O mana spala pe alta, iar guvernantii apeleaza la rotatia cadrelor, conform careia toata lumea ramane in sistem, intr-o veritabila hora tovaraseasca. In aceste conditii, am ajuns prizonieri fara scapare prinsi intre capitalismul de cumetrie si unul de smecherie.

Cel putin, asta este impresia pe care o lasa liberalul Zeno Tipter, primarul Alesdului pentru care prietenia pentru unii pesedisti cu valente dovedite de infractori este mai presus de imaginea partidului. Si chiar mai presus de lege.

Mos Moraru, „crai" de Salubri

GAZETA a relatat despre faptul ca alesdeanca Georgeta Gainescu, secretara la firma Salubri SA, l-a care actionar majoritar este Consiliul Local Alesd, l-a dat in gat pe directorul executiv Victor Moraru, un individ cu un trecut controversat, promovat in functie fara concurs si fara a avea studii superioare.

La cei 62 de ani, Moraru are vagi deviatii comportamentale si face si azi avansuri femeilor. Gainescu se plangea ca Moraru o hartuieste sexual.

„Profitand de pozitia ierarhica pe care acesta o are, acesta exercita in mod repetat si constant asupra mea presiune psihica cu conotatie sexuala, facandu-mi numeroase avansuri atat prin cuvinte cat si prin atingeri fizice, atat cand eram singuri cat si in prezenta colegilor.

In mod tendentios si fata de alti angajati, Moraru Victor a facut referire la formele corpului meu, manifestandu-si dorinta de a intretine cu mine relatii sexuale"– se spune in plangerea penala adresata de Geta Gainescu Parchetului de pe langa Judecatoria Alesd impotriva lui Victor Moraru.

„Se lega de mine pentru orice. Ajunsesem atat de terorizata, incat tremuram doar cand il vedeam pe Moraru. Am cedat nervos, am inceput sa plang si m-am adresat medicului de familie, caruia i-am povestit cum sunt persecutata de director fiindca ii resping avansurile. Am primit un concediu medical de 30 de zile pentru stres.

Colegii mi-au povestit ca, atunci cand am sunat sa anunt ca sunt bolnava si l-au instiintat, s-a exprimat fata de ei: «Acum, cand a dat cu cu…ul de greu, nu mai vine?! Dar ce facea daca-i ceream p…da?!» Atunci i-am spus sotului totul" a declarat Geta Gainescu.

Scut pentru un activist PCR cu valente de infractor

Sotul Getei Gainescu a luat pozitie, cerandu-i lui Zeno Tipter sa il suspende din functie pe Victor Moraru pana la clarificarea situatiei.

„Cand i-am povestit ce a patit sotia mea cu Moraru si ca am depus plangere penala impotriva acestuia, a ras ironic si ne-a spus ca nu vom rezolva nimic, ca totul se va musamaliza.

In ciuda faptului ca o parte a consilierilor si-au dat acordul si a fost convocata o sedinta extraordinara a Consiliului Local in 22 octombrie 2004, primarul a refuzat, pretextand ca nu e statutara sedinta" povesteste Emil Gainescu".

Abordat de GAZETA, Victor Moraru a spus ca acuzatiile de hartuire sexuala sunt doar inventii. „Am declarat la Politie si Procuratura ce am avut de declarat! Sunt minciuni inventate de Gainescu drept razbunare ca a fost mutata de pe postul de secretara.

Zece insi au fost si au dat declaratii la Parchet, la Politie, ca nu s-a intimplat nimic!

Victor Moraru recunoaste de asemenea ca nu a fost angajat prin concurs pe postul de director la Salubri. „Am fost numit de Consiliul Local Alesd ca si presedinte al Consiliului de Administratie si director general.

Eram consilier PSD si mi-am dat demisia din functie, ca nu mai era compatibila functia de director cu cea de consilier".

Judecat

Victor Moraru nu sufla o vorba despre clauza din contractul de management incheiat, cu acordul inexplicabil al Primariei si Consiliului Local Alesd, prin care acestea se obliga, in cazul rezilierii unilaterale a contractului, sa-i plateasca echivalentul a 25 de salarii – circa 300 de milioane de lei.

In mod ridicol, el sustine ca a fost angajat perfect legal la Salubri, desi, conform art. 29 alineatul 1 din Codul Muncii, contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.

Surse confidentiale din cadrul Primariei Alesd ne-au declarat ca s-au facut si se fac presiuni in Justitie pentru ca directorul pesedist al Salubri Alesd sa fie scos basma curata si ca angajatii Salubri au fost amenintati sa nu spuna ce stiu, in caz contrar riscand concedierea.

In aceste conditii, sansele ca Georgeta Gainescu sa castige procesul cu batranul crai Moraru sunt minime.

In cele din urma, Victor Moraru a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Alesd.

In Rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca „in perioada cat invinuitul Moraru Victor detinea functia de director executiv al Salubri SA, cu diferite ocazii a facut afirmatii vis a vis de aspectul fizic al partii vatamate, facandu-i dese propuneri de intretine cu el relatii sexuale, de nenumarate ori a fost pipaita pe fund si sani, a fost constransa si sarutata cu forta in biroul directorului si intrucat nu a cedat presiunilor la care a fost supusa, in cele din urma a fost mutata din functia de secretar dactilograf in cadrul Compartimentului Marketing.

In sprijinul acuzatiilor aduse, partea vatamata a solicitat audierea mai multor martori…In drept, fapta invinuitului Moraru Victor de a hartui pe partea vatamata Gainescu Georgeta prin amenintare, ca o muta din postul de secretara de la Salubri SA Alesd in masura in care nu va ceda solicitarilor sale de a intretine raporturi sexuale, abuzand de functia de director pe care invinuitul o indeplinea, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de hartuire sexuala, fapta prevazuta de art. 203 Cod Penal".

Drept pentru care Parchetul a dispus trimiterea in judecata a lui Victor Moraru.

Dinastia Moraru, proptita de primar

Ca urmare a acestei masuri, Geta Gainescu a inaintat o cerere catre Consiliul Local Alesd solicitand suspendarea lui Moraru din functia de director adjunct al Salubri, in care fusee numit intre timp. Ca atare, locul sefului l-a ocupat nimeni altul decat Florin Moraru, fiul lui Victor. Tot fara concurs. Ca sa ramana afacerea in familie.

Ca siu cum Salubri nu e o societate pe actiuni finantata din banii publici, ci o dinastie a clanului Moraru. Pentru postul de director general al Salubri si-au exprimat intentia de a concura si unii consilieri PNL, dar primarul Zeno Tipter, le-a interzis sa candideze.

Despre legatura de prietenie dintre primar si cei doi Moraru se stie si e deja de notorietate in Alesd.

Oamernii spun ca, dupa sedinta de la sfarsitul lunii martie a Consiliului Local Alesd, in care Moraru junior a fost numit director in locul tatalui sau, primarul Florin si Victor Moraru si cu directorul economic al Primariei Alesd si tras un chiolhan pe cinste la un birt mai ferit de priviri indiscrete.

Legaturi periculoase

Contactat telefonic GAZETA, primarul Zeno Tipter a incercat s-o scalde, dar raspunsurile sale au fost de-a dreptul jenante. El recunoaste ca are cunostinta despre situatia lui Victor Moraru, respectiv faptul ca acesta este trimis in judecata.

Tipter recunoaste ca este prieten cu Victor Moraru, dar „este o relatie care poate exista intre un primar si un fost director al unei regii subordonate Primariei", dar refuzand sa explice cum a ajuns fiul prietenului sau director numit fara concurs.

„Faceti o adresa catre AGA, sa va dea AGA raspunsul!", a replicat Tipter. „Ca pe post l-a numit AGA, nu l-am numit eu!"

Primarul mai recunoaste ca dupa sedinta de numire, din martie 2005, a Consiliului Local, in care Florin Moraru a fost numit director al Salubri Alesd a plecat impreuna cu Victor Moraru, insa refuza sa spuna unde s-au dus. „Nu e treaba dvs!"– s-a ofuscat edilul-sef.

Ce spune legea

„Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;

b) ca sanctiune disciplinara;

c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti Codul muncii, articolul 52.