Nu este usor de ajuns acolo, avertizeaza specialistii, pentru ca, in tensiunea evenimentului, se uita faptul ca Parlamentul trebuie sa "pice" Guvernul pe care presedintele are obligatia de a-l forma, din nou, dupa demisia lui Tariceanu. Iar in Parlament exista si opozitie.

Totusi, pentru PSD si PRM ipoteza anticipatelor nu este de neglijat, pentru ca ambele partide ar trece cu usurinta de pragul electoral.

Mai important, adevarata lupta se duce intre PNL si PD: prima veste sosita dinspre democrati, dupa conferinta de presa organizata de Tariceanu, a fost ca Basescu ar fi cerut o paritate, in interiorul Aliantei, de unu la unu, in timp ce algoritmul ce a functionat pana acum era de trei la unu pentru PNL.

Basescu a invins

Premierul Tariceanu a acceptat ideea organizarii alegerilor anticipate in urma unei discutii de taina, din noaptea de miercuri spre joi, cu presedintele Traian Basescu. Impreuna cu acesta si cu presedintele PD, Emil Boc, Tariceanu ar urma sa stabileasca si calendarul de alegeri.

Se pare ca anticipatele au fost acceptate mai intai in sedinta de ieri a Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, partid care respinsese, pana acum, cu indarjire, orice posibilitate de a fi organizate alegeri inainte de termen. Potrivit unor surse din Alianta, Basescu l-ar fi fortat pe Tariceanu sa accepte anticipatele, amenintand cu retragerea ministrilor PD din Guvern.

Pe fondul deciziei Curtii Constitutionale (CC), amenintarea lui Basescu a avut efectul scontat. In ciuda derularii rapide a evenimentelor si a incercarilor departamentului politic ZIUA de Cluj (si nu numai) de a obtine o reactie, presedintele PD, Emil Boc, a refuzat sa faca vreo declaratie legata de anticipate si de evenimentele zilei de ieri.

UDMR n-ar prea vrea

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter sustine ca "pozitia noastra a fost si este ca nu agream ideea anticipatelor, dar este adevarat ca decizia CC ne conduce inspre o reevaluare a situatiei, care trebuie facuta la rece, la fel si luarea unei decizii". Consiliul Operativ al UDMR va decide ce are de facut aceasta formatiune in cazul anticipatelor.

Oricum, senatorul Eckstein declara ca procedura declansarii anticipatelor este lunga, fiindca Guvernul trebuie sa cada de doua ori, ceea ce "este un joc destul de anevoios, care nu se face peste noapte. Trebuie respectat si calendarul stabilit de legea electorala", mai spune el. Daca ar fi sa avem anticipate, UDMR ar merge pe liste separate, ca si pana acum.

Ultimele sondaje plaseaza UDMR la nivelul de 6, chiar 7 procente in optiunea electoratului, ceea ce inseamna ca ar intra in Parlament si daca s-ar tine anticipate. Deputatul PRM Petru Calian nu considera ca se impune organizarea unor alegeri anticipate din cauza deciziei CC.

PRM a fost unul din partidele care a adresat o sesizare catre acest organism, iar pozitia lor in sondaje, la momentul actual, este peste limita parlamentara: 10%.

Conservatorii zboara

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuvica, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ca nu poate oferi o pozitie oficiala a partidului pe baza unui zvon. "Asteptam oficializarea anuntului si atunci vom exprima si noi o pozitie", a specificat el. Pana acum, conservatorii s-au pronuntat, de fiecare data, impotriva anticipatelor, motivand decizia prin "dorinta de stabilitate" politica.

Imediat dupa ce Tariceanu a anuntat, in direct, demisia Guvernului, Ciuca a declarat ca PC a luat nota de pozitia premierului si ca presedintele PC, Dan Voiculescu, se va intalni cat de curand cu acesta si va lua o hotarare.

Ultimele sondaje nu arata prea fericit pentru conservatori: daca ar fi sa mearga singuri in anticipate, abia ar intruni 2% din preferintele electoratului, ceea ce ii scoate definitiv din Parlament. Conservatorii au anuntat deja ca nu vor mai intra in nici o alianta pre-electorala cu un alt partid si ca vor merge singuri in competitie.

Dincu: "Ne compromitem integrarea!"

Senatorul PSD Vasile Dincu sustine ca, potrivit surselor sale, 2 octombrie ar fi data alegerilor anticipate. Parerea sa este ca puterea s-a speriat ca a inceput sa piarda teren si ca a vazut compromisa integrarea. "Forteaza alegerile inaintea raportului de tara din octombrie pentru a mai castiga timp", considera Dincu.

Opinia lui este, insa, ca anticipatele reprezinta o mare greseala, un "sacrificiu populist facut de Alianta DA. Ne vom compromite definitiv integrarea din 2007 in Uniunea Europeana (UE)", conchide senatorul clujean. El atrage atentia Aliantei ca va forta tara sa piarda enorm, in schimbul sperantei de a obtine un castig mai mare, pe care este posibil sa nu il realizeze.

Deputatul PSD Vasile Puscas afirma ca situatia de acum este urmarea crizei politice instaurate de Alianta de sase luni. Pentru el, era sigur ca Basescu va profita de primul moment favorabil declansarii anticipatelor pe care il va gasi. Dar, avertizeaza deputatul clujean, "anticipatele se decid in Parlament, iar asta par sa o uite toti in graba declaratiilor".

Cat priveste PSD, Dincu recunoaste ca nu se asteptau la anticipate, pentru ca Tariceanu declarase in repetate randuri ca se opune ideii. Dar, in eventualitatea acestor alegeri, membrii PSD vor fi greu de convins sa accepte eventuale aliante, date fiind experientele din trecut, cu UDMR si PC.

Sondajele plaseaza PSD, in acest moment, la nivelul de 26% in preferintele romanilor, cifra care le asigura locul in Parlament, dar nu si majoritatea, in cazul in care Alianta merge pe liste comune si aduna peste 50 de procente, conform ultimelor previziuni.

Anticipatele – solutie de avarie

"Probabil primul ministru a observat CC fata de pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si, facand calcule pe calendarul de parcurs spre integrarea in UE, a ajuns la concluzia ca alegerile anticipate pot fi o rezolvare", a declarat deputatul PNL Mircea Pusca. El a tinut sa precizeze ca, personal, nu crede ca anticipatele ar rezolva aceasta problema.

"Alegerile anticipate rezolva o dilema politica, dar in nici un caz problema cu o alta autoritate cum este CC, a carei componenta nu va fi schimbata de alegerile anticipate", a comentat Pusca. El considera ca decizia CC a compromis integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 prin activarea clauzei de salvgardare.

"Pana acum, problema care putea fi rezolvata prin anticipate a fost pusa in umbra de obiectivul integrarii in 2007. Daca ne fixam ca termen 1 ianuarie 2008, atunci, sigur, avem timp si de alegeri anticipate", a concluzionat Pusca.

"Solutia alegerilor anticipate s-a impus datorita ultimelor evenimente de pe scena politica romaneasca", a declarat deputatul PD Daniel Buda, facand referire la decizia CC fata de pachetul de legi ale justitiei. El nu crede ca alegerile anticipate vor provoca intarzieri in indeplinirea calendarului pentru aderarea la UE.

"Sansele pentru 2007 au scazut considerabil, dar, oricum, Guvernul isi va face treaba in continuare. Aceste anticipate sunt o solutie de criza, o solutie de avarie", a mai adaugat Buda.

Pofta lui Basescu

Analistul politic Dan Pavel considera ca declansarea anticipatelor demonstreaza faptul ca Traian Basescu este un presedinte cu o vointa de fier, care a reusit sa isi impuna punctul de vedere in fata liberalilor. "Anticipatele pot avea rezultatul scontat de Basescu, dar pot exista si riscuri.

Ramane de vazut cum va reactiona opozitia, precum si UDMR si PC, partenerii de Coalitie ai Aliantei", considera Pavel. El spune ca viitorul Aliantei este sumbru. "Basescu le-a fortat mana liberalilor, iar acestia vor raspunde cu siguranta.

Deja relatia dintre PNL si PD este foarte tensionata, iar daca nu vor reusi rapid sa fuzioneze sau sa gaseasca alte mecanisme consensuale, Alianta se va rupe", considera Dan Pavel. Analistul politic nu crede totusi ca aderarea Romaniei la UE in 2007 este amenintata in mod iremediabil. "Pregatirile pentru aderare vor trece in planul doi, desi se credea ca acestea reprezinta prioritatea Romaniei.

Acum campania electorala va fi prioritara. Cu toate acestea, nu putem spune ca aderarea in 2007 este compromisa", a concluzionat Pavel.

Ce fac sindicalistii

Deputatul independent Mircia Giurgiu, reprezentant al Partidului Blocul National Democrat, format din sindicalisti, afirma ca protocolul de colaborare semnat de deputatii sindicalisti cu Alianta D.A. prevede ca sindicalistii si Alianta vor merge impreuna in alegeri.

Protocolul, semnat in decembrie, dupa demisia celor cinci deputati din PRM, pe listele caruia intrasera in Parlament, prevedea ca acestia vor acorda sustinere parlamentara Guvernului. Astfel, daca afirmatiile lui Giurgiu se confirma, reprezentantii sindicalistilor din PBND vor trebui sa se regaseasca pe listele Aliantei.

PPCD vrea colaborare

Presedintele PPCD Cluj, Serban Radulescu, crede ca apropierea dintre PPCD si PNL va fi grabita, in cazul in care vor fi declansate alegerile anticipate. "Noi dorim sa colaboram in plan politic cu PNL, intr-o federatie a partidelor. Anticipatele nu se fac maine, iar in lunile urmatoare putem lucra la o apropiere doctrinara intre cele doua partide", a afirmat Radulescu.

El a spus ca, in PPCD, exista un puternic curent de opinie, care doreste crearea unui "forum popular", in care sa participe toate partidele cu orientare de dreapta, in special cele populare. In privinta PD ului, Radulescu a afirmat ca acest partid este monitorizat, pentru a putea determina daca intr-adevar merita sa fie inclus intr-o alianta.

Intr-un comunicat oficial al PPCD se arata ca decizia CC reprezinta o "motiune de cenzura la adresa Romaniei" si are la baza doar interesele clientelare ale PSD.

Sistemul de vot

La viitoarele alegeri se va vota dupa acelasi sistem, vot proportional pe liste. Desi exista trei proiecte de reformare a sistemului electoral, venite de la mai multe partide, toate vizand introducerea, intr-o forma sau alta, a votului uninominal, Parlamentul nu a luat, inca, in discutie, vreunul din acestea.

Votul uninominal ar fi dat mai multe sanse partidelor care, conform ultimelor sondaje, sunt cotate cu mai putin de 5% din intentiile de vot, atat cat este pragul necesar pentru intrarea in Parlament. In aceasta categorie intra PC, PPCD sau PNG.

Sa stea acasa

Cei 35 de parlamentari romani, care urmau sa plece ca observatori in Parlamentul European din toamna, au o situatie neclara. Daca pleaca, vor avea un statut "ilegitim, vor sta o perioada scurta si apoi vor ramane doar cei care, dupa alegeri, ar mai ramane parlamentari", explica Vasile Puscas.

Astfel, sfatul sau este ca acestia sa ramana, mai degraba, acasa, daca vom avea anticipate in toamna, pentru a nu dauna si mai mult imaginii Romaniei.

Decizia Curtii Constitutionale, pretextul anticipatelor

Consilierul ministrului Justitiei, Cristi Danilet, a declarat pentru ZIUA de Cluj ca magistratii din toata tara vor elabora si semna un memoriu pe care il vor trimite la Bruxelles, in care vor arata ca doresc reforma in sistem, cu scopul de a evita un raport de tara negativ in privinta Justitiei.

Decizia CC pare rezultatul unei filiere anti-schimbare bine inchegate, mirosite inclusiv de Macovei si de presedintele Pro Democratia, Cosmin Parvulescu, lucru confirmat pentru ZIUA de Cluj de mai multe surse din sistemul judiciar.

Trei membri ai CC au sotiile judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), iar de la ICCJ trei magistrati cu functii de conducere sunt membri in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Sapte dintre cei noua membri ai CC au fost numiti de PSD.

Dezamagire printre cei vizati direct

"Am sperat, pana in ultima clipa, ca CC va opri blocajul facut prin sesizarea celor de la Inalta Curte", a precizat consilierul MJ, Cristi Danilet.

Acesta a spus ca la elaborarea proiectelor au lucrat profesionisti in drept si au fost discutii legate de cele trei parti esentiale – permanentizarea CSM, concursul pentru functiile de conducere, reducerea varstei de pensionare – dar nimeni nu s-a gandit la neconstitutionalitate.

Danilet considera ca ar trebui modificata legea CC, deoarece in momentul de fata aceasta este cea mai puternica institutie si cea mai intangibila. Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, Claudia Ilies, ne-a informat ca magistratii clujeni nu vor da publicitatii o pozitie oficiala despre decizia CC.

"Lucrurile au ramas in mare cum au fost. Daca se aplicau proiectele, se schimba toata lumea. Nu stiu daca reforma inseamna neaparat schimbarea magistratilor cu functii de conducere si interzicerea membrilor CSM de a avea functii de conducere la instante", a spus Ilies. Desi proiectele au fost vazute bine de UE, aceasta nu crede ca schimbarea ar fi insemnat ceva in practica.

Merita precizat ca, din cauza proiectelor, trei magistrati, intre care presedintele Tribunalului Comercial, s-au pensionat. Cea mai castigata pare vicepresedintele CA Cluj, Gabriela Purja, care a stat in expectativa. CC a eliminat articolul care prevedea ca membrii CSM sa nu poata avea functii de conducere la instante, situatie ilogica in care se afla presedintele CA Cluj, Virgil Andreies.

Acesta, ca de obicei, a refuzat sa discute cu ZIUA de Cluj despre mersul reformei.

Limitare a reformei

Judecatoarea Alexandrina Radulescu, membru CSM, considera ca CC a limitat efectele reformei, deoarece, chiar daca a exclus texte putine, acestea erau cele mai importante. "Nu ma asteptam la o asa decizie si nu credeam ca lucrurile vor merge asa departe. Totusi, exista in proiecte parti bune care au ramas", a declarat Radulescu.

Faptul ca au mai ramas puncte din reforma este impartasit si de presedintele filialei Cluj a Asociatiei Magistratilor din Romania, Andreea Tulus. Acesta a precizat ca membrii asociatiei se vor intruni pentru a hotari daca vor prezenta o pozitie oficiala, avand in vedere ca ei au sustinut articolele eliminate de CC.

Tulus spune ca, avand in vedere legea CC si legea 161/2003 privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, cei trei membri CC care au sotiile la ICCJ ar fi putut sa se abtina, din moment ce nu pot fi recuzati. AMR asteapta motivarea deciziei.

Vor urgent sesiune!

Parlamentarii clujeni se pronunta, fara echivoc, pentru organizarea unei sesiuni extraordinare, unde problema articolelor respinse sa fie lamurita cat mai repede. Deputatul PC Gratiela Iordache este de parere ca, acum, trebuie actionat rapid, iar PC sustine in continuare pachetul legislativ.

Deputatul UDMR Mate Andras, jurist de profesie, considera ca recomandarile CC ar trebui respectate, iar discutarea articolelor – facuta cat mai repede. Deputatul PSD Vasile Soporan sustine ca decizia CC "nu trebuie legata de un vot negativ privind integrarea Romaniei in structurile europene".

El recunoaste ca retrimiterea legilor pentru discutare in Parlament este o situatie noua in Romania, dar ca trebuie reglementata cat mai repede.

Decizie politica

Deputatul independent Mircia Giurgiu este de acord cu decizia CC. "Orice lege trebuia sa treaca prin Parlament, mai ales in domenii atat de importante. Va exista o intarziere, dar oricum nu suntem pregatiti. Guvernul a incercat sa treaca toate legile acum, in loc sa fi dat cate una, pe rand, ar fi avut timp destul", considera Giurgiu.

Deputatul PRM Petru Calian considera, la randul sau, ca decizia CC a fost una corecta "din punct de vedere juridic". El spera ca pachetul, "care trebuie mult imbunatatit", va fi adoptat in cel mult o saptamana, pentru a nu intarzia aderarea la UE in 2007.

Senatorul PNL Norica Nicolai considera ca articolele considerate de CC ca fiind neconstitutionale reprezinta "texte marginale", care nu pun in pericol intrarea in vigoare a pachetului legislativ.

Deputatul PD Daniel Buda crede ca decizia CC are la baza motive politice si nu constitutionale. "PSD s-a facut vinovat de intarzierea reformei justitiei pe toata durata guvernarii sale, iar acum, prin atacarea Pachetului la Curtea Constitutionala, a dovedit aceeasi consecventa in a se opune unei reforme reale a justitiei", considera Buda.

Presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ca decizia CC reprezinta "o invitatie pentru activarea clauzei de salvgardare in domeniul Justitiei".

Proprietatea a trecut

In urma intalnirii Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului s-a decis ca miercuri, 13 iulie, Parlamentul sa se intruneasca in sedinta extraordinara. Dar, odata cu anuntarea demisiei guvernului, premierul Tariceanu a afirmat ca pachetul de legi privind proprietatea a fost promovat prin ordonanta de urgenta.

In privinta prevederilor legate de Justitie, Tariceanu a spus ca legile promovate de Guvern au fost golite de continut si ca nu este dispus sa admita compromisuri in privinta reformei din acest domeniu. Tariceanu mizeaza in continuare pe sprijinul partidelor din actuala Coalitie.

Premierul demisionar sustine ca decizia CC este cea care ridica un blocaj in calea aderarii Romaniei la UE in 2007, si nu declansarea alegerilor anticipate.

Reguli de procedura

Articolele declarate neconstitutionale se supun dezbaterii Parlamentului, dar nu exista un regulament clar definit al procedurii. "Comisiile celor doua Camere trebuie sa faca un raport asupra acestor articole si sa propuna o forma a articolelor respinse, care sa respecte recomandarile Curtii", explica Ionut Brad, asist. univ. la Facultatea de Drept, UBB.

In sesiunea de discutii din Parlament se pot propune alte modificari, inclusiv de catre Guvern, dar acesta si-a pierdut posibilitatea de a-si impune punctul de vedere. "Practic, este la mana Parlamentului", conchide Brad. Sesiunea extraordinara poate fi convocata de presedintii celor doua Camere (ambii membrii PSD), de Presedintele Romaniei sau de o treime din parlamentari.