Ultimele trei zile au consemnat doua gafe impardonabile ale lui Emil Boc. Sambata, presedintele PD a acuzat, fara dovezi, in stil stalinist, 700 de mii de membri de partid (PSD) ca sunt hoti. Ieri, Boc a imprumutat comportamentul lui Gigi Becali, facand un circ de tip dambovitean (deh, acum e presedinte la nivel national) pe malul Somesului.

In plina strada, in fata alegatorilor, primarul Clujului si-a pierdut cumpatul, raspunzand ultra-agresiv unei initiative inedite a Opozitiei. Boc nu e la primele abateri de acest gen, tintele sale anterioare fiind reprezentanti ai presei clujene: a agresat verbal, de mai multe ori, un fotoreporter, iar cu alta ocazie primarul a ingradit accesul redactorului-sef al unui cotidian local la o emisiune TV la care era invitat.

ZIUA de Cluj sustine eforturile primarului de a schimba in bine orasul dar, avand in vedere experienta si capacitatea de munca a celor doi viceprimari, il sfatuieste pe Emil Boc sa profite de relaxarea ce i-ar putea fi oferita de cel putin o saptamana de vacanta

Rivalitatea dintre primarul Clujului, Emil Boc, si PSD Cluj nu a fost niciodata un secret, dar acum a rabufnit in plina strada. Actiunea PSD Cluj de a deschide un catalog pentru primar, in care cetatenii Clujului sa ii poata da acestuia note, l-a iritat pe Boc, care considera demersul lipsit de credibilitate si acuza PSD ca "a fabricat" note si liste false in birourile de partid.

Boc a refuzat sa primeasca nota 4,89, inscrisa pe un cartonas portocaliu, de la reprezentantii PSD Cluj.

PSD a ridicat, langa Primarie, un panou numit "Zidul plangerilor", unde a expus 120 de cartonase portocalii, selectate din cele peste 400 pe care clujenii si-au putut scrie nemultumirile. PSD-istii clujeni sustin ca au fost amanati pana ieri dimineata cu acordarea autorizatiei de a sustine conferinta de presa si de a prezenta concluziile actiunii lor in spatiul public de langa Primarie.

Motivatia lor pentru intreaga actiune a fost simpla: "Consideram gestul domnului Emil Boc, de a-si da singur o nota, demagogic si din acest motiv am dorit sa le oferim clujenilor ocazia sa se exprime. Este o actiune autentica de opozitie de stanga si cea mai larga activitate de consultare a cetatenilor Clujului in acest fel", a declarat purtatorul de cuvant al PSD Cluj, Ancuta Abrudan.

Conform datelor prezentate de ea, 2300 de clujeni au participat la actiune, dand 18824 de note primarului, pe domenii de interes general: parcuri, curatenia orasului, constructia de locuinte, locuri de munca si, nu in ultimul rand, prezenta ca primar in municipiu.

Examen luat taras-grapis

Notele pe cele trei zone de actiune au fost: 4,61 in Manastur, 4,63 in Marasti si 5,44 in zona centrala. La capitolul constructie de locuinte, Boc a primit cele mai mici note, iar la capitolul parcuri, cele mai mari.

Cele mai multe note de 0 le-a incasat pentru absenta din Cluj, dar si pentru birocratia din Primarie, singurul esec pe care Boc si l-a asumat, de altfel, cand si-a prezentat raportul de activitate. Sosit la locul se prezentau rezultatele actiunii care a durat cinci zile, Boc a criticat PSD ca nu a adus un ONG care sa gestioneze rezultatele, sa le pastreze si sa numere notele.

Primarul a afirmat ca lipsa unui astfel de organism credibil in aceasta actiune il face sa nu aiba incredere in demersul PSD.

De altfel, cu putina vreme inainte de prezentarea PSD, in conferinta sa de presa saptamanala, Boc a declarat ca isi mentine afirmatiile facute sambata, intr-o emisiune TV, cum ca "toti cei din PSD sunt hoti!" In replica, Ancuta Abrudan a descris cum voluntarii PSD care au gestionat panourile au fost atacati verbal de membri ori simpatizanti ai PD, care ba au incercat sa le opreasca actiunea, ba sa ii filmeze continuu.

Mai mult, reprezentantii PSD Cluj au afirmat ca actiunea lor a fost de la bun inceput obstructionata de catre Primarie: nu li s-a acceptat plata taxei pentru utilizarea domeniului public si au fost amanati in obtinerea autorizatiei.

Boc nu s-a lasat si i-a acuzat pe cei de la PSD ca au platit taxa numai dupa ce el a iesit in presa cu un comunicat prin care arata ca, desi respecta demersul, acesta nu ar fi legal, data fiind lipsa platii acelei taxe.

Na cartonasul, nu vreau cartonasul

Circul nu s-a stins cu una, cu doua. PSD sustinea ca are ordinul de plata, facut prin banca, Boc cerea chitantele. El a cerut dovezi pentru tot ceea ce au declarat reprezentantii PSD, dar acestia i-au adus aminte ca si el face declaratii fara probe, cu referire la emisiunea TV de sambata.

La reprosul primarului, ca nu are incredere in demers pentru ca nu a fost gestionat de un ONG, purtatorul de cuvant i-a replicat ca toti cei implicati in actiune au facut diverse cursuri la ONG-uri si ca ideea acestei actiuni le-a venit ca urmare a acestui tip de pregatire. Nervos, Boc a decretat: "N-ati invatat nimic la cursurile alea! Le-ati facut degeaba!".

El a acuzat PSD de politicianism ieftin si a refuzat sa accepte cartonasul portocaliu cu nota de 4,89, pe care PSD a incercat sa i-l inmaneze. Cu un gest larg, primarul a luat de dupa umeri o batranica ce se plangea ca asteapta de patru luni sa intre la el in audienta si a invitat-o, in fata presei, sa urce in cabinet si sa ii spuna ce necazuri are.

Perseverent, unul dintre tinerii de la PSD l-a urmarit pe Boc cu cartonasul cu nota in mana si l-a tinut langa capul primarului cata vreme el a dat declaratiile presei clujene.

Sanctionat pe portocaliu

Cartonasele portocalii ii cer lui Boc sa faca mai putin plimbari politice, mai multe locuinte, strazi curate si reparate, parcari, mai putina demagogie. Unele texte dovedesc chiar simtul umorului: "Repara strazile, mestere!" sau "Boc, lasa-ne! Ii doresc primarului ca plece cat mai repede la Bucuresti!".

Alti cetateni s-au razbunat pe cartonase cu probleme care nu privesc Primaria, cum ar fi scandalul Montupet sau sirenele prea ascutite ale ambulantelor, iar unii ii cer primarului nici mai mult nici mai putin decat ... cartiere speciale pentru rromi!

Boc e multumit de imaginea sa

Presedintele PD si primarul Clujului, Emil Boc, a declarat ca nu este ingrijorat de rezultatele ultimului sondaj INSOMAR, in care doar 25% dintre cei intervievati au declarat ca au incredere in el. Pe de alta parte, 62% dintre respondenti au afirmat ca au putina incredere sau nu au deloc incredere in Boc.

Primarul Clujului a afirmat ca este o perceptie normala a publicului, de vreme ce nu detine nici o functie ministeriala sau o alta functie la nivel national. Boc considera chiar ca cei 62% dintre intervievati, care au o perceptie negativa asupra sa, ca si personalitate politica, sunt mai degraba neinformati in privinta activitatii sale.

"Exista cateva procente din esantion care nici macar nu au auzit de Traian Basescu", a incercat Boc sa justifice rezultatul. Intrebarea din chestionarele alcatuite de INSOMAR era "Cata incredere aveti in urmatoarele personalitati politice?", iar, in cazul lui Emil Boc, 62% au ales una din variantele "putina", "foarte putina" sau "deloc".