Incepand de acum, la Targu Mures functioneaza un terminal al Bursei Romane de Marfuri. Inaugurat in prezenta presedintelui director general al BRM, Mircea Filipoiu, Terminalul BRM va reprezenta un mediu transparent si integru pentru realizarea achizitiilor publice, avand ca obiect de si un impuls pentru dezvoltarea zonei.

Prezente la deschiderea oficiala, autoritatile locale si judetene s-au folosit de prilej pentru a noi semnale ale conflictului existent intre Consiliul Judetean si Prefectura, pe de-o parte, si primarul Dorin Florea.

Cel de-al doisprezecelea terminal al Bursei Romane de Marfuri isi va desfasura activitatea in incinta si administrarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures.

Terminalul a fost infiintat, asa cum a declarat presedintele director general al BRM, Mircea Filipoiu, ca urmare a interesului manifestat in aceasta directie de catre directorul CCIA Mures, Vasile Pop, si la recomandarea unor persoane din mediul de afaceri, interesate de dezvoltarea zonei.

Transparenta si eficienta

Mircea Filipoiu a prezentat invitatilor prezenti la sediul Terminalului BRM Mures si rolul acesteia in mediul de afaceri romanesc, subliniind de mai multe ori ca Bursa este o institutie prin care se poate ataca piramida coruptiei chiar de la baza, in cazul in care exista bunavointa si colaborare din partea institutiilor administratiei locale si judetene, ca ordonatori de credite din bani publici.

Filipoiu si-a exprimat speranta intr-o buna coaborare cu Consiliul Judetean si Primaria Targu Mures, dar si cu prefectul Ciprian Dobre, ca principal responsabil de implementarea politicii Guvernului in teritoriu.

Potrivit presedintelui director general al BRM, terminalul muresean va oferi posibilitatea externalizarea achizitiilor publice efectuate de ordonatorii de credite din banii publici, asigurand transparenta licitatiilor publice, dar si eficientizarea acestor proceduri, pentru ca in acest fel se vor evitate greselilor de procedura ce intarzie frecvent achizitiile publice.

Prefectul Cipian Dobre a promis tot concursul institutiei pe care o conduce pentru ca activitatea Terminalului muresean al BRM sa fie una de succes, considerand ca dechiderea acestuia constituie un inceput bun pentru inlaturarea suspiciunilor asupra achizitiilor publice efectuate de administratiile locale, judetene si de institutiile descentralizate.

De altfel, Dobre a apreciat ca este momentul sa se puna capat motivelor de barfa pe aceasta tema, lucru asumat si de viceprsedintele CJ, Emil Groza, care a facut o declaratie socanta, afirmand ca "99 la suta dintre licitatiile organizate in judet sunt trucate".

Singurul pentru care deschiderea Terminalului nu a reprezentat un eveniment major a fost primarul Dorin Florea, pentru care inaugurarea a reprezentat un prilej pentru un nou discurs electoral, pe langa subiect.

Problemele pe care Florea a tinut sa le expuna inivitatilor au fost cele cunoscute, disputa cu CJ pe tema Aeroportului, a operatorului regional Aquaserv sau a Parcului Industrial.

Desi nu a facut nici o referire la relatia pe care o va avea, ca primar si ordonator de credite, cu BRM, Florea a lasat sa se ineleaga ca nu are de gand sa foloseasca Terminalul pentru achizitiile publice desfasurate de Primarie, lucru sesizat, de altfel, si de Mircea Filipoiu, care a precizat ca si alte municipalitati au pornit in acelasi mod, pentru ca, in timp, sa prefere totusi solutia Bursei.

In finalul prezentarii, presedintele director general al BRM a mai atras atentia asupra unui factor ce ingreuneaza bunul mers al economiei, si anume birocratia din sistem, apreciind ca e nevoie de eliminarea acesteia, fiindca "structurile de la nivelurile doi si trei toaca toate intentiile bune".