Peste 300 de pensionari au protestat, joi, pe platoul din fata Palatului Administrativ din municipiul Arad fata de modul in care autoritatile locale si centrale se implica in rezolvarea problemelor cu care se confrunta acestia.

Organizat de Asociatia "Liga Pensionarilor", mitingul a inceput cu citirea unei petitii pe care protestatarii au adresat-o Guvernului si in care au solicitat o serie de facilitati.

Astfel, participantii au cerut indexarea trimestriala a pensiilor pentru a asigura cresterea puterii de cumparare, avandu-se in vedere ca preturile la produsele alimentare, la energie electrica, gaze si servicii au crescut de la inceputul anului si vor creste in continuare.

De asemenea, ei au solicitat majorarea in perioada 2005 ‹ 2006 a pensiilor in plata care nu depasesc salariul mediu brut pe economie, astfel ca puterea de cumparare a veniturilor din pensia de asigurari sociale de stat sa ajunga la cel putin 80 la suta fata de octombrie 1990, cand s-a trecut la liberalizarea preturilor.

Protestatarii au mai cerut si mentinerea listei medicamentelor si regimul de compensare a acestora valabile in 2004, intrucat cele recent aprobate influenteaza degradarea sanatatii.

In timpul desfasurarii mitingului, participantii au acuzat Guvernul ca prin majorarile de preturi efectuate au saracit populatia tarii. Astfel, sloganul pe care l-a folosit Traian Basescu in campania electorala, "Sa traiti bine!" a fost inlocuit de pensionari cu "Sa supravietuim bine".

Totodata, protestarii i-au acuzat pe guvernanti ca din pensiile primite nu pot sa-si asigure hrana zilnica. "Guvernantii sunt responsabili de genocid", "Avem pensie mare si mancam doar corn cu sare" si "Traian Basescu sa traiasca bine dintr-o pensie de trei milioane de lei", au fost doar cateva din lozincile scandate de participantii la miting.

Acestia au cerut, de asemenea, executarea silita pana la confiscarea averii datornicilor la bugetul de stat, spunand ca astfel vor fi asigurate fondurile necesare sanatatii si pensiilor.

Dupa ce au strigat "Jos Guvernul", pensionarii si-au indreptat acuzele spre primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca. Edilul-sef a fost acuzat de modul in care conduce orasul, dar si de felul in care ii trateaza pe pensionari. "Primarul este vinovat pentru traiul greu al pensionarilor.

A marit impozitele si taxele locale si nu s-a gandit la pensionarii care au venituri de 2-3 milioane de lei. Intr-o emisiune televizata, Falca a spus ironic ca nu a impozitat pensionarii, ci cladirile.

In plus, a luat credite de la banci pentru reabilitarea infrastructurii, iar din 2007, noi vom fi cei care suporta pe pielea noastra aceste credite, pentru ca impozitele si taxele locale vor creste foarte mult", a declarat vicepresedintele Asociatiei "Liga Pensionarilor", Vasile Veghes.

Falca a mai fost acuzat si de faptul ca vrea sa darame Piata "Mihai Viteazul" din municipiu, dar si Stadionul "ACU", construind in locul lor supermarketuri.

Prefectul judetului, Cristian Stragea, a preluat petitia inaintata de presedintele Asociatiei "Liga Pensionarilor", Ilie Cerna, si a declarat ca nemultumirile persoanelor prezente in fata Palatului Administrativ sunt generate de guvernarile anterioare care nu au stiut sa gestioneze problemele administratiei nationale, masurile haotice facand aproape imposibila misiunea actualului Guvern de a multumi toate categoriile defavorizate.