Dorind sa vedem modalitatea in care responsabilii „cu algele“ au inteles sa finalizeze „operatiunea alge pe litoral“, ne-am aruncat privirea pe malul plajei din Mangalia, la sfarsit de saptamana. Si am constatat ca iarba de mare este tot acolo, ce e drept stransa in adevarate capite, lasate la bazaitul mustelor.

De ce nu au putut fi stranse nici pana la ora actuala aceste alge care au otravit cu totul sezonul turistic de anul acesta din sudul litoralului? O explicatie, zicem noi plauzibila, ar fi ca muncitorii DADL nu prea indraznesc sa munceasca si in week-end, pentru a nu incalca legea….

Atragem atentia si asupra unui alt fenomen, cu mult mai grav decat algele, mirosul raspandit de acestea sau nisipul imbibat de scursura de la iarba de mare ramasa necuratata. Mai bine de un sfert din plaja Mangalia, si asa imputinata de continua eroziune, este la ora actuala impracticabil.

Pe locul unde, in urma cu cateva zile turistii isi intindeau cersafurile, la ora actuala nu mai exista decat „lagune“ pline cu alge si apa statuta. Cei care vor sa faca o baie in mare trebuie sa paseasca, ingretosati, prin aceste balti pestilentiale, printr-un nisip miscator.

Realitatea disparitiei plajei Mangalia, care nu mai poate fi pusa 100% pe seama fenomenelor naturale – nici a algelor, nici a eroziunii marine – va fi pusa pe tapetul autoritatilor intr-o perioada de timp mult mai scurta decat cea preconizata de specialisti.

In nici un caz nu vor mai trece zece ani pana cand turistii de la Mangalia vor incepe sa faca plaja pe betoane, sau se vor orienta catre plaje mai ospitaliere si, cel mai important, unde vor gasi si nisip…