Fie din cauza vremii nefavorabile sau a numarului limitat de distractii de pe litoralul sudic ori, de ce nu, pentru ca mirosul pestilential al algelor in putrefactie a pus pe fuga turistii din zona, cert este ca, in ceea ce priveste turismul, in statiunile Mangaliei bate... briza marii. Concret, 2005 reprezinta unul dintre cele mai slabe sezoane estivale din ultimii ani.

In timp ce in Costinesti, Eforie si Mamaia numarul turistilor este relativ ridicat, statiunile litoralului sudic agonizeaza.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul celor care au ales litoralul sudic pentru petrecerea concediului s-a redus atat de drastic, incat se aude ca unele societati din turism de pe litoral isi vor inchide portile, cel putin pentru o perioada, iar cele mai multe dintre acestea se afla in Neptun.

La fel de dezamagitor este la ora actuala si gradul de ocupare in Saturn, statiune „recordman“ pana anul acesta. „De obicei, in aceasta perioada a anului nu mai ramanea nici un loc liber si unde se pune baza pe tratamentul balnear.

In prezent, la „Saturn“ SA sunt aproximativ 50% dintre locuri libere“, afirma Liliana Ghita, seful Biroului Promovare Turism din Primaria Mangalia.

„Mai mult, exista societati din turism ale caror unitati au mai putin de un sfert din locuri ocupate, cum sunt societatea Olimp Estival, care detine Complexul Belvedere din Olimp, si care are rezervate 21% din locuri sau „European Drinks“ din Neptun, cu 25%“, declara Liliana Ghita.

Mangalia are un grad de ocupare de putin peste 60%, dar, de exemplu, cele doua hoteluri de doua stele ale „Mangalia“ SA – „Astra“ si „Zenit“, au numai... 62 de turisti cazati. Cel mai bine pare sa stea Venusul, ale carei unitati de cazare sunt pline in proportie de peste 70%.

Exact acum un an de zile, situatia era cu totul alta: Neptun-Olimp aveau un grad de ocupare de 75%, Jupiter – 55%, Venus - 63% turisti, statiunea Saturn – peste 80%.