Ploile torentiale au facut ravagii si in judetul Cluj. Potrivit unui comunicat al Prefecturii, remis la ora 16,30, peste 800 de persoane erau izolate si mai multe drumuri ramasesera blocate. Accesul in satele Podeni, Pietroasa (ambele din comuna Moldovenesti) si Padureni (comuna Ciurila) era blocat.

Locuitorii din Padureni au ramas izolati dupa ce podul de pe drumul comunal D 90, care leaga Ciurila de Padureni, a fost distrus in totalitate.

In comuna Moldovenesti s-au produs alunecari de teren, iar utilajele trimise in zona de Directia Judeteana de Drumuri si Poduri au ramas si ele blocate. In ceea ce priveste circulatia, la Stejaris aceasta se desfasoara pe un singur sens.

In comuna Valea Ierii, alunecarile de teren au blocat, pe o distanta de aproximativ 50 de metri, drumul de acces in zona fabricii de cherestea si drumul de acces la intrarea in comuna, in dreptul satului Plopi. Reprezentantii comisiei locale pentru situatii de urgenta au intervenit pentru deblocarea ambelor drumuri.

Tot alunecarile de teren au blocat si drumul care leaga satul Rogojel (comuna Sacuieu) de DJ 103, spre cabana Vladeasa, in timp ce traficul pe drumul comunal 129, spre Valea Alunisului, a fost intrerupt, drumul fiind accesibil doar pietonilor.

In localitatea Viisoara, in zona cunoscuta sub numele "Silos", au fost inregistrate alunecari de teren pe o suprafata de aproximativ 0,5 hectare, care pun in pericol gospodariile din zona.

Apele au inundat 4 case si 150 de hectare de teren din comuna Tritenii de Jos, 3 case si 65 de hectare de teren din comuna Ceanu Mare, in timp ce grindina a distrus, in proportie de peste 70%, culturile pe aproximativ 160 de hectare. Circulatia feroviara a fost, de asemenea, afectata.

Astfel, rapidul 935 Mangalia - Oradea, a ajuns la Cluj cu o intarziere de aproape trei ore, iar rapidul Bucuresti - Cluj Napoca a intarziat peste doua ore. De asemenea, trenul intercity Cluj Napoca - Bucuresti a avut o intarziere de 20 de minute.

Drumuri judetene inundate

Pe drumul judetean 103J, Sacuieu – Visag – Cabana Vladeasa, platforma si carosabilul au fost distruse, pe unele portiuni, in proportie de 80%, fapt care a dus la intreruperea completa a circulatiei. Ploile abundente au oprit circulatia si pe drumul judetean 764, Valea Draganului – Baraj Dragan, afectat de mai multe alunecari de teren, care au blocat soseaua.

Grosimea stratului depunerilor de aluviuni a ajuns, in unele locuri, pana la 2,5 metri. In comuna Iara, ploile si viitura au distrus 2 podete, iar in satul Ocolisel apa a rupt podetele si a distrus drumul pe o distanta de aproximativ 100 de metri. Echipele Regiei Autonome a Drumurilor Judetene (RADJ) Cluj au intervenit, insa, astfel incat, astazi, circulatia pe DJ 764va fi accesibila.

Prefectul Mihail Hardau s-a deplasat, impreuna cu o echipa de specialisti, in zonele afectate de ploi, pentru a evalua pagubele produse si pentru a supraveghea lucrarile de degajare si refacere a drumurilor. Echipele Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgente "Avram Iancu" s-au confruntat cu o situatie mai ciudata.

Aproximativ 80 de tineri au ramas izolati, ieri dimineata, in tabara dintre localitatile Buru si Surduc. Tinerii, care participau la tabara crestina adventista "Credinta in flacari", au refuzat sa fie transportati in locuri sigure.

Dupa multa munca de lamurire, inspectorii au reusit sa-i convinga pe tineri ca trebuie sa paraseasca tabara, dat fiind faptul ca nivelul crescut al apei le ameninta corturile. Intr-un final, acestia au fost transportati la Iara, dupa care au fost adusi la Cluj.

Exercitiu ratat

Inainte de inceperea ploilor torentiale, reprezentantii Prefecturii anuntasera un exercitiu de simulare pentru aparare impotriva inundatiilor. La numai o zi dupa anuntarea simularii, autoritatile se vad, insa, obligate sa faca fata unui test real.

Mai exact, reprezentantii Prefecturii Cluj precum si cei ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, sunt nevoiti sa efectueze circuite in toate zonele afectate sau amenintate de inundatii, pentru a se implica in problemele create de abundenta ploilor.