca nu au arme sa lupte, dar si ca se simt "exploatati".

Parcul industrial sud Satu Mare este un obiectiv de importanta deosebita pentru cei care doresc sa faca investitii in acets judet, fiind cea mai mare investitie realizata in Satu Mare in ultimii ani.

Investitia a fost realizata cu fonduri din Programul PHARE Coeziune Economico-Sociala si Infrastructura 2000-2001, in urmatoarea structura: Finatarea PHARE 3,9 milioane de euro (adica 68,57% din costuri), cofinantare nationala in valoare de 1,3 milioane de euro (mai exact 22,86% din costuri) si cofinantarea municipiului Satu

Mare in valoare de 493.863 euro. In urma unei licitatii internationale in vederea desemnarii contructorului, organizata de Ministerul Integrarii Europene, a fost desemnata castigatoare societatea turca GURIS SA ve Muhendislik ANKARA Turcia. Ar mai fi de preciazat faptul ca Louis Berger SA Paris a fost desemnat consultantul proiectului.

Odata cu finalizarea acestui proiect, beneficiarul – municipalitatea satmareana – avea ca obiectiv atragerea unor investitori romani si straini care utilizeaza tehnologii performante si nepoluante si au activitati dinamice pe pietele interne si internationale.

Domeniile tinta pentru parcul industrial satmarean sunt: productia deansamble, subansamble si piese pentru industria auto, constructii de masini, produse electronice, industria usoara, industria mobilei, precum si sectorul IT, telecomunicatii si electronica.

Neseriozitate marca Guris

Potrivit contractului, constructorul turc se asuma sa finalizeze lucrarile pana in luna noiembrie 2004. Ceeea ce inseamna ca, daca toate angajamentele s-ar fi respectat, acum ar fi trebuit ca o serie de societati din tara si strainatate sa fi intrat deja in posesia unor parcele din Parcul Industrial.

Cu taoe acestea, contrar angajamentelor asumate prin contract, nici pana in prezent, lucrarea la Parcul industrial satmarean nu a fost data in folosinta. Motivul sau cauza principala o reprezinta, potrivit oficialitatilor locale satmarene – neseriozitatea constructorului turc.

Primele semnale privind intarzierea lucrarilor au putut fi percepute in cursul anului trecut. Cu toate acestea, in vara anului trecut, in urma discutiilor purtat pe tema evolutiei lucrarilor de la Parcul Industrial, reprezentantul european a firmei Louis Berger l-a asigurat pe primarul Satmarului, Iuliu Ilyes, de respectarea termenelor prevazute in contract.

Cu toate acestea, prevalandu-se de unele chestiuni birocratice, in toamna anului trecut, aflandu-se intr-o vizibila intarziere cu lucrarile, firma turca s-a angajat sa termine toate lucrarile inclusiv la statia electrica de 110 KW pana in data de 22 decembrie 2004. Cu indulgenta, Ministerul Integrarii a aceptat aceasta amanare. Cu toate acestea, nici acest termen nu a fost respectat de turci.

Mai mult, la finele anului trecut, in cadrul unei sedinte de analiza a stadiului lucrarilor, in prezenta primarului si a reprezentantilor firmei de consultanta, reprezentantul firmei Güris a prezentat cererea de prelungire a termenului de finalizare a lucrarilor pana la 15 mai 2005, iar la lucrarile electrice pana la 15 octombrie 2005.

La acea vreme, primarul Ilyes a declarat ca primaria (in calitate de beneficiar local) nu este acord cu nici o prelungire a termenului dupa data de 22 decembrie 2004.

Mai mult, edilul satmarean a aratat ca desi ordinul de reluare a lucrarilor electrice s-a emis in data de 2 iulie, pana in 8 august s-au executat doar 50% din fundatie la primul stalp. "Daca se lucreaza in acest ritm cei 22 de stalpi se vor executa in 44 de luni", a sustinut edilul satmarean.

Totodata, reprezentantul municipalitatii s-a aratat nemultumit si de ritmul de lucru la strazi, in conditiile in care asfaltarea acestora trebuia asigurata tot de firma turca. In fata solicitarii de prelungire a termenului de finalizare a proiectului, Ministerul Integrarii a cedat din nou.

Astfel, turcii si-au asumat sa finalizeze lucrarile pana in 15 mai a acestui an.

"Turcii stau cu mainile in buzunar"

Contactat telefonic la o luna de la teremnul (prelungit) stabilit pentru finalizarea lucrarilor, primarul Satmarului, Iuliu Ilyes, a fost gasit cu aceeasi dezamagire fata de prestatia profesionala aturncilor de la Guris. El ne-a declarat ca in prezent se receptioneaza anumite segmente din Parcul Industrial.

Mai mult,seful unitatii de implementare a lucrarilor la Parc, Horea Motiu, a sustinut ca turcii au solicitat de la Minister o noua amanare cu 60 de zile, solicitare aflata in prezent spre analiza.

Pe de alta parte, edilul satmarean ne-a descris modul in care constructorul turc s-a folosit de tot felul de tertipuri birocratice pentru a-si justifica amanarea finalizarii lucrarilor. "Au existat mai multe imprejurari.

Practic, turcii stau cu mainile in buzunar si asteapta sa se foloseasca de tot felul de chichite birocratice pentru a amana predarea lurarii. Pe ei ii intereseaza doar sa ia banii, nimci altceva. Nu au nimic. Nu au utilaje, lucreaza cu doi oameni!!!", si-a exprimat dezamagirea primarul Iuliu Ilyes.

Mai mult, el a sustinut ca, potrivit contractului, Guris nu poate sa subcontracteze mai mult de 30% din lucrari. Cu toate acestea, avand in vedere deficitul de personal si de utilaje, Guris "a inchiriat utilaje si lucreaza cu resursele umane ale altor societati".

"Ei spun ca au intarziat pentru ca nu li s-au predat la timp nu stiu ce schite, ba ca nu li s-a prezentat la timp stiu eu ce documentatie. In fapt, fiecare zi de intarziere inseamna bani in plus din capitolul cheltuieli neprevazute.

De fapt totul s-a facut la un pret cu 20% mai mare pentru ca au subcontractat si s-au platit bani si pentru asistenta tehnica", a mai spus primarul Satmarului.

Pentru ca nu au reusit, pe buna dreptate, sa castige licitatia pentru reabilitarea celor 288 de strazi in municipiul Cluj-Napoca, turcii intentioneaza sa "repare in stil propriu" strazile si drumurile satmarene, manifestandu-si intentia de a participa la licitatia ce urmeaza sa fie organizata de municipalitatea satmareana.