Scandalul din Primarie, in care primarul Romeo Stavarache l-a acuzat de clientelism pe viceprimarul Mihai Slic, produce efecte nemaiintalnite pana acum in viata politica bacauana. In urma articolului "Coruptie la Primarie", viceprimarul Slic a anuntat ca s-a autosuspendat din functie si ca intentioneaza sa demisioneze.

Viceprimarul Mihai Slic este acuzat ca a semnat un proiect de Hotarare de Consiliu Local (HCL) "si la primar si la viceprimar". Gestul n-ar fi atat de grav, daca edilul n-ar fi grabit in acest fel autorizatia de construire pentru o firma care, ulterior, a apelat tocmai la serviciile societatii unde sotia viceprimarului este actionar.

Mihai Slic a organizat o conferinta de presa la sediul firmelor SSAB si CONBAC, cu intentia de a lamuri care este adevarul si, mai ales, de ce il ataca Stavarache. "Cu o saptamana inainte de alegeri, Romeo Stavarache m-a chemat la el si m-a condamnat, ca ce ilegalitati am facut eu!".

De ce atunci? E vorba de alegeri si de sustinerea pe care el, ca vechi liberal, i-a dat-o lui Ion Chiriac, sustine Slic. Viceprimarul arata ca pe, 17 decembrie 2004, Romeo Stavarache si Nicolae Onica, celalalt viceprimar, erau plecati la un simpozion, astfel ca el a fost obligat sa semneze "trei sferturi" din acte.

"Pe 22 decembrie, era sedinta CL si mapele se inchid cu 5 zile inainte, adica pe 17". Una dintre hotarari privea SC Crina Imobiliare SA, firma straina, care face un cartier de vile pe strada Constantin Musat. Cea care le construieste este SC CONBAC SA. "E vorba de o firma privata care nu e obligata sa organizeze licitatii, explica Slic.

Crina Imobiliare SA a primit doua oferte, de la Rombet si Conbac, si a ales Conbac".

Vicele zice ca nu stia

Viceprimarul sustine ca, pe 17 decembrie, cand el a semnat expunerea de motive, Crina Imobiliare SA nu stia ca va incheia contract cu firma lui, CONBAC SA. Si ca nici el, personal, nu stia nimic despre asta. Mai mult, exista aprobat PUZ (planul urbanistic zonal). Asadar, Romeo Stavarache l-ar fi invinuit fara temei. "Este intr-o grava eroare", afirma Slic, referindu-se la acuzatiile primarului.

El a prezentat ziaristilor copii dupa certificatul de urbanism, expunerea de motive si ordinele de deplasare pentru Romeo Stavarache si Nicolaie Onica. Mihai Slic sustine ca de multe ori a semnat actele in locul celor doi, care lipseau mereu. "La toate cursurile, deplasarile in strainatate, a plecat domnul Onica si toata lumea venea la semnat la mine".

Niciodata, sustine liberalul Slic, n-a putut colabora, la Primaria Bacau, cu cei doi fosti umanisti. "Eu eram cel de la etajul 3, de la PNL, ei erau cei de la etajul 1, din PUR". Mihai Slic si-a prezentat intentia de autosuspendare prim-ministrului Tariceanu, adaugand ca se pune la dispozitia PNA si a organelor abilitate si ca nu vrea sa se creada ca le influenteaza decizia.

El sustine ca acuzatiile i-au afectat imaginea, demnitatea, si ca vrea sa clarifice situatia. Primarul Romeo Stavarache a aflat vestea de la ziaristi. "Deocamdata, eu n-am primit o cerere scrisa de demisie. Eu consider ca este un gest unilateral, dar care demonstreaza faptul ca, la Primaria Bacau, legea trebuie sa fie respectata de toata lumea, de la primar in jos".

Intrebat, ieri, daca va reveni, dupa incheierea anchetei sau mai tarziu, la Primaria Bacau, Mihai Slic a spus "Nu, niciodata!".

Ciolanul i-a dezbinat pe liberali

Luni, reprezentantii de vaza ai PNL Bacau s-au dus la Bucuresti, unii ca sa reclame, altii ca sa depuna procesul verbal incheiat dupa conferinta de vineri, cand a fost alesi presedintele organizatiei judetene si Biroul Permanent Judetean.

La functia de presedinte au candidat Romeo Stavarache si Ion Chiriac, primul sustinut de colegii din PUR si alti liberali, nemultumiti de pierderea alegerilor in 2004, iar celalalt, de liberalii mai vechi, majoritatea din mediul rural. A castigat Ioan Chiriac. Gruparea agregata in jurul lui Romeo Stavarache si a prefectului Gabriel Berca a contestat rezultatul.

"Umanistii" au protestat ca la vot au venit alti delegati decat cei validati de Birou, ba chiar si 25 de persoane ne-membre PNL, deci alegerile ar fi fost fraudate. Ioan Chiriac, presedintele ales, a avut un singur raspuns: "Nu noi, ci ei au organizat alegerile, ei au avut convocatoarele si ecusoanele". Luni, sefii celor doua grupari s-au dus la Bucuresti.

Pentru a depune contestatie la Comisia de onoare si arbitraj. Cel care a pierdut alegerile a recunoscut ca intre cele ca cele doua tabere sunt in negocieri. Ce le-a cerut Tariceanu? "Sa facem echipa!" Mai are vreun sens contestatia? Evident, nu! Dar cum sa faci echipa mixta cu cei care au pierdut.

Asta inseamna sa-i dai afara pe cei alesi de liberali in Biroul Permanent Judetean, ca sa pui altii, perdanti. "Tocmai asta e dilema, declara Mihai Slic, care l-a sustinut pe Ioan Chiriac si e vicepresedinte acum.

Cum sa procedam ca decizia sa fie statutara?" Luni, Romeo Stavarache vorbea (si inca vorbeste!) despre mizeria din PNL, de nevoia de a elimina gastile si despre frauda, iar marti, tot el, despre "solutii amiabile". Asadar, asta e morala: inainte de Bucuresti, "fara gasti" in PNL, iar dupa, in negocieri cu "gastile", alaturi de ele, in cautare de solutii amiabile in scopul impartirii functiilor.

Mihai Slic a avut explicatie clara: ":E vorba de ciolan. Miza e mare. La toamna vor fi alegeri anticipate si listele sunt facute de presedinte!".

Calin Popescu Tariceanu, premier si presedinte al PNL, le-a dat ragaz de gandire si negociere celor doua tabere pana vineri.