Dupa trecerea viiturii ce s-a abatut si asupra judetului Constanta in sfarsitul de saptamana ce tocmai s-a incheiat, zeci de familii au ramas pe drumuri, apa luandu-le si bunurile, dar si animalele din gospodarie. La ora actuala, prioritatea autoritatilor locale o reprezinta determinarea valorii pagubelor produse si gasirea modalitatilor de ajutorare a persoanelor sinistrate.

Astfel, peste 4.000 de animale au fost luate de ape, peste 100 de hectare de teren agricol au fost afectate in proportie de 100% si peste 300 de fantani inundate ce nu au fost igienizate inca.

In cursul serii de ieri, 5 iulie a.c., la sediul Prefecturii Constanta a avut loc o noua intrunire a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, la care au participat reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate in reabilitarea zonelor inundate, fiecare avand sarcina sa prezinte in ce punct se afla cu lucrarile de la fata locului.

Camelia Ciobotaru, director Directia de Sanatate Publica, a precizat ca „numarul fantanilor este prea mare pentru a permite clorinarea tuturor”, dar ca au fost igienizate cele 136 de fantani din Saraiu, 15 din Runcu si Nistoresti, mai ramanand insa peste 110 fantani doar in aceste localitati.

Cum una dintre problemele cele mai stringente ale localnicilor este locatia unde vor fi gazduiti, in special in cazul celor 9 familii din Saraiu ale caror case s-au prabusit complet, conform declaratiilor prefectului Danut Culetu, acestia au fost cazati pe la oamenii din sat, in conditiile in care si parterul scolii a fost afectat, dar si caminul cultural din Siriu.

De asemenea, se pare ca a fost rezolvata si problema digurilor de la Baltacesti, ce se afla in administratia consiliului local si care erau pe punct de rupere, caci conform declaratiilor lui Petre Trandafir, „am adus un expert in constructii care ne-a precizat ca nu exista nici un pericol in privinta digurilor de la Baltacesti”.

Singurul dig care mai ridica probleme autoritatilor este digul de la Saraiu. Dar dupa toate aparentele, reprezentantii deconcentratelor vor putea sa-si incheie treaba in cel mai scurt timp, caci si timpul va fi destul de „bunicel”. „Pana maine pe la 18.00 conditiile meteorologice sunt bune, va ploua de poimaine dar in averse izolate, fara cantitati insemnate.

In ceea ce priveste week-end-ul vremea va fi instabila, dar sambata va fi bunicica”, ne-a declarat Dumitru Sarafu, noul director al Centrului de Meteorologie Constanta.

Ca masura preventiva, pentru a evita aparitia unor situatii precum s-a intamplat in cazul localitatii Saraiu, unde apa scoasa de jandarmi se intorcea inapoi in gospodarii, caci nu avea unde sa se scurga, prefectul Danut Culetu a cerut sa se trimita o atentionare tuturor primarilor.

„Trebuie sa fim foarte transanti pentru ca primarii din toate localitatile sa-si decolmateze canalele, rigolele, sa nu se mai repete aceasta situatie, tine in primul rand de atributiile lor si trebuie indeplinite corespunzator. Daca nu vom ajunge pana la sanctiuni”, a declarat Danut Culetu.

De asemenea, pentru a veni in sprijinul persoanelor sinistrate, dintre care 54 in Saraiu si 44 in Nistoresti, prefectul a facut apel la reprezentantii deconcentratelor pentru colectarea de fonduri banesti. Potrivit adresei sosite de comitetul de urgenta de la nivelulu satului Runcu, doar in acest sat au fost afectate sase care in valoare de peste 270 de milioane lei.

Trebuie mentionat de asemenea ca in cursul zilei de ieri si reprezentanti ai Consiliului Judetean Constanta s-au deplasat in teritoriu, pentru evaluarea pagubelor. Mai mult, CJC a trimis un transport de apa minerala in Saraiu, urmand sa initieze si o hotarare de consiliu prin care sa aloce fonduri pentru reconstructia caselor.

In acelasi sens, Consiliul Local Saraiu va proceda la improprietarirea familiilor ramase fara locuinte.