Capacitatea structurilor de primire turistica de tip hotel din judet se ridica la peste 2000 de locuri. Cu toate acestea, specialistii spun ca exista perioade in care toate hotelurile din Cluj Napoca sunt pline. "Pe piata mai este loc pentru noi hoteluri.

Clujul nu are un hotel mare, iar pe cel de cinci stele inca il asteptam", crede Adrian Roman, inspector sef in Autoritatea Nationala a Turismului (ANT) Romania.

"Principala problema este cea a calitatii personalului; inca nu au aparut oamenii specializati in marketing sau management turistic. Apoi, angajatii sunt platiti foarte slab, cu cele mai mici salarii din economie, iar bacsisul nu este inca legalizat.

Daca un turist din Anglia vine la un hotel din Cluj si descarca de pe card nu 320, ci 350 de euro, receptionerul trebuie sa ii returneze banii pentru ca nu are cum sa ii prinda in contabilitate. Angajatii se instruiesc la noi si apoi pleaca, pe bani buni, in Italia", remarca Roman.

ANT clasifica hotelurile in functie de dotari, de caracteristicile constructiei si de calitatea personalului, dar, in curand, acestora li se va adauga si coeficientul Q, echivalent al certificatului ISO pentru serviciile hoteliere.

Nici unitatile considerate in trecut "de tip inchis" nu vor scapa de clasificarile pe stele: cabanele societatii Electrica Transilvania Nord, ale Palatului Copiilor sau ale Directiei Silvice Cluj. Mai putin hotelul militar din Cluj, considerat drept "cazarma", la privatizarea structurilor de acest tip.

Constructii multe, dar mici

Anul 2004 s-a dovedit cel mai fructuos in ridicarea de hoteluri la Cluj. Societatea de Investitii Banat-Crisana a inaugurat "Beta", un hotel nu prea sofisticat, folosit mai ales pentru zona autogara-gara. In Piata Mihai Viteazu a aparut "Cristian", construit de omul de afaceri Constantin Pocol, care controleaza Administratia Pietelor si Oboarelor.

"Zimbru" e plasat intr-o zona intens circulata, strada Bucuresti, dar administratorii sai se lauda ca locatia e linistita.

Sabin Funar, fiul fostului primar, a mers pe atragerea clientilor din zona complexului studentesc Hasdeu (candidati la admitere, parintii studentilor) si, mai ales, a persoanelor din domeniul medical si a mizat pe vecinatatea Gradinii Botanice. Cei de la "Fullton" s-au orientat catre organizarea de licitatii de arta, degustari de vinuri, evenimentele de tinuta.

Hotelul se remarca prin paturi cu baldachin sau din fier forjat. Aici exista si un club unde se canta jazz live.

"Agape", ridicat din banii enoriasilor Bisericii Romano-Catolice, se axeaza pe un specific unguresc, mai ales ca este aproape de Biserica Sfantul Mihail, statuia Regelui Matei Corvin sau Palatul Banffy. Un element inedit il reprezinta cele sase saloane specializate pe intalniri de afaceri, reuniuni familiale, bucatarie ardeleana sau specialitati unguresti.

Olimp, un hotel relativ mic, construit de societatea Soclu (specializata pe materiale de constructii) si inaugurat in august 2004, si-a propus sa aspire turistii de pe drumul european E60 si este amplasat in vecinatatea altui complex studentesc Observator. Deschis in noiembrie anul trecut, Opal, hotel ridicat de societatea ABC Ferari, e situat intr-un cartier linistit, Andrei Muresanu.

Administratorii hotelului au avertizat turistii ca, desi pe frontispiciu sunt numai trei stele, hotelul e clasificat de fapt la patru stele, cu toate facilitatile de rigoare. Cel mai dotat hotel nou aparut pe piata pare a fi City Plaza, actionar principal Transilvania Development, patronata de Sorin Dan.

Plaza se invecineaza cu parcul central si este construit din sticla, ceea ce-i da o buna panorama.

Hotelul, care a costat 3 milioane de euro, dispune de camere pentru persoane cu deficiente motorii si de un restaurant cu specialitati din peste si fructe de mare. "Am inaugurat hotelul la 28 ianuarie 2005, segmentul vizat fiind turismul de afaceri. Vom face prima analiza a gradului de ocupare dupa sase luni.

Deocamdata avem perioade si cu 20% din capacitate si cu 100%", ne-a declarat Viorel Costea, PR manager la Hotelul "Premier".

Investitiile continua

Ultima prezenta in peisajul turismului clujean este "Athos", hotel inaugurat acum doua saptamani. El va fi urmat de "Stejeris", un hotel de trei stele care va fi deschis la finele acestei saptamani pe soseaua Cluj - Alba. Unitatea va dispune de 35 de camere, restaurant si bar.

"Continuam lucrarile la hotelul "Alpin" din statiunea Baisoara, unde am investit 12 miliarde de lei pentru piscina si o sala de sport multifunctionala, precum si la Baile Turda, unde vom aduce hotelul la trei stele si, prin etajare, vom obtine 36 de locuri in plus fata de cele 42 initiale.

Gradul de ocupare la "Onix" este de 65-70%, a mers mai slab anul acesta, dar eu sunt multumit", spune Augustin Baciu, investitorul nr. 1 din turismul clujean. Pana acum, Baciu si asociatii sai au pus la bataie 38 de miliarde pentru structurile hoteliere. In planurile sale figureaza primul hotel de cinci stele si o cabana turistica pentru elevi, la Muntele Filii. Hotelul, amplasat pe str. Albini, nr. 12, presupune o investitie de 3,5 milioane de euro.

In acest an, inaugurari vor fi si la hotelurile Paradis din Tureni (trei stele), hotelul "Cristal" de pe Calea Manastur, iar hotelul Bianca (3 stele) de la Belis-Fantanele (proprietar Unita Turism) va fi modernizat. "Transilvania" din Cluj va reveni la vechea sa denumire, Belvedere. Noi hoteluri vor aparea si pe Victor Babes (Transilvania Development) si Emil Racovita. Pana una, alta, nici proprietarii de unitati mai mici nu stau cu mainile in san.

Toth Csaba a infiintat, in cartierul Grigorescu, prima pensiune urbana de cinci stele din Cluj. Construita in stilul celebrului arhitect Antoniu Gaudi si decorata cu elemente art nouveau, "Deja Vu" este dotata cu aer conditionat, cafenea, ba chiar cu sala de conferinte.

Noile hoteluri ale Clujului

Hotel Stele Camere Locuri

Agape *** 30 60

Athos **** 24 53

Beta ** 23 49

Capitolina *** 24 48

City Plaza **** 42 80

Cristian ** 13 26

Fullton *** 19 38

Olimp *** 20 36

Opal **** 33 66

Pami *** 27 48

Premier **** 51 100

Zimbru ** 20 40

Sursa: ANT