Firma clujeana Ben&Ben Serv SRL face bani din inchirierea utilajelor pentru deszapeziri si constructii. In scurt timp, societatea administrata de Ioan Bene a ajuns la o cifra de afaceri ametitoare si la contracte doar ravnite de alte firme clujene de profil.

Italstrada, Itinera si Bechtel sunt doar cativa dintre partenerii de afaceri ai firmei Ben&Ben SRL. Anul trecut Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj a angajat Ben&Ben Serv SRL pentru deszapezirea orasului. De pe urma acestui contract firma lui Ioan Bene a castigat o jumatate de miliard de lei.

Succesul putin cunoscutului Ben&Ben poate fi explicat prin sprijinul de care beneficiaza din partea "greilor" PSD-ului clujean.

SC Ben & Ben SRL are ca domeniu de activitate transporturile terestre, mai precis camioane, utilaje si echipamente destinate lucrarilor de infrastructrura. Firma a fost infiintata in 1997 si din nimic a reusit in mod spectaculos sa ajunga la nivelul anului 2002 la o cifra de afaceri de 107 miliarde de lei.

In anul 2003, bilantul se arata mai profitabil, cu o cifra de afaceri de 158 miliarde de lei si un profit net de 24 miliarde lei. Practic, Ben & Ben face banii din inchirierea masinilor la diferite firme de constructii. Firme care, desi diferite, au totusi un numitor comun. In general sunt straine si in special sunt din Italia.

Principalii clienti ai Ben & Ben sunt doua mari companii cu care clujenii lucreaza de ani buni impreuna. Italstrada si Itinera Com Edil sunt partenerii cei mai importanti ai Ben & Ben SERV SRL. Si sa nu uitam de Bechtel.

Pe filiera pesedista spre Bechtel

In toamna anului trecut, mai exact la sfarsitul lunii noiembrie, Bechtel cauta o firma care sa-i furnizeze nisip si sare rutiera, intrucat deja cazusera straturi mari de zapada, iar utilajele companiei intampinau dificultati serioase in deplasare. Prima oferta a fost a societatii Ben&Ben SRL.

Seful Statiei de Utilaje Bechtel Campia-Turzii, Mihai Sipos, a facut demersuri pentru a consulta si oferte din partea altor firme. Pe filiera PSD a venit insa un raspuns raspicat: oferta initiala facuta de firma Ben&Ben este cea mai buna si sigura.

Surse neoficiale din cadrul companiei Bechtel sustin ca Ben&Ben SRL a fost recomandata, chiar impusa de Celula Mixta Romano-Americana a Bechtel desemnata de Guvernul Romaniei pentru a coordona investitia Autostrada Transilvania. Iar celula era compusa din lideri PSD la nivel local. Printre care si Liviu Medrea.

Miliardele discrete

Ioan Bene, directorul Ben&Ben SRL, este originar de pe Valea Draganului si a intrat in afaceri fara un capital substantial, ne-au informat sursele noastre. Ioan Bene intra in categoria milionarilor fabricati peste noapte, care nu ies in fata cu nimic spectaculos si scapa de ochii presei si ai opiniei publice.

La societatea lui Bene surprinzator este faptul ca firma a reusit de la bun inceput sa intre pe filiera afacerilor cu firmele mari italiene care lucrau in Romania in domeniul drumurilor.

Desi intrase pe o piata concurentiala, Ben&Ben, firma mica si fara un nume inca, a reusit sa incheie contracte de inchiriere cu firme de calibru din strainatate.

Surprinzator este, de asemenea, faptul ca Ben & Ben, desi este firma clujeana, a castigat aproape toate contractele pentru santiere din Oltenia si Muntenia si a avut activitate slaba in Ardeal.

Daca urmarim lista principalilor beneficiari ai SC Ben & Ben Serv SRL, descoperim ca societatea clujeana este o firma de casa a partenerilor italieni.

Legaturi cu Mafia

Anul trecut, Trustul GAZETA a aratat, in cadrul unei anchete jurnalistice, reteta succesului in cazul firmei Ben&Ben SRL. Reamintim astfel, ca relatiile dintre Ben&Ben si clientii sai italieni depasesc parteneriatul de afaceri.

Din informatiile pe care le detinem reiese ca firma italiana Itinera s-a aflat in spatele firmei Ben& Ben si a sustinut financiar ascensiunea societatii clujene.

Sursele noastre ne-au informat ca Demichele Giovanni, directorul pe Cluj al companiei italiene, a derulat afacerile cu Ben& Ben si exista documente financiare care atesta implicarea Itinera in ascensiunea firmei clujene. Italstrada este o alta firma de constructii care a favorizat Ben& Ben Serv SRL.

Firma clujeana a fost abonata la contractele de inchiriere de masini, derulate de Italstrada.

Riccardo Luigi, patronul Italstrada, si Giovanni Demichele, directorul Itinera, sunt amandoi suspectati, potrivit surselor noastre, de relatii apropiate si interese de afaceri cu Orlandino Riccardi, membru important al mafiei italiene in Romania, condamnat pentru spalare de bani si alte infractiuni economice.

Pe lista datornicilor la stat

Desi firma lui Bene a avut contracte din belsug, si, in anul 2003 inregistra in balantele contabile un profit de 24 miliarde lei, in acelasi an firma figura in scriptele Ministerului Finantelor cu o datorie de 51 miliarde de lei la bugetul de stat, din care 852 de milioane de lei erau scadente pana la data de 31.05.2005.

La vremea respectiva, in 2003, conform datelor afisate pe site-il Ministerului Finantelor Publice (MFP), Ben&Ben Serv SRL era in executare silita pentru recuperarea creantelor. Restantele firmei proveneau din taxe si impozite.

Insa, avand in vedere relatiile si interesele din jurul societatii, nu credem ca planul celor de la MFP a fost aplicat. Pe langa toate acestea Bene mai detine un motel la iesirea din Cluj-Napoca spre Oradea si hotelul Athos de pe strada Fagului, care a fost recent inaugurat.

Despre un posibil contract cu Bechtel, Ioan Bene spunea, in urma cu un an, "ca nu crede ca are vreo sansa".

Bene a negat, Maier a confirmat

Contactat telefonic de redactorii nostri, Ioan Bene a negat ca ar avea vreun contract cu mari companii italiene sau cu Bechtel. Acesta s-a scuzat ca este in trafic si nu poate continua discutia, in schimb ne-a indrumat spre directorul Ben&Ben SRL, Mariana Maier. Luata prin surprindere, Mariana Maier a recunoscut ceea ce Bene a negat.

Adica existenta contractelor cu iatlienii si cu americanii de la Bechtel. Insa a amanat raspunsul la intrebarea privind cum au fost obtinute aceste contracte. Mariana Maier sustine ca datoriile firmei au fost achitate, astfel ca, platile sunt la zi.

In privinta hotelului Athos de pe strada Fagului din Cluj-Napoca, directorul Maier spune ca va merge foarte bine intrucat relatia Ben&Ben cu terti oameni de afaceri asigura de fapt clientela. Tot de la Mariana Maier am aflat ca Ben&Ben mai are un motel la Poieni, judetul Cluj si un hotel in judetul Hunedoara.

Directorul Ben&Ben SRL a incheiat: "firma noastra are multi angajati". Care la randul lor sunt clienti ai motelurilor si hotelurilor lui Ioan Bene.